Connection-hanke vieraili Tampereella
Connection-hankkeen viikko alkoi maanantaina Bulgarian Sofian henkilöstövaihdon tapaamisella, jonka yhteydessä vierailtiin Naistarilla. Naistari on naisille suunnattu matalan kynnyksen kohtaamispaikka, joka tarjoaa naisille ja lapsille tilan, jossa he voivat osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, tavata toisia naisia ja opiskella suomen kieltä. Naistarilla piipahtamisen jälkeen siirryttiin Kototorille, jossa kuultiin Joonas Kivirannan esitys. Palveluista videoyhteydenotto KELA:an ja walk-in terapia herättivät erityistä innostusta. Vierailijat päättivätkin viedä näitä malleja käyttöönotettaviksi myös kotikaupunkiinsa Sofiaan.
Tiistaina ja keskiviikkona työpaja kokoontui Vapriikissa. Paikalla kuultiin tiistaina myös apulaispormestari Pekka Salmen tervetuliaissanat. Päivien aikana nähtiin esityksiä Tampereen kaupungin integraatiopalveluista sekä työllisyyden kuntakokeilusta. Samir Omar S-pankista piti esityksen sosiaalisista vaikuttavuusjohdannaisista (SIB), ja kattava esitys keräsi vierailijoilta paljon kiitosta.
Kattava katsaus Tampereen toimintamalleista
Torstaina vierailijat olivat tutustumassa Rautatienkadulla Kansainvälisen Osaamiskeskuksen, Mainion ja International House Tampereen tiloihin sekä kuulemassa esitystä Tampereen kaupungin työllistymisen edistämisen menetelmistä ja kotouttamisesta. Ihmeteltävää ja kysyttävää riitti. Erityistä kiinnostusta herätti kaupungin malli työllistymisen tukemisen ja integraatiotyön yhdistämisessä.
Vierailijoiden tunnelmat tapaamisen jälkeen olivat innostuneet. Osallistujat kokivat saaneensa kattavan esittelyn Tampereen kaupungin tarjoamista integraatiopalveluista. Tampereen valmiudet kansainvälisten talenttien houkutteluun herättivät ihailua, ja integraatiotyön yhdistämistä talenttien houkutteluun pidettiin kiehtovana ja inspiroivana toimintamallina. Vierailijat kiittelivät saamaansa katsausta palvelujen ekosysteemiin ja kertoivat päässeensä tutustumaan Tampereen integraatiopalvelujen yhteisöön kuin myös kaupunkiin yleisesti.
Päällimmäisenä vierailijoiden kertomasta nousi kokemus siitä, että integraation parissa työskentelyn haasteet ovat eri puolilla Eurooppaa hyvin samankaltaisia, vaikka käytössä olevat toimintatavat ja organisaatiomallit eroavatkin jossain määrin toisistaan. Osallistujat kertoivat yhteishengen olleen vahva tapaamisen aikana, ja virallisten esitysten ulkopuolella käytyjen keskustelujen olevan olennainen osa verkostoitumista ja ajatusten vaihtamista.
Yhteistyö jatkuu
Hanketta koordinoinut Mina Bouhlal on kiitollinen runsaasta positiivisesta palautteesta, jota kertyi paitsi vierailun aikana niin myös LinkedInissa vierailun päätyttyä. Minan mukaan vierailu oli kokonaisuudessaan erittäin onnistunut. Vierailijat tykästyivät Tampereeseen, tapaamisen kattava ohjelma keräsi kiitosta ja sääkin suosi. Yhteistyö jatkuu etänä päivittäin. Seuraava tapaaminen Minalla on edessä kesäkuun puolen välin tienoilla, jolloin hän matkustaa Bulgarian Sofiaan henkilöstövaihdon merkeissä.
Connection-hankkeen osallistujia yhdistää henkilökohtainen halu tehdä työtä positiivisen kehityksen ja inhimillisten ratkaisujen eteen integraatiotyön saralla. Vaikka eri puolilla Eurooppa on omat tapansa toimia, nousi tärkeimpänä yhteisenä tekijänä esiin inhimillinen ote ja henkilökohtaisesta motivaatiosta syntyvä suurella sydämellä tehty työ.
Connection-hanke on Euroopan unionin rahoittama hanke, jonka osarahoittajana toimii Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto AMIF.
Lue lisää Connection-hankkeen kotisivuilta: Connection - Integrating Cities