Kaupungin keskustassa sijaitseva Frenckellin konttori on myytävänä

Tampereen kaupunki myy Frenckellin aukion laidalla sijaitsevalla tontilla olevan Frenckellin konttori -nimisen rakennuksen. Rakennus on suojeltu ja kuuluu museoviraston valtakunnallisesti määrittämään Tammerkosken teollisuusmaisemaan, joten sitä ei saa purkaa tai muuttaa merkittävästi.

Frenckellin konttori on valmistunut vuonna 1847, ja sen on rakennuttanut Franz Wilhelm von Frenckell. Se on rakennettu C. L. Engelin 1830-luvulla laatiman ruutukaavan mukaan Frenckellin paperitehtaan läheisyyteen alun perin konttoriksi ja tehtaan johtajan asuinrakennukseksi. Rakennuksen alkuperäisiä piirustuksia ei ole löytynyt, joten varmaa tietoa suunnittelijasta ei ole.

Osoitteessa Puutarhakatu 2 sijaitseva kolmikerroksinen rakennus on suojeltu asemakaavalla. Se on rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas, sekä kaupunkikuvan säilymisen kannalta tärkeä rakennus.

Rakennusta ei saa purkaa, ja suorettavien korjaus- ja muutostöiden tulee olla sellaisia, että rakennuksen kaupunkikuvan kannalta merkittävä luonne säilyy. Vuosisatojen aikana siihen on tehty pieniä korjauksia ja muutoksia sekä sisätiloissa että julkisivussa.

Viime aikoina rakennus on toiminut toimistorakennuksena. Frenckellin konttori on osa virastotalon sekä Finlaysonin ja Frenckellin entisten tehdasrakennusten rajaamaa Frenckellinaukiota ja Keskustorin pohjoisosaa reunustavien rakennusten muodostamaa kokonaisuutta. Rakennus on toistaiseksi poistettu käytöstä sisäilmaongelmien vuoksi.

Tontin pinta-ala on 861 neliömetriä. Myynnin yhteydessä tontista tehdään 40 vuoden vuokrasopimus, ja tämänhetkinen vuosivuokra olisi 59 167,50 euroa.

Esittelytilaisuudet 9.5. ja 30.5.

Esittelytilaisuudet kohteelle pidetään kahtena tiistaina: 9.5. ja 30.5.2023 kello 10–11 sekä erikseen sopimuksesta.

Lisätietoja

Ari Kilpi
Maanhankintapäällikkö
Puhelin:
050 346 9311
Teksti: Tiia-Maria Angeli
Kuvat: Satu Laine
Jaa sosiaalisessa mediassa