Keskusta-alueen väylien, aukioiden ja puistojen puhtaanapitoluokitus nähtävänä

Tamperelaiset voivat nyt kertoa näkemyksensä keskusta-alueen katujen, jalkakäytävien, pyöräteiden viheralueiden, torien ja aukioiden puhtaanapidon laatutasotavoitteesta.  Puhtaanapitoluokituksen luonnos on nähtävänä ja kommentoitavana 13.8.2023 saakka. Vaatimuksena puhtaanapidolle on, että alueet ovat käyttötarkoituksen mukaisesti siistejä, puhtaita ja viihtyisiä sekä käyttäjilleen turvallisia.

–Yleisten alueiden siisteys, viihtyisyys ja turvallisuus ovat meidän kaikkien yhteisiä asioita, joten kaupunki toivoo kaupunkilaisilta aktiivista kommentointia puhtaanapitoluokitusta koskevasta suunnitelmaluonnoksesta, toteaa infrahallintapäällikkö Kimmo Myllynen.

Puhtaanapitoluokituksella määritetään keskusta-alueen tavoiteltava puhtaanapidon laatutaso. Luokitus ohjaa käytännön puhtaanapitotöiden suunnittelua ja toteuttamista. Puhtaanapitoluokitus ohjaa niin kaupungin yleisten alueiden kuin yksityisten kiinteistöjen kunnossapitäjiä, joille kuuluu tonttinsa viereisen katualueen puhdistus.  Raitiotiepysäkit, laiturit ja raitiotiet huoltaa Tampereen Raitiotie Oy ja sekaliikenneväylillä autokaistat kaupunki. Tontin omistajat puhdistavat tontin viereisen katualueen niillä Sammonkadun ja Teiskontien katuosuuksilla, joissa ajoneuvoliikenne kulkee raitiotiestä erillään.

Keskusta-aluetta laajennettiin Ranta-Tampellaan, Santalahteen sekä Hakametsän jäähallin ympäristöön

Puhtaanapitoluokitusluonnoksessa keskusta-aluetta on laajennettu. Keskustan puhtaanapitoluokitukseen kuuluu tällä hetkellä Pyynikintorin, Paasikiventien ja Tampereen valtatien ja Hervannan valtaväylän rajaama alue sekä Mustalahden satama-alue, Ratinanrannan sekä Pyynikin uimarannan alueet. Päivityksessä luokitusalueeseen lisättiin keskustan pohjoisosasta Ranta-Tampellan, Näsin pohjoisen sillan ja Santalahden alueet. Keskustan itäpuolella puhtaanapitoluokitus laajennettiin käsittämään Hakametsän jäähallin ympäristö.

Keskusta-alueella viheralueita, toreja, kaupunkiaukioita, katuja ja jalkakäytäviä kunnossapidetään puhtaanapitoluokituksen mukaan. Intensiivisimmin siivottavia alueita ovat ydinkeskustan pääkadut ja viheralueet, aukiot ja torit. Luokitus kattaa myös erityisalueiden kuten leikkipaikkojen, koirapuistojen ja ulkoliikuntapaikkojen puhtaanapitotyöt. Puhtaanapito painottuu kesäkauteen huhtikuun puolivälistä syyskuun loppupuolelle, mutta leutoina talvinakin puhtaanapidon tarve voi olla suuri.
 
Kesäajan yleisimpiä tehtäviä ovat roska-astioiden tyhjennys, roskien kerääminen, töhryjen ja graffitien poisto, varusteiden ja kalusteiden puhdistus sekä pintojen pesu ja harjaus. Vaaraa aiheuttavat roskat, kuten lasinsirpaleet ja huumeruiskut, poistetaan välittömästi. Talvisin kerätään lähinnä isoimmat roskat maasta ja tyhjennetään roska-astiat. Talvikunnossapito eli auraus ja hiekoitus eivät kuulu puhtaanapitotehtäviin.

