Tampereen kaupungin ja Lempäälän kunnan yhteinen
asemakaavaluonnoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 12.10.2006

VUORES, VUORESKESKUKSEN ALUE RUSKONTIEN POHJOISPUOLELLA.


Suunnittelualue punaisella rajattuna. Punainen katkoviiva osoittaa lähivaikutusalueen.


Mikä osallistumis- ja arviointisuunnitelma on?
Osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) tarkoitus on määritelty Maankäyttö- ja rakennuslain 63 §:ssä mm. seuraavasti:
"Kaavaa laadittaessa tulee riittävän aikaisessa vaiheessa laatia kaavan tarkoitukseen ja merkitykseen nähden tarpeellinen suunnitelma osallistumis- ja vuorovaikutusmenettelyistä sekä kaavan vaikutusten arvioinnista.
Kaavoituksen vireille tulosta tulee ilmoittaa sillä tavoin, että osallisilla on mahdollisuus saada tietoja kaavoituksen lähtökohdista ja osallistumis- ja arviointimenettelystä."
Tarkoituksena on kertoa, miksi kaava laaditaan, miten asia etenee ja missä vaiheessa siihen voi vaikuttaa.
Kuka on osallinen?
Laki määrittelee (62 §) osallisiksi alueen maanomistajat ja ne, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin kaava saattaa huomattavasti vaikuttaa. Osallisia ovat myös viranomaiset ja yhteisöt, joiden toimialaa suunnittelussa käsitellään. Osallisille on kaavaa valmisteltaessa tiedotettava suunnittelun lähtökohdista, tavoitteista ja mahdollisista vaihtoehdoista niin, että heillä on mahdollisuus osallistua kaavan valmisteluun, arvioida kaavan vaikutuksia ja ilmaista kirjallisesti tai suullisesti mielipiteensä.

Aloite
Asemakaava laaditaan Vuoreksen osayleiskaavan toteuttamiseksi. Tampereen ja Lempäälän yhteinen toimielin hyväksyi osayleiskaavan 17.11.2003. Ympäristöministeriö on vahvistanut osayleiskaavan 28.1.2005, lukuun ottamatta yhtä Suolijärven länsipuolella sijaitsevaa asuntoalueen osaa. Ministeriö määräsi päätöksessään osayleiskaavaa noudatettavaksi. Ministeriön vahvistuspäätöksestä on valitettu Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkein hallinto-oikeus on päätöksellään 27.9.2006 hylännyt ympäristöministeriön vahvistuspäätöksestä tehdyt valitukset. Näin ollen Vuoreksen osayleiskaava on tullut lainvoimaiseksi ympäristöministeriön 28.1.2005 vahvistetussa muodossa.

Suunnittelualue
Alue sijaitsee noin 8 km kaupungin keskustasta etelään, Lempäälän kunnan Anniston kylän pohjoispuolella. Se rajautuu idässä Pilkkakuusenharjuun, etelässä Ruskontiehen (maantie 309) sekä lännessä Koukkujärven ja Rimminsuon laskuojaan.

Suunnittelualue on mäkistä metsämaastoa ja alavaa peltoa. Alue kuuluu Koipijärven valuma-alueeseen. Alueella sijaitsee yksi asuinkäytössä oleva rakennus. Alueen itäpuolella kulkee Virolaisentie, josta erkanee alueen halki menevä Koukkujärventie.

Tampereen puoleinen suunnittelualue on kaupungin omistuksessa lukuun ottamatta Suomen valtion/Tiehallinnon omistuksessa olevaa Ruskontien aluetta ja yksityisessä omistuksessa olevaa tilaa RN:o 1:68. Lempäälän kunnan puoleinen suunnittelualue on rakentamaton ja yk-sityisessä omistuksessa.

Kuntarajan muutos
Suunnittelualue sijoittuu Tampereen kaupungin ja Lempäälän kunnan alueille. Nykyinen kuntaraja on tulevan maankäytön kannalta epätarkoituksenmukainen ja vaikeuttaa asemakaavoitusta. Tampereen kaupunki ja Lempäälän kunta ovat 27.3.2006 päivätyssä kirjeessään esittäneet sisäasiainministeriölle kuntarajan muuttamista liittämällä Lempäälän kunnalta noin kuuden hehtaarin alueen Tampereen kaupungin alueeseen (Liite 1). Maanomistajat ja Tiehallinto ovat antaneet suostumuksensa.

Sisäasiainministeriö on tehnyt 28.6.2006 päätöksen kuntajaon muuttamisesta Lempäälän kunnan ja Tampereen kaupungin välillä. Päätös astuu voimaan 1.1.2007. Suunnittelualue on näin ollen vuoden 2007 alusta lähtien kokonaisuudessaan Tampereen kaupungin alueella.

Suunnittelun lähtökohdat
Ylemmänasteiset suunnitelmat

Suunnittelun lähtökohtana on Vuoreksen osayleiskaava. Suunnittelualueelle on osoitettu paikalliskeskustatoimintojen alueita, julkisten palvelujen ja hallinnon alueita, kerrostalovaltaisia asuntoalueita, kaupunkipuistoksi varattuja lähivirkistysalueita sekä liikenne- ja katualueita (Liite 2).

Maakuntavaltuuston 9.3.2005 hyväksymän ja ympäristöministeriössä vahvistettavana olevan maakuntakaavan aluevaraukset ovat yhdenmukaisia Vuoreksen osayleiskaavan kanssa.

Pirkanmaan 3. seutukaava on vahvistettu ympäristöministeriössä 6.6.1997, ja sen mukaan suunnittelualue on taajamatoimintojen aluetta ja virkistysaluetta.

Asemakaavat

Alueella ei ole asemakaavaa. Tampereella vireillä olevat Mäyränmäen (kaava nro: 7970), Vuoreksen puistokadun (8080) ja Rimmin (8044) asemakaavat sekä Lempäälän kunnan alueella vireillä oleva Anniston asemakaava rajautuvat suunnittelualueeseen.

Vuoreksen keskustan arkkitehtuurikilpailu

Vuoreksen keskustasta järjestettiin yleinen kaksivaiheinen arkkitehtuurikilpailu. Kilpailun tarkoituksena on ollut saada Vuoreksen keskustalle omaleimainen, kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti korkeatasoinen suunnitelma asemakaavoituksen ja tulevan rakentamisen pohjaksi. Ennen kilpailua järjestettiin 8. ja 9.10.2003 osallistumistilaisuudet keskustan arkkitehtuurikilpailun tavoitteista.

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa (15.12.2003 - 30.03.2004) etsittiin ideoita lähinnä kaupunkikuvallisen kokonaisnäkemyksen ja maankäyttöratkaisujen tasolla. Kilpailuun saapui 32 ehdotusta, josta yksi ehdotus hylättiin. Palkintolautakunta valitsi 16.6.2004 kilpailun toiseen vaiheeseen 6 kilpailuehdotusta.

Kaikki kilpailuehdotukset asetettiin näytteille Tampereen Museokeskus Vapriikkiin ajalle 17.6.-2.7.2004. Ehdotuksista jätettiin viisi kirjallista kommenttia. Kilpailussa jatkoon päässeet kuusi ehdotusta olivat kommentoitavana 17.6.-20.9.2004 myös Vuoreksen Internet-sivuilla. Vapriikissa ja Internet-sivuilla jätettiin runsaasti kommentteja. Kommentit koskivat mm. liikennejärjestelyjä ja niiden vaikutusta alueen viihtyisyyteen, palvelujen sijoittumista, maaston muotojen huomioon ottamista sekä ehdotusten talotyyppejä, joiden arvostelussa tuli esiin pelko lähiörakentamisesta. Internetissä oli mahdollisuus myös laittaa ehdotukset paremmuusjärjestykseen. Ehdotusta "Intervalleja" pidettiin parhaimpana, "Cittá" tuli toiseksi saaden kuitenkin paljon ristiriitaisia kommentteja.

Kilpailun toiseen vaiheeseen (16.6.-28.9.2004) valitut suunnitelmat tuli kehitellä palkintolautakunnan antaman palautteen pohjalta arkkitehtoniseksi ja toiminnalliseksi kokonaisuudeksi, jota voidaan käyttää ohjeena ja havaintomateriaalina asemakaavoja laadittaessa. Kilpailun toinen vaihe ratkaistiin 8.12.2004. Palkintolautakunta valitsi Vuoreksen keskustan alueen jatkosuunnittelun pohjaksi "Cittá"-nimisen ehdotuksen, jonka tekijöinä olivat arkkitehdit Johanna Vuorinen ja Esa Kangas Kangas & Vuorinen Arkkitehdit Oy:stä. Palkintolautakunta päätti yksimielisesti esittää, että ennen keskustan asemakaavoituksen käynnistämistä on tutkittava ensisijaisesti 1. palkinnon saaneen ehdotuksen "Cittá" kehittämismahdollisuudet ydinkeskustan kokonaisratkaisuksi palkintolautakunnan kehittämissuositusten pohjalta.

