Tampereen kaupunginhallitus esittää Tavase Oy:n tekopohjavesihankkeen valmistelun lopettamista

Tampereen kaupunki aikoo esittää Tavase Oy:n muille osakkaille, että tekopohjavesihankkeen valmistelu lopetetaan ja yhtiö puretaan. Tampereen kaupunginhallitus päätti 8.4.2024 kokouksessaan esittää hankkeen lopettamista valtuustolle. Lisäksi Tampereen Vesi Oy:lle annetaan tehtäväksi puhtaan veden saannin turvaaminen ja tarvittavien neuvotteluiden käyminen muiden kuntien kanssa.

Tavase Oy on usean kunnan omistama yhtiö, jonka tehtävänä on ollut Kangasalan ja Pälkäneen alueille sijoittuvan tekopohjavesilaitoksen suunnittelu. Yhtiön omistavat Tampere (79,4%) sekä Akaa, Kangasala, Lempäälä ja Vesilahti (yhteensä 20,6%). 

Yhtiöllä oli vesilain mukaiset luvat tekopohjavesihankkeelle, mutta päätöksestä haettiin valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi 28.3.2024 -päätöksellään Tavase Oy:n hakeman vesilain mukaisen luvan kokonaisuudessaan. 

– Asian käsittely on kestänyt 20 vuotta, hyvä että saamme sen päätökseen. Uskoisin, että myös kangasalalaiset sekä pälkäneläiset ovat tähän ratkaisuun tyytyväisiä. Nyt katsomme eteenpäin ja selvitämme muita yhteistyön mahdollisuuksia, toteaa pormestari Kalervo Kummola.

Tampereella on viimeisten parin vuoden aikana selvitetty vedenhankinnan pitkän aikavälin vaihtoehtoja, jotta varmistetaan puhtaan veden riittävä saatavuus tulevaisuudessakin. Lähinnä on vertailtu tekopohjavesihanketta ja Ruskon pintavesilaitoksen uudistamista. On myös mahdollista, että nykyistä laajempi kaupunkiseudun yhteistyö pintavesilaitoksen osalta herättäisi kiinnostusta.

Mikäli Tampereen kaupunginvaltuusto päättää lopettaa Tavase Oy:n toiminnan, muodostuu Tampereen kokonaistappioksi oman pääoman sijoituksista 2,91 miljoonaa euroa ja lainasaamisista 4,45 miljoonaa euroa, eli yhteensä 7,36 miljoonaa euroa. Tämä summa sisältää myös Tampereen osuuden (79,4 %) uusimmista 0,42 miljoonan euron suuruisista lainasaamisista. Kaikkiaan Tavase Oy:lle on kertynyt kumulatiivisia tappioita toiminnan aikana (perustettu 2002) noin 1,75 miljoonaa euroa.

Tampereen kaupunki Tavase Oy:n suurimpana osakkaana käynnistää neuvottelut muiden osakkaiden kanssa osakassopimuksen ja osakeyhtiölain mukaisesta menettelystä yhtiön purkamiseksi.

Lisätietoja

Arto Vuojolainen
Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja
Puhelin:
050 345 1397
Teksti: Raija Lindell
Kuvat: Visit Tampere / Laura Vanzo
Jaa sosiaalisessa mediassa