- SIB (social impact bond) on uudenlainen tapa rahoittaa hyvinvointia edistävää työtä ja ehkäistä syrjäytymistä. Tavoitteena on, että tukea saa ajoissa ja oikea-aikaisesti.
- Nuoret SIB Tampere tukee huostaanotettuja nuoria saavuttamaan toisen asteen tutkinnon.
- Nuorelle tarjotaan tukea, jota he itse kokevat tarvitsevansa.
- Palvelut voivat liittyä esimerkiksi opintoihin, työllistymiseen, itsenäistymiseen tai arjenhallintaan, lisäksi nuorella on mahdollisuus rinnallakulkijaan.
- Osallistuminen on nuorelle vapaaehtoista ja maksutonta.
- Palveluja saa, vaikka muuttaisi toiselle paikkakunnalle.
- Palvelusta saa poistua ja palvelujen piiriin saa palata mukaan myöhemmin.
- Ei korvaa lakisääteisiä palveluja, vaan tarjotaan niiden lisäksi.
- Hanke kestää vuoden 2030 loppuun. Vuosina 2003-2005 syntyneillä nuorilla on mahdollisuus olla mukana 25-vuotiaaksi ja 2006 syntyneillä 24-vuotiaaksi saakka.
Nuoret SIB
Tampereella on käynnistynyt 1.1.2021 Nuoret SIB -hanke (Social Impact Bond), jossa tuetaan jälkihuollosta aikuistuvia tamperelaisnuoria, jotka ovat syntyneet vuosina 2003-2006. Hanke on 1.1.2023 alkaen Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen yhteinen.
Hankkeen tavoitteena on, että hankkeeseen mukaan lähteneistä nuorista 80 prosenttia saa vähintään toisen asteen tutkinnon ja 80 prosenttia on 25-vuotiaana ansiotyössä tai opiskelee. Hankkeen kesto on 10 vuotta.
Mikä on SIB?
Social Impact Bond tarkoittaa tulosperusteista rahoitussopimusta, mikä on yksi vaikuttavuusinvestoimisen muoto. Vaikuttavuusinvestoimisen avulla pyritään löytämään uudenlaisia ratkaisuja yhteiskunnallisiin haasteisiin, kuten lasten ja nuorten syrjäytymiseen. Vaikuttavuusinvestoiminen on keino lisätä yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin tuloksellista yhteistyötä hyvinvointiongelmien ehkäisemiseksi ja ratkaisemiseksi.
Tulosperusteisessa rahoitussopimuksessa institutionaalisilta ja yksityisiltä sijoittajilta kerätään varoja SIB-rahastoon, josta rahoitetaan esimerkiksi lasten ja nuorten hyvinvointia edistävät hankkeet. SIB-mallissa julkinen sektori maksaa vain SIB-sopimuksessa määriteltyjen tavoitteiden toteutumisesta. SIB-malli soveltuu erityisesti ennalta ehkäisevään toimintaan.
Nuorten vastauksia: ”Mitä hyvää SIB on tuonut elämääsi?”
- ”Kivaa seuraa”
- ”Luotettavan aikuisen”
- ”Iloa ja tekemistä päiviin. Ei tarvitse rampata vain lääkäreillä ja jos täytyy, niin ei yksin”
- ”Apua kela asioissa/muissa virallisissa asioissa, joita en ole itse osannut/pystynyt hoitamaan”