Työväenopiston rehtori Maija-Liisa Gröhn Kansalaisopistojen liiton hallitukseen

Tampereen seudun työväenopiston rehtori Maija-Liisa Gröhn on valittu Kansalaisopistojen liiton hallituksen varsinaiseksi jäseneksi seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi 9.6.2023 Tampereella pidetyssä, valtakunnallisessa liittokokouksessa. Gröhnin henkilökohtaisena varajäsenenä aloittaa työväenopiston apulaisrehtori Anne Partanen.
Maija-Liisa Gröhn.
Maija-Liisa Gröhn toivoo, että Kansalaisopistojen liiton hallituspaikka tuo Tampereen seudun työväenopistolle myös valtakunnallista näkyvyyttä.

Hallitustyöskentelyssä Maija-Liisa Gröhn aikoo keskittyä laajentamaan päättäjien ymmärrystä vapaan sivistystyön merkityksestä opistojen rahoituksen turvaamiseksi.

– Kansalaisopiston liiton hallituksessa teen kaikkeni, jotta rahoituksen säilymisen puolesta taistellaan kaikin keinoin – myös päättäjien ymmärrystä kirkastamalla. Lisäksi meillä on kansalaisopistoliikkeenä syytä terävöittää ulkokuvaamme ja tuoda nykyistäkin enemmän esille toimintamme vaikuttavuutta, laajuutta, monipuolisuutta sekä merkittävyyttä ihmisten peruspalveluna kautta Suomen, Gröhn kertoo.

Kansalaisopistojen liiton uusi hallitus aloittaa työnsä vaikeassa paikassa, sillä hallitus on linjaamassa mittavia säästöjä vapaaseen sivistystyöhön. Gröhnin mukaan valtiovarainministeriön meno- ja rakennekartoituksessa ehdotetut leikkaukset osoittavat päättäjien ymmärtämättömyyttä siitä, kuinka merkittävä peruspalvelu kansalaisopisto on.

– Samaan aikaan on esitetty määrärahan lisäämistä liikuntapalveluihin ja toisella kädellä opistotoiminnan leikkauksia ymmärtämättä sitä, miten huomattavia liikuntakasvattajia ja hyvinvointia edistävän toiminnan järjestäjiä kansalaisopistot ovat. Väittäisin, että kansalaisopistot ovat pääosin suurin yksittäinen kuntalaisten liikuttajia kunnissa.

Esitettyjen säästötoimien vaikutuksia Gröhn toivoo arvioitavan valtionhallinnossa nykyistä tarkemmin ja monipuolisemmin.

– Olemme valtava tieto- ja taidekasvattaja sekä työelämätaitojen ylläpitäjä. Lisäksi työllistämme suuren määrän tuntiopettajia, jotka ovat usein vaikeasti työllistyviä ammattilaisia, muun muassa taide- ja kulttuurialalla. Jos opistojen tuntimäärät romahtavat, iso joukko hyvin koulutettuja, ilolla opetustyötään tekeviä, varsin pienipalkkaisia ammattilaisia marssii työttömyystilastoihin.

Gröhn korostaa, että sivistys, vapaatavoitteinen opiskelu, itsensä kehittäminen ja harrastaminen ovat ihmisen perusoikeuksia, josta ei ole varaa tinkiä. Kansalaisopistomalli on edullinen, kustannustehokas ja saavutettava keino kansalaisten hyvinvoinnin huolehtimiseen ja lisäämiseen.

– Mitä haasteellisempia aikoja elämme, sitä tärkeämmässä roolissa kansalaisopistojen toiminta ihmisille on. Sen on jo historiammekin osoittanut. Kansalaisopistojen liiton unelma sivistyneestä suomalaisesta yhteiskunnasta on se, että kaikilla on yhdenvertainen mahdollisuus kehittää itseään.

Gröhn uskoo, että paikka Kansalaisopistojen liiton hallituksessa osallistaa myös työväenopiston henkilökuntaa.

– Meillä on mielettömän hyvä, osaava ja sitoutunut henkilöstö, ja haluan luoda heille uskoa entistäkin enemmän tämän työn merkityksellisyyteen pitkälle tulevaisuuteen ja kaikkialle yhteiskuntaan. Toivon henkilöstöltä myös ajatuksia ja kokemuksia opistotyön arjesta vietäväksi eteenpäin valtakunnalliseen edunvalvontaan.

Gröhnin mukaan hallituspaikka tuo Tampereen seudun työväenopistolle myös valtakunnallista näkyvyyttä.

– Työväenopisto saanee valtakunnallisesti entistäkin arvostetumman ja näkyvämmän roolin opistokentällä, ja uskon, että meidän kokemuksiamme halutaan kuulla. Tampere on kiinnostava ja kasvava kaupunki, jonne myös opistoväki haluaa kokoontua ja seurata meitä sekä kehittämistyötämme.

KoLin liittokokous järjestetään kolmen vuoden välein, ja se edustaa liiton ylintä päätösvaltaa. Uuden hallituksen lisäksi liittokokouksessa vahvistettiin tulevan kolmivuotiskauden toimintasuunnitelma.

Teksti: Anna-Katariina Maksimoff
Kuvat: Valokuvaamo Klik
Jaa sosiaalisessa mediassa