Kulttuurihyvinvoinnin palveluohjaus Pirkanmaalla
Kulttuurin ja taiteen pariin ohjaaminen on tehokas hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpide esimerkiksi silloin, kun alentunut toimintakyky, toimeentulon haasteellisuus tai muu syy rajoittaa näihin palveluihin hakeutumista.
Mukana 19 kuntaa ja Pirkanmaan hyvinvointialue
Projektissa oli mukana Pirkanmaan hyvinvointialue ja 19 Pirkanmaan kuntaa: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi sekä Tampere, joka toimi projektin päätoteuttajana. Projektia toteutettiin kuntien ja hyvinvointialueen yhdyspinnalla sekä yhteistyössä muiden alueellisten kehittämisprojektien, -ohjelmien ja sidosryhmien kanssa.
Projekti sai sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää valtionavustusta terveyden edistämisen määrärahasta vuosina 2021–2023.
Ratkaisut kehitettiin yhdessä yli toimiala- ja kuntarajojen
Jokainen projektikunta kokeili kulttuurihyvinvoinnin palveluohjauksen toimintamallia käytännössä valitsemalleen kohderyhmälle. Toimintamalleja olivat erilaiset lähetteet, resepti- ja setelikäytännöt sekä kulttuuriluotsitoiminta. Kehittäminen jatkuu projektin päätyttyä. Pysyväksi toiminnaksi kokeilut vakiintuivat vain osassa kuntien ja hyvinvointialueen kanssa muodostuvaa yhdyspintaa.
Kunnat kokosivat kulttuuri- ja taidepalveluitaan kulttuurihyvinvoinnin palvelutarjottimelle, joka rakennettiin osaksi Pirkanmaan hyvinvointialueen alueellista elintapaohjaustarjotinta. Sen kohderyhmää ovat kuntalaiset ja palveluohjausta tekevät ammattilaiset.
Muita tuloksia
Informatiivinen video tiivistää kolmeen minuuttiin, mistä kulttuurihyvinvoinnin palveluohjauksessa on kysymys ja mitä sen johtamisessa tulee ottaa huomioon.
Kaikki projektin tulokset on koottu yhteen Kulttuurihyvinvoinnin palveluohjaus Pirkanmaalla -projektin Innokylä-sivulle.
Lisätiedot
Ajankohtaista
Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/kuppihanke