Digitaitojen vahvistaminen ehkäisee syrjäytymistä – uusi koulutus maahanmuuttajille alkaa työväenopistossa

Tampereen seudun työväenopiston järjestämä maahanmuuttajien digitaitokoulutus käynnistyy 4.4.2023. Ryhmä kokoontuu Sampolassa tiistaisin ja torstaisin 30.5.2023 asti, ja viikoittainen opetusmäärä on 6–8 oppituntia. Ilmoittautuminen maksuttomaan koulutukseen on avattu työväenopiston kurssisivustolla.
Henkilö naputtelee tietokonetta. Etualalla kaksi suomen oppikirjaa.
Digitaitoja maahanmuuttajille -koulutusten kohderyhmänä ovat erilaisissa siirtymävaiheissa olevat henkilöt, kuten luki-koulutusten välissä olevat, työnhakijaksi siirtyvät ja kotivanhemmuudesta työnhakijoiksi, työntekijäksi tai opiskelijaksi ryhtyvät.

Digitaitoja maahanmuuttajille -koulutus yhdistää kielen opiskelun ja tietoteknisten valmiuksien vahvistamisen. Henkilökohtaisten digitaitojen parantaminen on yksi keino ehkäistä syrjäytymistä.

– Syrjäytymisriski kasvaa, jos ihminen jää kielitaidottomana paitsi digitaidoista ja siten myös digitaalisten palveluiden ulkopuolelle, tieto- ja viestintätekniikan koulutussuunnittelija Marianne Laakso sanoo.

S2-opetuksesta ja maahanmuuttajakoulutuksesta työväenopistossa vastaava suunnittelijaopettaja Paula Fiskaali pitää tärkeänä sitä, että kielen opiskelu kytketään suoraan koulutuksen aiheeseen. Näin se huomioi myös erilaisista lähtökohdista tulevat maahanmuuttajataustaiset henkilöt.

Myös työelämävalmiuksia ja erilaisia sähköisiä palveluita kokeillaan kurssilla käytännössä samalla, kun opiskellaan suomea.

– Vain ajanhermolla olevan koulutuksen avulla voi pysyä yhteiskunnassa, Fiskaali toteaa.

Koulutukseen voi ilmoittautua työväenopiston kurssisivustolla 29.3.2023 saakka niin kauan kuin vapaita paikkoja riittää. Jos ryhmä on täynnä, voi ilmoittautua varasijalle.

Tampereen seudun työväenopisto toteuttaa yhdessä Ahjolan kansalaisopiston kanssa Digitaidot siirtymävaiheessa -koulutuksen osana Digitaitoja maahanmuuttajille -hanketta, jonka rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto 31.12.2023 saakka. Mukana yhteistyössä ovat myös Tampereen kesäyliopisto ja Silta-Valmennus ry.

Teksti: Anna-Katariina Maksimoff
Kuvat: Anna-Katariina Maksimoff
Jaa sosiaalisessa mediassa