Talouskoulu-luentosarja kasvattaa nuorten talousosaamista ja rahatietoa
Hepolamminkadun Tredun lehtorit Henna Leivo ja Seppo Pylvänäinen halusivat lisätä nuorten rahatietoa, talousosaamista ja rahapuhetta. Näin syntyi Talouskoulu-luentosarja, jossa lehtorit ja yhteistyökumppanit kertovat nuorille esimerkiksi vuokralle muuttamisen kiemuroista ja sijoittamisesta.
- Talouskoulu syntyi meidän opettajien omasta kiinnostuksesta ja halusta tehdä yhteistyötä keskenämme. Olemme itse huomanneet, miten rahapuhe ja talousasioiden ymmärrys jakautuu epätasaisesti nuorten kesken. Esimerkiksi osa sijoittaa jo aktiivisesti ja osa taas ei tiedä edes perusasioita. Halusimme kuroa tätä kuilua umpeen ja jakaa tasa-arvoisesti tietoa kaikille halukkaille, kertoo Leivo luentosarjasta.
Tredussa opiskelee paljon 16–18-vuotiaita ammattikoululaisia ja kaksoistutkintolaisia. Talouskoulun ytimessä onkin tarjota nuorille tietoa raha-asioiden hoitamisesta ja itsenäisen elämisen aloittamiseen liittyvistä talousasioista ja siten osaltaan ehkäistä syrjäytymistä. Aikuistumisen kynnyksellä esimerkiksi asunnon vuokraamiseen liittyvät asiat tulevat ajankohtaiseksi. Lisäksi sijoittaminen innostaa nuoria yhä enemmän ja siitäkin keskustellaan Talouskoulussa kattavasti.
Monipuolisia luentoja ja innostavaa opetusta
Leivo ja Pylvänäinen ovat järjestäneet Talouskoulun luentosarjan nyt kolme kertaa. Lehtorien lisäksi luennoilla ovat olleet puhumassa myös eri yhteistyökumppaneiden edustajia ja muita vierailijoita. Esimerkiksi Tampereen Seudun Nuorisoasunnot ry on ollut kertomassa vuosittain vuokra-asumisesta ja säätiön toiminnasta. Sijoittamisen aloittamisesta ja eri muodoista on tarjonnut tietoa sekä Säästöpankki että nuoret sijoittajat, jotka ovat jakaneet ennen kaikkea omia sijoitustarinoitaan ja kertoneet ajatuksiaan sijoittajana toimimisesta.
Tarkoitus on ollut luoda monipuolinen kokonaisuus, jonka sisältöjä muokataan joka vuosi ajankohtaisten aiheiden mukaan. Talouskoulun luennot on järjestetty etätoteutuksena, joka on mahdollistanut opiskelijoille osallistumisen eri toimipisteistä ja osa luennoista on jäänyt myös jälkikäteen katsottaviksi tallenteiksi. Näin muut oppilaitoksen opettajat voivat hyödyntää luentoja sekä niihin tehtyjä tehtäviä osana omaa opetustaan.
Talouskoulun luentoja on kehuttu niin nuorten kuin yhteistyökumppanien osalta. Luentosarjaa onkin Leivon ja Pylvänäisen mielestä ollut mukava ideoida ja toteuttaa, koska selkeästi nuoria kiinnostaa käsiteltävät aiheet.
- Parasta on ollut huomata, miten nuoret jatkavat keskustelua raha-asioista. He ovat esimerkiksi tulleet kyselemään käytävillä lisää luentojen asioista. Olemme myös saaneet palautetta, miten meidän opettajien innostus rahapuheeseen näkyy luennoilla, naurahtaa Pylvänäinen.
Intohimoinen työ palkitaan
Talouskoulu on Leivolle ja Pylvänäiselle yksi lukuvuoden kohokohdista ja ideointia tehdään jatkuvasti opetustyön ohella. Lehtorien innostus yhteiskunnallisten aineiden opettamisen kehittämisestä huomioitiin myös kesällä Henkilöstö kehittäjänä -palkinnolla. Palkinnolla Tampereen kaupunki haluaa kiittää kehittäjämyönteisiä työntekijöitään ja palkita innovatiivisia ideoita.
- Palkinnon saaminen tuntui hienolta! On upeaa, miten kaupunki huomioi tällaisen työn. Selkeästi asiaa pidetään tärkeänä ja mielestämme palkinto huomioi myös koko yhteiskunnallisten aineiden opetuksen ja niiden tärkeyden, kiittelevät molemmat.
Koska palaute on ollut positiivista ja aihe selkeästi kiinnostaa, Talouskoulu-luentosarjan matka jatkuu tulevinakin kevätpäivinä. Talouskoulu ei onnistuisi ilman lehtoreiden innostusta ja sujuvaa yhteistyötä, joiden avulla he pystyvät innostamaan ja opettamaan nuoria talous- ja raha-asioissa.
- Me haluamme jakaa tietoa ja herättää kiinnostuksen ja tiedonhalun. Sijoittamisesta saa innostua mutta kenenkään ei ole pakko, vaan jokainen itse valitsee polkunsa. Valintojen taustalle vaaditaan kuitenkin tietoa ja rahatieto kuuluu ihan kaikille, lehtorit kertovat.