Metso Studio -konsepti tuo kirjaston tapahtumat etäyhteyksillä yleisölle
Koronan myötä kirjaston tapahtumat peruuntuivat, ja työntekijät alkoivat pohtimaan tapahtumien tulevaisuutta. Yhdessä Juhani Koivisto, Veikko Korhonen, Jaakko Pimperi, Paula Rönni ja Tuija Valli kehittivät Metso Studio -konseptin, jolla kirjastojen työntekijät voivat luoda monenlaista etätapahtumaa. Konsepti on ollut menestys, joka palkittiin myös kesäkuussa Henkilöstö kehittäjänä -palkinnolla.
- Idea lähti tarpeesta. Koronan myötä tajusimme, että meidän tulisi tehdä jotain tapahtumille, jotka peruuntuivat. Istuimme sitten Juhanin ja Paulan kanssa alas ja pohdimme, miten yhdistäisimme osaamisen ja ihmiset etätapahtumien järjestämiseen, kertoo kirjastonhoitaja ja kirjaston aikuisten tapahtumien vastaava Tuija Valli.
AV-koordinaattori Veikko Korhonen toi oman osaamisensa tekniikan puolelta mukaan kehitystiimiin. Esimiehiltä tiimi sai vapauden ja tilan lähteä kehittämään uutta ideaansa. Pian kirjastolle hankittiin tarvittavat kuvaus- ja tekniikkalaitteet. Näin yhdistyivät sisältöideat ja tekniikkaosaaminen ja syntyi Metso Studio -konsepti.
Metso Studio ei ole siis studiotila vaan konsepti, jonka alle mahtuu monenlaisia eri kokoisia tuotantoja. Kirjaston työntekijät ovat kuvanneet erilaisia kirjasuosituksia, tehneet kirjailijahaastatteluita ja järjestäneet erilaisia striimattuja musiikki- ja kirjallisuustapahtumia. Ajatuksena on tarjota monipuolisia tapahtumia ja lähetyksiä etänä, mutta myös yhä enemmän paikan päällä ja hybridinä.
Kehittäjäpalkinto oli kiitos kaikille kirjaston työntekijöille
Metso Studio on haluttu pitää matalan kynnyksen toimintana, johon kaikki kirjastojen työntekijät saavat osallistua. Työntekijöitä on rohkaistu osallistumaan ja oppimaan käytännön asioita ja sisällönsuunnittelua. Tekemisen ytimessä on tarjota laadukkaita tapahtumia ja lähetyksiä, mutta rennolla tekemisen meiningillä ja ilolla. Tämä ihmisiä yhdistävä ja saavutettava palvelu huomattiin myös kaupungin tasolla, ja tiimin idea palkittiin Henkilöstö kehittäjänä -palkinnolla.
- Idean ympärillä on ollut meidän tiivis kehittämisryhmämme, mutta ilman innostuneita kirjaston työntekijöitä ja koronan vapauttamaa aikaa emme olisi pystyneet saamaan konseptista tällaista. Siksi kehittäjäpalkinto on kiitos meille kaikille, jotka ovat käyttäneet aikaa ja lähteneet mukaan keksimään ja tuottamaan sisältöjä konseptin alle, kiittelevät Veikko ja Tuija kaikkia kollegoitaan.
Myös kirjaston työntekijät ovat kiitelleet, miten konseptin tapahtumien ja lähetysten tekeminen on tuonut vaihtelua omiin työpäiviin ja uuden oppiminen on jännittävää, mutta kivaa. Esimiehetkin ovat todenneet, että idea on aivan mahtava, ja hekin ovat lähteneet mukaan eri tuotantoihin.
Nollasta kohti yhä yhteisöllisempää konseptia
Vaikka striimaaminen ja etätapahtumat alkoivat yleistymään korona myötä paljon, Metso Studion tyylistä yhtenäistä brändiä ei ainakaan muilla kirjastoilla ole nähty. Kehittämiseen ei siis ollut oikeastaan mitään mallia. Kuitenkin tapahtumat ja lähetykset ovat keränneet paljon ihmisiä yhteen, ja tallenteita katsotaan innokkaasti kirjaston YouTube-kanavalla.
- Asiakkaiden ja esiintyjien palaute on ollut ainoastaan positiivista. Erityisesti kehutaan, miten saavutettavia tapahtumat ovat, ja chat-ominaisuuden avulla on helppo myös osallistua. Yhdellä sanalla kuvailtuna palaute on ollut “vau”, kertovat Veikko ja Tuija.
Veikon mukaan tulevaisuudessa toimintaa on tarkoitus jatkaa, kehittää sekä parantaa niiden resurssien puitteissa mitä käytettävissä ja saatavilla on. Nyt koronan jälkeinen aika myös mahdollistaa tapahtumia enemmän paikan päällä kirjastossa.
- Tervetuloa kirjastoon! Tänne on kiva tulla ja jutella samanhenkisten ihmisten kanssa, kehottavat Veikko ja Tuija hymyssä suin.