Kaupin sekä Atalan ja Linnainmaan metsissä torjutaan kirjanpainajatuhoja kesällä

Tampereen kaupunki aikoo poistaa tänä kesänä Kaupin sekä Atalan ja Linnainmaan metsistä eläviä kuusia, joihin kirjanpainajakuoriainen on iskenyt. Töille haetaan maisematyölupaa rakennusvalvonnasta. Kirjanpainajan iskemiä kuusia poistetaan kesäkuussa ja elokuussa.
Kirjanpainajan iskemän kuusen tyvi.
Kirjanpainajakuoriaisen iskeytymistä syntyvää ruskeaa purua kuusen tyvellä.

Puunkaatojen tarkoituksena on vaalia kuusimetsiä ja turvata näin metsien virkistys- ja luontoarvoja.  Torjunnoilla metsät pysyvät pitkällä tähtäimellä puustoisena eikä niihin synny laajoja avoimia alueita.  Jos kirjanpainajaa ei hillitä, vaarantuu jäljelle jäävä metsikkö ja voidaan menettää luontoarvoiltaan tärkeitä alueita jopa kokonaan. 

Tampereen virkistysalueilla on runsaasti varttuneita ja vanhoja kuusikoita, joissa on viime vuosina kuollut pystyyn paljon kuusia erityisesti kirjanpainajakuoriaisen takia.  Kirjanpainaja on hyötynyt lämpimistä kesistä ja lisääntynyt. Se pystyy iskemään joukkoesiintymän aikana myös terveisiin kuusiin.  Vakavimmat tuhot ovat Kauppi-Niihamassa, mutta kuusia on kuollut myös esimerkiksi Atala-Linnainmaalla, Suolijärvellä ja Peltolammilla. 

Paras keino hillitä tuhoja on poistaa tuoreet iskeymäkuuset

Tutkimusten perusteella tällä hetkellä ainoa toimiva keino hillitä kirjanpainajatuhojen leviämistä on poistaa tuoreet kirjanpainajan iskeymäpuut metsästä.  Metsistä poistetaan puita, joihin kirjanpainaja on iskeytynyt, ja joissa se on parhaillaan lisääntymässä. Puiden poisto on tehtävä oikea-aikaisesti, jotta uusi sukupolvi ei ehdi aikuistua ja poistua rungoilta. Ensimmäinen kuusten poistotyö tehdään kesäkuussa ja toinen elokuussa.

Lintujen ja liito-oravien pesäpuut rajataan pois kaadoista

Puut on poistettava lintujen pesimäaikaan, koska kirjanpainaja iskeytyy alkukesästä heikentyneisiin kuusiin.  Kun poistettavia kuusia kartoitetaan kesäkuussa, selvitetään samalla lintujen pesät. Puita, joissa on pesiä, ei kaadeta. Liito-oravan pesäpuut selvitetään jo aiemmin keväällä, ja nekin rajataan pois kaadoista. Myös muut luontoarvot huomioidaan töiden toteutuksessa. 

Lisätietoja

Anne Tuominen
Metsätalouspäällikkö
Puhelin:
050 517 7053
Jaa sosiaalisessa mediassa