Arvioimme ja kehitämme varhaiskasvatuksen laatua
Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksen 11 päiväkotia osallistui digitaalisen arviointijärjestelmä Valssin pilotointiin. Arviointia tehtiin henkilökunnan yksilöarvioinnin sekä kasvattajatiimien ja yksiköiden tasolla. Arvioinnin kohteena oli leikki.
Arviointiprosessista muodostettiin jokaiselle päiväkodille oma varhaiskasvatuksen laadun kehittämissuunnitelma. Henkilöstö sai osallistua oman yksikkönsä vahvuuksien ja kehittämiskohteiden koontiin. Samalla käytiin läpi lasten ja huoltajien osallisuuden menetelmiä arvioinnin näkökulmasta.
Pilotoivien yksiköiden vahvuuksiksi nousi lasten osallisuus ja kuuleminen. Leikin tärkeys ja arvostus osana varhaiskasvatuksen arkea sekä motivoitunut ja ammattitaitoinen henkilökunta toimivat yksiköissä. Tilojen, välineiden sekä rakenteiden toimivuus ja huoltajien osallisuus lasten arjessa ovat työmme positiivista antia.
Myös näissä näkyy leikin arvostus osana arkea; Leikki toimii oppimisen välineenä: sen kautta opetellaan mm. sosiaalisia taitoja. Leikin avulla havainnoidaan lasten vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita.
Päivittäiselle leikille annetaan aikaa. Leikkiä ja leikkiympäristöjä kehitetään lapsiryhmän tarpeiden mukaan ja lasten kanssa. Leikkiä hyödynnetään kaikessa toiminnassa, myös siirtymätilanteissa.
Pilotointiin osallistuvat päiväkodit haluavat parantaa varhaiskasvatuksen laatua vielä havainnoinnin, dokumentoinnin sekä pitkäkestoisen leikin osalta. Myös lasten osallisuutta halutaan vielä vahvistaa sekä tarkentaa yhteisiä linjauksia kasvattajatiimissä.
Elokuussa 2023 saamme Valssin arvioitityökalut käyttöön jokaiseen Tampereen varhaiskasvatusyksikköön.