Miki löysi uuden suunnan opinnollistamisen avulla

Valmistuttuaan vaatetusalan artesaaniksi Miki Soini työskenteli työkokeilussa, kuntouttavassa työtoiminnassa ja palkkatyössä myyjänä eri yrityksissä. TE-palveluissa Mikiä kannustettiin hakeutumaan työkokeiluun Nextiili ry:hyn, joka on tekstiilien kierrätykseen erikoistunut toimija Tampereella. Puoli vuotta kestäneen työkokeilun jälkeen Mikin työ Nextiilissä jatkui palkkatuetussa työssä. 

Miki opiskelee liiketalouden ammattitutkintoa Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa suorittamalla työpaikalla näyttöjä eri tutkinnonosista. Nextiilissä hän on suorittanut KIERTO-hankkeen kehittämän kierrätystekstiilin lajittelututkinnon, joka hyväksiluetaan tutkinnon osaksi.

– Näyttöinä toteutettavat osatutkinnot sopivat minulle, sillä pidän käsillä tekemisestä. Käytännön tekeminen on arvokasta oppimisen kannalta, Miki kertoo.

Mikin tavoitteena on myyntiala ja tähtäimessä oma, pienyrittäjien tekemiin tuotteisiin erikoistunut liike. Hän aikoo Nextiilissä työskennellessään suorittaa loputkin liiketalouden ammattitutkintoon vaadittavat tutkinnonosat. Nextiilissä hänelle on kerrottu opinnollistamiseen liittyvistä mahdollisuuksista.

– Pidän hyvänä sitä, että osia aiemmasta ammattitutkinnosta on voitu lukea hyväksi uutta tutkintoa suorittaessani. Minulle on myös sopinut hyvin se, että olen voinut kerätä vaadittavia opintopisteitä rauhassa omaan tahtiin. Suosittelen mielelläni työpaikalla suoritettavia osatutkintoja muillekin.

Nextiilissä Miki on voinut hyödyntää tekstiiliartesaanin koulutustaan. Hänen työhönsä kuuluu vintage-vaatteiden ja -tekstiilien lajittelu sekä korujen ja asusteiden lajittelu ja hinnoittelu. Tarvittaessa hän toimii myös muiden työntekijöiden apuna. 

Miki kertoo viihtyvänsä Nextiilissä, sillä apua työtehtäviin saa aina kysyttäessä ja työpaikalla on myös hyvä ja hyväksyvä ilmapiiri. Mikille uuden luominen vanhasta on aina ollut lähellä sydäntä. Ilmastouutisoinnin myötä kiertotalouden merkitys työelämätaitona on entisestään vahvistunut.

 

Mikä on Nextiili?

Nextiili ry on tamperelainen voittoa tavoittelematon tekstiilien kierrättämisen edelläkävijä, joka vastaanottaa poistotekstiiliä kotitalouksilta Pirkanmaalla. Yhdistyksen myymälässä on laaja valikoima käsityömateriaaleja ja -tarvikkeita sekä kattava vintagevaate- ja kodintekstiiliosasto. Myymälän UUSIO-osasto tarjoaa upcycling-käsityöyrittäjien tuotteille markkinapaikan. Nextiiliin lahjoitetusta materiaalista yli 80 prosenttia hyödynnetään uudelleen joko sellaisenaan tai uusien tuotteiden raaka-aineina, jäljelle jäävästä osuudesta valmistetaan energiaa paikallisesti. Myymälän tuotolla Nextiili toimii aktiivisesti kiertotalouden edistämistyössä, paikallisessa hyväntekeväisyystyössä ja tarjoaa työmahdollisuuksia kiertotalouden alalla.

Teksti: Ritva Pietarinen
Kuvat: Ritva Pietarinen
Jaa sosiaalisessa mediassa