Kahdeksan puhtaanapitoluokkaa: superluokan alueet Tampereen käyntikortteja

Puhtaanapitoluokkia on uudessa luokituksessa kahdeksan. P1s-luokan (super) alueilla puhtaanapito on päivittäistä ja näiden alueiden käyttäjämäärät ovat suuria. Alueet ovat Tampereen käyntikortteja.  Esimerkiksi Koskipuisto, Keskustori ja Eteläpuisto kuuluvat P1s-luokkaan, jossa puhtaanapitotyön lopputuloksen on oltava korkealaatuista ja alueiden oltava roskattomia. P1-luokan alueiden on oltava yleisilmeeltään lähes roskattomia, ja ne pidetään puhtaana päivittäin. Esimerkiksi Työnpuisto ja Satakunnankatu kuuluvat P1-luokkaan.

P2-luokan alueet puhdistetaan päivittäin maanantaista perjantaihin. Esimerkiksi Liisanpuisto kuulu P2-luokkaan. Vanhan luokituksen P3-luokka on jakaantunut luokkiin P3, P4 ja P5.  Niissä puhtaanapito tehdään viikoittain. Uusia luokkia erottaa vain toimenpidekertojen määrä. Ranta-Tampella kuuluu näihin luokkiin. P6-luokassa puhtaanapito tehdään kuukausittain. Esimerkiksi metsäinen Pyynikinharju kuuluu P6-luokkaan.

Tapahtumat, työmaat ja juhlapäivät

Lisähaasteita puhtaanapidolle tulee tapahtumista ja työmaista sekä juhlapäivistä. Tapahtumajärjestäjän velvollisuuksiin kuuluu hoitaa tapahtumalle varatun alueen jätehuollon suunnittelu, ohjaus ja toteutus sekä tapahtuma-alueen ja sen lähiympäristön puhtaanapito. Luvanvaraisten työmaiden puhtaanapito kuuluu työmaasta vastaavalle taholle. Juhlapäivinä puhtaanapitovastuut jakautuvat normaalisti kunnossapitäjien ja tontinomistajien kesken.

Puhtaanapitoluokitus tarkentaa puhtaanapitotyön yleisiä ohjeita

Alueen puhtaanapitoluokka perustuu käyttäjämääriin, sen sijoittumiseen kaupunkirakenteessa ja merkittävyyteen kaupunkikuvassa sekä toivottuun siisteystasoon. Puhtaanapitoluokitus tarkentaa Tampereen kaupungin puhtaanapitotyön yleisiä ohjeita ja laatuvaatimuksia, jotta keskusta-alueen erityispiirteet ja -tarpeet tulevat huomioiduiksi. 

Tampereen keskustan alueelle laadittiin ensimmäinen puhtaanapitoluokitus vuonna 2010. Luokitusta tarkennettiin vuonna 2013. Nyt tehdyssä puhtaanapitoluokituksen päivitystyössä on otettu huomioon keskustan muuttuneet alueet kuten raitiotie, alan päivitetyt asiakirjat ja lakiuudistukset. Lisäksi päivitystyössä on selkeytetty eri toimijoiden puhtaanapidon vastuita ja tarkasteltu puhtaanapitoluokkien ajantasaisuutta sekä keskustan puhtaanapitoluokituksen aluerajausta. Päivitystyö on toteutettu yhteistyössä Tampereen kaupungin, Tampereen Infra Oy:n ja Ramboll CM Oy:n kanssa.

Tampereen kaupungin keskustan puhtaanapitoluokituksen luonnos on nähtävillä 19.6.–13.8.2023 Tampereen palvelupisteessä, Frenckellinaukio 2B, sekä internetissä osoitteessa www.tampere.fi/ilmoitustaulu (kohdassa Muut kuulutukset ja ilmoitukset). Kommentit ja muistutukset käsitellään nähtävillä olon jälkeen, ja puhtaanapitoluokitusta muokataan tarvittaessa. Puhtaanapitoluokitus viedään yhdyslautakunnan hyväksyttäväksi syksyllä 2023. Hyväksytty puhtaanapitoluokitus julkaistaan kaupungin verkkosivuilla.
 

Lisätietoja

Kimmo Myllynen
Infrahallintapäällikkö
Puhelin:
040 806 4794
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa