Työväenopisto laati tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman
Joulukuussa 2022 toteutettuun kyselyyn vastasi 399 henkilöä verkossa. Eniten kyselyyn vastasivat 66–75-vuotiaat, mutta vastaajia oli kaikissa aikuisten ikäryhmissä. Vastaajista 93 prosenttia oli jokseenkin tai täysin samaa mieltä siitä, että työväenopistossa opiskelevat ja opiston tapahtumiin osallistuvat ovat tasavertaisessa asemassa toisiinsa nähden. Yli 97 prosenttia koki olevansa tervetulleita työväenopiston toimintaan, ja vastaajista yli 95 prosenttia ilmoitti, ettei ole kohdannut itseen tai toiseen kohdistuvaa syrjintää.
Kyselyyn vastanneista 70 % oli sitä mieltä, ettei työväenopistossa esiinny epäasiallista kohtelua. Avovastauksissa epäasiallinen kohtelu liittyi sukupuolitettuihin wc-tiloihin ja pukuhuoneisiin, erilaisiin tieto- ja taitotasoihin sekä tietotekniseen osaamiseen, joka vaikuttaa opiskelijan mahdollisuuksiin etsiä tietoa.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustiimin työskentelyä on ohjannut työväenopistossa apulaisrehtori Anne Partanen. Kolmen vuoden välein päivitettävän suunnitelman kehittämiskohteita on jo alettu työstää opistossa.
– Esteettömyystietoa on lisätty entisestään kotisivuille, ja tarkastelemme parhaillaan opetustilojemme opasteita niin saavutettavuuteen kuin sukupuolineutraaliuteen liittyen. Tällä hetkellä työn alla ovat myös toivotut, sosiaaliseen turvallisuuteen viittaavat turvallisemman tilan periaatteet sekä henkilöstölle suunnatut koulutukset erilaisten oppijoiden kohtaamiseen, Partanen kertoo.
Tampereen seudun työväenopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman 2022–2025 työstämisessä mukana ollut rehtori Maija-Liisa Gröhn huomauttaa, että omaehtoisuutta vaativassa yhteiskunnassa saattaa helposti unohtua se, että toisten tarpeiden ja erilaisuuden huomioon ottaminen on edellytys yhdenvertaisuuden toteutumiselle.
– Suunnitelma itsessään ei tee elämästä tasa-arvoisempaa, vaan entistä yhdenvertaisempi oppimisympäristö syntyy yhteisessä arjessa kohtaamisissa, kaikkien tekojen kautta ja yhdessä tekemällä.