Lapset ja nuoret viihtyvät ja liikkuvat harrastusten parissa kouluissa ja päiväkodeissa
Tampere tukee kaikkien alle 16-vuotiaiden harrastustoimintaa. Lupa liikkua Lupa harrastaa -tarjonnasta löytyy lapsille ja nuorille melkein mitä tahansa hauskaa ja hyödyllistä kädentaidoista liikuntaan − ja kaiken lisäksi maksutta.
Tampereella ei lasten ja nuorten tarvitse tylsistyä, eikä vanhempien surra harrastusmahdollisuuksien puutetta tai hintaa. Kaupunki on mukana harrastamisen Suomen mallissa, joka on opetus- ja kulttuuriministeriön hanke. Sen myötä vanhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa tarjotaan mieluisaa, maksutonta ja säännöllistä harrastustoimintaa kaikille.
Tampere on kehittänyt toiminnasta oman mallinsa, nimeltään Lupa liikkua Lupa harrastaa. Sen tarjontaa moni muu kaupunki katsoo ihaillen.
Harrastuksia tarjolle myös päiväkodeissa
Ei harrastaminen kouluissa mitään uutta ole, onhan sitä järjestetty eri tavoin vuosien ajan. Pitkäaikainen HIP-toiminta eli Harrastava iltapäivä -kerhotkin ovat monien muistoissa.
– Kouluissa harrastamisen juuret ovat vanhemmat kuin varhaiskasvatuksessa, mutta nyt toiminta on nostanut päätään myös päiväkodeissa, varhaiskasvatuksen suunnittelija Mikko Leikkanen iloitsee.
Harrastamisen tarkoituksena on tukea hyvinvointia leikki-ikäisistä perusopetuksen loppuun. Hyvinvoinnin lisääminen tuottaa iloa päivään, antaa kokemuksia, rauhoittaa ja helpottaa oppimista. Varhain aloitetuilla liikuntaharrastuksilla luodaan pohja aikuisuuden elämäntavoille.
– Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen toiminta antaa kavereita ja kokemuksia sekä kehittää motorisia taitoja ja itsetuntoa, Leikkanen listaa.
Kestosuosikkeja ja uuden kokeilua
Harrastamisen Suomen mallissa lapset ja nuoret kertovat, mitä haluavat harrastaa.
– Koululaisten toiveista 60–70 prosenttia on liikuntaa. Suosituimpia lajeja ovat padel, skeittaus, laskettelu ja uinti, jonka ryhmät täyttyvät 5–10 minuutissa, perusopetuksen suunnittelija Miina Mäkinen kertoo.
Tutkimusten mukaan seitsemäsluokkalaisten elämässä liikunta vähenee dramaattisesti. Liikuntaharrastusten tarjonta voi kuitenkin houkutella kokeilemaan vaikkapa joogaa tai keilausta. Tampereella voi myös voimistella ja pelata jääkiekkoa kahdesti viikossa ilmaiseksi. Sellaista etua ei muualla ole.
Harrastaa voi jokaisella koululla ja päiväkodissa. Tampereen vahvuutena monipuolisen ja runsaan toiminnan järjestämisessä on laaja yhteistyöverkosto. Kaupungin kanssa ryhmiä on järjestämässä yli sata toimijaa. Yhteistyötä on tehty vuosia, mutta nyt se on niputettu yhden kokonaisuuden alle, osaksi arkea.
– Tampereen harrastamisen mallissa emme ole jääneet hankkeisiin, vaan yhteistyö on vakiinnutettu osaksi rakennetta ja toimintakulttuuria, Mäkinen sanoo.
Hyvinvointia myös aikuisille
Harrastaa voi jo aamulla: ennen koulupäivää on Lupa hikoilla -ryhmiä ja seuratoimintaa. Päivän aikana on valtavasti tarjontaa Lupa liikkua Lupa harrastaa -tunneista ja -välitunneista teemapäiviin. Niiden myötä on helppoa tutustua ja innostua jostakin uudesta. Koulupäivän jälkeisiä ryhmiä on tällä hetkellä noin 375 viikossa.
Yläkoululaisilla on Lupa harrastaa -toiminnan lisäksi mahdollisuus käyttää Nuorisopassia, jolla he voivat rahoittaa joko nykyisiä harrastuksiaan tai kokeilla jotain uutta. Tredussa järjestettävissä ryhmissä, kuten Master Chef-, mopo-, robotiikka-, meikkaus- tai skeittilaudanrakennustyöpajassa, on jo ammatillista näkökulmaa.
– Muussa kuin omassa koulussa harrastaminen on lisääntynyt Lyyti-harrastuskalenterin myötä. Myös Lupa liikkua Lupa harrastaa -Instagram-tililtämme saa menovinkkejä, Mäkinen neuvoo.
Päiväkodeissa harrastuksiin tutustuminen ja välinekokeilut yhdistyvät arjen kokonaisuuteen. Myös vanhemmat on otettu mukaan.
– Jo pari vuotta on toteutettu Lupa liikkua -perheliikuntaa, ja tänä syksynä on ollut ja ensi keväälle on luvassa 15 päiväkotiin toiminnallisia vanhempainiltoja. Ne ovat saaneet innostuneen vastaanoton, Leikkanen kertoo.
Harrastustoiminta ei kuitenkaan hyödytä vain lapsia ja nuoria, vaan sillä on vaikutusta myös henkilökunnan työhyvinvointiin. Siihen panostetaan koulutuksella ja lajikokeiluilla.