Vuoreksen keskustan arkkitehtuurikilpailun tulokset julkistettiin 17.12.2004, jonka jälkeen ehdotukset olivat näytteillä 20.12.2004 - 21.1.2005 Palvelupiste Frenckellissä ja Vuoreksen Internet-sivuilla.

Kilpailun voittaja Kangas & Vuorinen Arkkitehdit Oy on laatinut Tampereen kaupungin toimeksiannosta "Cittá"- kilpailuehdotuksen pohjalta jatkosuunnitelman, joka valmistui joulukuussa 2005 (Liite 3).

Jatkosuunnitelmaa käytetään asemakaavaluonnoksen valmistelun pohjana. Jatkosuunnitelma on ollut näytteillä 3.- 4.12.2005 järjestetyssä Vuores-tapahtumassa.

Laaditut ja tekeillä olevat selvitykset ja suunnitelmat
Laaditut selvitykset ja suunnitelmat
1. Koipijärven-Vuoreksen alueen maisemaselvitys (1998)
2. Vuoreksen osayleiskaava-alueen luontoselvitys (2000)
3. Vuoreksen alueen raideliikenneselvitys (2001)
4. Kallioperän rakennettavuus Vuoreksen keskusta-alueella.
5. Vuoreksen hulevesien hallinnan yleissuunnitelma (2003)
6. Ruskontien (mt 309) aluevaraussuunnitelma (2003)
7. Vuoreksen alueen kaupallinen suunnitelma (2003)
8. Vuoreksen OYK - Selvitys palvelurakenteesta (2003)
9. Vuoreksen teknisen huollon yleissuunnitelma (2004)
10. Vuoreksen maisemallinen yleissuunnitelma (2005)
11. Tampere-Vuores kaupunkivalaistuksen tavoitesuunnitelma (2005)
12. Väestönsuojaselvitys (2006)
13. Vuoreksen taideohjelma (2006)
14. Vuoreksen osayleiskaava-alueen lepakkokartoitus (2006)

Tekeillä olevat selvitykset ja suunnitelmat
1. Ruskontien aluevaraussuunnitelman tarkistus
2. Vuoreksen alueen massatalouden yleissuunnitelma
3. Jätehuollon yleissuunnitelma
4. Vuoreksen koulu- ja päivähoitopalvelujen järjestämisen vaihtoehdot

Lisäksi kaavoituksen käytössä on Vuoreksen laatutaso-ohjeet julkisille alueille ja korttelialueille, Vuoreksen julkisten palvelujen mitoitus, Vuoreskeskuksen alustava katujen yleissuunnitelma sekä Vuoreskeskuksen paikoitustarkastelu.

Suunnittelun edetessä laaditaan mm. meluselvityksiä.

Suunnittelutavoitteet
Osayleiskaavan mukaisesti suunnittelutavoitteena on Vuoreskeskuksen kehittäminen Vuoreksen toiminnalliseksi ytimeksi, johon sijoittuu asumisen ja työpaikkojen lisäksi kaupunginosan keskeiset julkiset ja kaupalliset palvelut. Osayleiskaavan mukaan Vuoreskeskuksen asukasmäärä on noin 2 000.

Vuoreskeskuksen luonne perustuu pikkukaupunkimaiseen miljööseen sekä asumis-, palvelu-, harrastus- ja työpaikkatoimintojen muodostamaan sekoittuneeseen kaupunkirakenteeseen, jolla pyritään luomaan edellytyksiä elävän keskustan syntymiselle.

Vuoreskeskuksen viheralueilla on keskeinen merkitys alueen luonnonläheisyyttä korostavassa kaupunkikuvassa ja asumisessa. Vuoreslaisia palvelevat puistot kehitetään monipuolisiksi virkistysalueiksi ja niitä käytetään myös hulevesien käsittelyyn.

Vuoreskeskuksen kaavoitustyön eteneminen Tampereella
Vuoreskeskuksen asemakaavoitus etenee vaiheittain. Koko suunnittelualueelle laaditaan ensin asemakaavaluonnos, joka viedään yhdyskuntalautakuntaan hyväksyttäväksi kaavoituksen pohjaksi. Sen jälkeen valmistellaan asemakaavat osa-alueittain liitteessä 4 osoitetun jaon mukaisesti. Osa-alueiden kaavoitusprosessit kulkevat osittain rinnakkain. Kaavoista laaditaan joko kaavakohtainen tai yhteinen osallistumis- ja arviointisuunnitelma.

