Haku taiteen perusopetukseen alkaa 1.5.2024 työväenopistossa

Lapset ja nuoret voivat hakea 1.5.–31.5.2024 Tampereella järjestettävään kuvataiteen, sanataiteen ja teatteritaiteen perusopetukseen. Aikuisille avoinna on kuvataiteen perusopetuksen haku 1.5.–31.7.2024. Taiteen perusopetus on pitkäkestoista, vapaa-ajalla tapahtuvaa ja tasolta toiselle etenevää eri taiteenalojen opetusta.
Lapset askartelevat pöydän ääressä. Taustalla seisoo aikuisia.
Taiteen perusopetukseen pääsi tutustumaan Sampolan avoimien ovien päivässä huhtikuussa 2024. Kuvataidekoulun kartonkityöpajassa syntyi seikkailuteemaisia töitä.

Lasten ja nuorten haku taiteen perusopetukseen kuvataiteessa, sanataiteessa ja teatteritaiteessa on avoinna 1.5.–31.5.2024. Oppilaat saavat tiedon opintopaikasta kesäkuun aikana.

Kuvataiteen perusopetuksen haku lapsille ja nuorille tapahtuu ikäryhmittäin. Vuonna 2017 syntyneet lapset voivat hakea syksyllä alkaviin 1. vuosikurssin ryhmiin ja vuosina 2010–2016 syntyneet lapset ja nuoret vapaille paikoille 2.–8. vuosikurssien ryhmissä. Kuvataiteen perusopetus järjestetään Sara Hildén -akatemiassa Koivistonkylässä.

Sampolassa kokoontuviin teatteritaiteen perusopetuksen ryhmiin voivat hakea 9–17-vuotiaat iän mukaan. Sanataiteen perusopetuksen ryhmät kokoontuvat pääkirjasto Metsossa, ja opetusta on tarjolla ikäryhmittäin 8–18-vuotiaille. Vuonna 2024 haku sanataiteen perusopetuksessa on avoinna 8–13-vuotiaille. Teatteri- ja sanataiteen ryhmiin oppilaat valitaan hakujärjestyksessä.

Taiteen perusopetuksessa opiskelijoita kannustetaan taiteen omaehtoiseen tekemiseen ja henkilökohtaiseen ilmaisuun. Taiteen perusopetuksesta työväenopistossa vastaava apulaisrehtori Heidi Saramäki kannustaa vanhempia tutkimaan hakuvaihtoehtoja yhdessä lapsen kanssa.

– Taiteen perusopetus tarjoaa tekemisen iloa yhdessä toisten kanssa. Se avartaa erilaisia kokemisen maailmoja ja tukee lapsen itseilmaisua taiteen keinoin. Osalle oppilaista taiteen perusopetuksesta muodostuu polku kohti taiteen ammattilaisten areenoita, Saramäki sanoo.

Välivuoden jälkeen kuvataidekoulu Sara Hildén -akatemiassa avautuu taiteen perusopetuksen haku myös aikuisille. Hakuaika opintoihin on 1.5.–31.7.2024. Hakemuksen lisäksi aikuiset lähettävät kuvia töistään ja tekevät ennakkotehtävän, minkä perusteella opiskelijavalinta tehdään.

– Aikuisten taiteen perusopetuksessa pääsee syventämään omia mielenkiinnonkohteitaan ja kokeilemaan itselle uusia taiteen ilmaisutapoja. Opinnot sopivat kuvataidetta harrastaville, uuteen uteliaasti suhtautuville ja tekemiseen heittäytyville yksilöille. Opintojen aikana yksilöistä kasvaa ryhmä, jossa jaetaan oppimisen ylä- ja alamäet, Saramäki kertoo.

Aikuisten käsityön taiteen perusopetukseen ei vuonna 2024 järjestetä hakua, mutta opinnoista kiinnostuneet voivat tiedustella vapaita paikkoja ryhmissä, jos taustalla on aiempaa osaamista tai opintoja kädentaidoista.

Taiteen perusopetuksen ryhmät kokoontuvat noin kerran viikossa opiskellen luovasti eri ympäristöissä ja erilaisin menetelmin, ja opintojen aikana toteutetaan muun muassa esityksiä ja näyttelyjä.

Opinnot perustuvat lakiin taiteen perusopetuksesta (633/1998), ja niistä annetaan Opetushallituksen vahvistamien perusteiden mukainen todistus.

Lisätietoja

Heidi Saramäki
Kuvataiteen perusopetus Apulaisrehtori
Puhelin:
040 806 3583

Sähköpostiosoite on muotoa [email protected].

Kristiina Kestinen
Sanataide Koulutussuunnittelija
Puhelin:
040 806 2369

Sähköpostiosoite on muotoa [email protected].

Marjo Rautiola
Teatteritaide Koulutussuunnittelija
Puhelin:
0503904601

Sähköpostiosoite on muotoa [email protected].

Ulla Tujula
Käsityön taide Suunnittelijaopettaja
Puhelin:
050 390 4618

Sähköpostiosoite on muotoa [email protected].

Teksti: Anna-Katariina Maksimoff
Kuvat: Anna-Katariina Maksimoff
Jaa sosiaalisessa mediassa