Suunnittelutyötä ohjaa hanketta varten perustettu ohjausryhmä, johon kuuluvat kaupungin eri toimialojen tilaajaorganisaation edustajat, Lempäälän kunnan edustaja sekä kaavahankkeen suunnittelijat. Ohjausryhmä päättää suunnittelutavoitteista ja tarkentaa niitä mielipiteiden ja lausuntojen kautta saadun palautteen pohjalta.

Asemakaavaluonnoksen vaikutusten arviointi
Asemakaavaluonnoksesta tehdään yleispiirteinen vaikutusten arviointi.
Arvioinnissa tarkastellaan
- yhdyskuntarakenteen näkökulmasta alueen asemaa Vuoreksen kokonaisrakenteessa sekä alueen liittymistä tulevaan ympäröivään kaupunkirakenteeseen,
- luonnonolojen osalta arvokkaiden luontokohteiden ja ekologisten käyttävien suhdetta rakennettuun ympäristöön sekä hulevesien hallinnan periaatteita,
- kaupunkikuvan laatutekijöitä kuten topografian hyödyntämistä, katunäkymiä sekä tilojen mittakaavaa ja käytettävyyttä,
- tulevien asukkaiden, käyttäjien ja toimijoiden näkökulmasta asumismuotojen monipuolisuutta, palvelujen saattavuutta, ympäristön turvallisuutta ja viihtyisyyttä ja
- yhdyskuntatalouden kannalta alueen vaiheittaista toteutusta ja infrastruktuurikustannuksia.

Vaikutusten arviointia täsmennetään osa-alueiden asemakaavojen valmisteluvaiheessa, jolloin ohjausryhmä myös päättää, tarvitaanko ulkopuolisen konsultin laatimaa vaikutusten arviointia joltakin arviointialueelta.

Osalliset
Suunnittelu- ja lähivaikutusalueen maanomistajat sekä
vuokra-alueiden haltijat, toimijat ja asukkaat
Pirkanmaan ympäristökeskus
Pirkanmaan liitto
Tiehallinnon Hämeen tiepiiri
Lempäälän kunta
Kaupungin eri toimialat kuten kiinteistötoimi, elinkeinokeskus, ympäristövalvonta, rakennusvalvonta, kulttuuri- ja vapaa-aikatoimiala, liikuntatoimi, pelastuslaitos, kaikki tekniset toimialat, sosiaali- ja terveystoimi sekä kasvatus- ja opetustoimiala
Tampereen evankelisluterilainen seurakuntayhtymä
Tampereen Kauppakamari
Tampereen Ympäristönsuojeluyhdistys ry
Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri
Hervanta-Seura ry
Tampereen Hervantalaiset ry
Anniston kyläyhdistys ry

Muut ilmoituksensa mukaan

Tiedottaminen ja osallistumisen ja vuorovaikutuksen järjestäminen

Aloitus

Tampereen kaupungin ja Lempäälän kunnan yhteinen asemakaavaluonnoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuulutetaan nähtäväksi mielipiteiden saamista varten 12.10. - 2.11.2006 väliseksi ajaksi Palvelupiste Frenckellissä, Frenckellinaukio 2 B sekä Lempäälän kunnan palvelupisteessä, Tampereentie 8 ja Sääksjärven kirjastossa, Pitkäahteentie 1.

Kuulutus ja laadittu osallistumis- ja arviointisuunnitelma ovat nähtävillä Tampereen kaupungin kaavoituksen Internet-sivuilla osoitteissa http://www.tampere.fi/kaupunkisuunnittelu/kaavoitus/kuulutukset/ ja http://www.vuores.fi/
sekä Lempäälän kunnan kotisivuilla http://www.lempaala.fi/.

Osallisilla ja muilla kuntalaisilla on mahdollisuus antaa palautetta osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. Mielipiteet tulee toimittaa nähtävilläoloaikana Tampereen kaupungin yhdyskuntapalveluiden kirjaamoon, PL 487, Tampere 33101, käyntiosoite Frenckellinaukio 2 B tai sähköpostitse ypa.kirjaamo@tampere.fi tai osoitteeseen Lempäälän kunta, Tekninen toimi, PL 36, 37501 Lempäälä, käyntiosoite Tampereentie 8.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetetään sen nähtävilläoloaikana suunnittelu- ja lähivaikutusalueen maanomistajille, Pirkanmaan ympäristökeskukselle, Pirkanmaan liitolle, Tiehallinnon Hämeen tiepiirille, kaupungin eri toimialoille kuten kiinteistötoimelle, elinkeinokeskukselle, ympäristövalvonnalle, rakennusvalvonnalle, kulttuuri- ja vapaa-aikatoimiala, liikuntatoimelle, pelastuslaitokselle, kaikille teknisille toimialoille, sosiaali- ja terveystoimelle sekä kasvatus- ja opetustoimialalle, Tampereen evankelisluterilaiselle seurakuntayhtymälle, Tampereen Kauppakamarille, Tampereen Ympäristönsuojeluyhdistykselle, Pirkanmaan luonnonsuojelupiirille, Hervanta-Seuralle, Tampereen Hervantalaisille ja Anniston kyläyhdistykselle.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saadut mielipiteet kirjataan osallisten tavoitteiksi.

Valmisteluvaihe
Koko Vuoreskeskukselle laaditaan asemakaavaluonnos.

Pirkanmaan ympäristökeskuksen kanssa järjestetään työneuvotteluja suunnittelun kuluessa.
Asemakaavaluonnos viedään yhdyskuntalautakunnalle hyväksyttäväksi asemakaavoituksen pohjaksi.

Asemakaavaluonnos asetetaan vuoden 2007 alkupuolella eli kuntarajan siirron voimaantulon jälkeen nähtäville mielipiteiden saamista varten. Nähtävillepanosta ilmoitetaan kuulutuksella. Nähtävilläoloaikana järjestetään avointen ovien yleisötilaisuus, josta ilmoitetaan kaupungin ilmoituslehdissä erikseen. Luonnos lähetetään tiedoksi ja mahdollista lausuntoa varten aloitusvaiheessa mainituille tahoille. Saadut mielipiteet ja lausunnot muodostavat osallisten tavoitteet, jotka kirjataan selostukseen tai vastineluetteloon.


Tampereen kaupunki

Työn tilaaja/kaavoitusviranomainen
Tampereen kaupunki,
Yhdyskuntapalvelut/kaupunkisuunnittelu
asemakaava-arkkitehti Sakari Leinonen

Kaavan laatija
Tampereen kaupunki
Yhdyskuntapalvelut/suunnittelupalvelut
Asemakaavoitus
projektiarkkitehti Kay Bierganns,
p. 020 714 9174

Aineiston esittely
Asiakaspalvelu, Palvelupiste Frenckell
Frenckellinaukio 2 B
p. 020 716 6700

Mielipiteiden vastaanotto
Yhdyskuntapalveluiden kirjaamo
PL 487, Tampere 33101
käyntiosoite: Frenckellinaukio 2 B
ypa.kirjaamo@tampere.fi
Dno YPA 7832/611/2006
Kaava nro: 8160

Lempäälän kunta

Kaavoituksen yhteyshenkilö
Lempäälän kunta
kaavoitusarkkitehti Virva Ahtola
p. 03 374 4610
virva.ahtola@lempaala.fi

Aineisto nähtävillä
Lempäälän kunnan palvelupiste
Tampereentie 8
Sääksjärven kirjasto
Pitkäahteentie 1

Mielipiteiden vastaanotto
Lempäälän kunta
Tekninen toimi
PL 36, 37501 Lempäälä
käyntiosoite: Tampereentie 8
puhelinvaihde 03 374 4111

LIITTEET:

Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4


VUORES, Vuoreskeskuksen alue Ruskontien pohjoispuolella.

Mielipiteitä ja ehdotuksia suunnittelusta (voit merkitä ajatuksiasi myös kartalle):

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Nimistöä, paikallistietoa tai muuta mielenkiintoista alueesta:

 
 
 
 
 
 

Päivämäärä ja vastaajan nimi:

Osoite ja puhelinnumero:

Palautusosoite:
Tampereen kaupungin yhdyskuntapalveluiden kirjaamo, PL 487, Tampere 33101, käyntiosoite Frenckellinaukio 2 B
tai sähköpostitse ypa.kirjaamo@tampere.fi

Lempäälän kunta, Tekninen toimi, PL 36, 37501 Lempäälä
käyntiosoite: Tampereentie 8