Sähköpotkulautojen pysäköinnin yleissuunnitelma hyväksyttiin

Sähköpotkulautojen pysäköinnille Tampereen keskustassa on tehty yleissuunnitelma, joka hyväksyttiin yhdyskuntalautakunnassa 21.6.2023. Sähköpotkulautojen pysäköinti aiheuttaa monenlaista haastetta katujen käytölle. Sähköpotkulautojen pysäköintiä voidaan pyrkiä ohjaamaan toivottuihin sijainteihin osoittamalla niille pysäköintitilaa katutilasta.

Sähköpotkulautojen pysäköinti on ensisijaisesti niiden käyttäjien vastuulla. Valtaosa sähköpotkulautojen pysäköinnistä tapahtuu hyvien periaatteiden mukaisesti, mutta myös huolimatonta ja välinpitämätöntä pysäköintiä tapahtuu paljon. Erityisesti huonosti pysäköidyt sähköpotkulaudat aiheuttavat ongelmia jalankululle ja pyöräliikenteelle, ja törmäykset ja kompastumiset ovat valitettavan arkipäiväisiä. Sikin sokin pysäköidyt potkulaudat eivät ole myöskään kaupunkikuvan kannalta toivottuja.

Sähköpotkulautaoperaattoreilla ei ole tällä hetkellä kovin tehokkaita käytännön keinoja estää huonoa pysäköintiä, vaikka ne edellyttävätkin valokuvan ottamista pysäköidyistä sähköpotkulaudoista ja voivat siten jossain määrin valvoa tilannetta sekä sanktioida käyttäjiä. Kuitenkin myös ohikulkijat todistetusti siirtelevät ja kaatavat pysäköityjä potkulautoja, joten hyväkin pysäköinti saattaa muuttua huonoksi toisen liikkujan toimesta.

Liikkumisen vapaus ja kattava verkosto

Sähköpotkulautojen suurin etu on niiden mahdollistama liikkumisen vapaus, kun matkan voi käytännössä tehdä ovelta ovelle. Jos sähköpotkulautojen pysäköintiä rajoitetaan merkittävästi esimerkiksi sallimalla se vain erikseen merkityillä pysäköintipaikoilla, saattaa se vähentää sähköpotkulautojen houkuttelevuutta. Tästä syystä sähköpotkulaudoille laadittavan pysäköintiverkoston tulee olla mahdollisimman kattava.

Tampereen kaupungin keskustan alueelle on tehty sähköpotkulautojen pysäköinnin yleissuunnitelma rinnakkain pyöräpysäköinnin yleissuunnitelman kanssa. Yleissuunnitelmassa tavoitellaan valitulle suunnittelualueelle noin 153 sähköpotkulautojen pysäköintikohteesta muodostuvaa pysäköintiverkostoa. Näissä on pysäköintikapasiteettia noin 3100 sähköpotkulaudalle, mikä on enemmän kuin suunnittelualueella tällä hetkellä on keskimäärin potkulautoja pysäköitynä (noin 2500 kappaletta).

On kuitenkin huomattava, että kapasiteetin tuleekin olla lautamäärää suurempi, jotta liikkuville laudoille on aina saatavilla tilaa. On myös odotettavaa, että joissain suunnitelluissa kohteissa lautoja on ajoittain vähän tai ei lainkaan, kun taas toisaalla on lautoja enemmän kuin kohteeseen varsinaisesti mahtuu. Etenkin tapahtuma-aikoina lautojen kysyntä on ajoittain niin suuri, että merkitty kapasiteetti ei tule riittämään, joten laudoille tulisi suurten tapahtumien aikaan osoittaa tilapäisiä erillisalueita pysäköintiin.

Pysäköintitelineitä kokeiltu

Tampereella on kokeiltu muutamassa kohteessa sähköpotkulaudoille tarkoitettuja pysäköintitelineitä, joiden käyttö on ollut vaihtelevaa. Esimerkiksi Helsingissä ja Turussa on käytössä maalauksin ja liikennemerkein merkittyjä sähköpotkulautojen pysäköintiruutuja, joiden on todettu siistivän pysäköintiä myös silloin, kun niiden käyttöön ei olla ohjelmallisesti tai liikennemerkein pakotettu. Tampereen tulisi toteuttaa vastaavalla tavalla sähköpotkulautojen pysäköintialueita, millä todennäköisesti olisi positiivinen vaikutus potkulautojen pysäköintiin.

Tärkeimmissä kohteissa voidaan myös pyrkiä ohjaamaan pysäköintiä tapahtumaan pelkästään merkityillä paikoilla muodostamalla merkittyjen pysäköintialueiden ympärille GPS:ään perustuvia pysäköintikieltoalueita eli alueita, joille sähköpotkulautamatkaa ei voi päättää.

Nykyinen Suomen lainsäädäntö ei mahdollista pysäköinnin määräämistä pelkästään osoitettuihin paikkoihin ilman monimutkaista liikennemerkein määrättyä sopimussuhdetta kaupungin ja operaattoreiden välillä (ns. Helsingin malli 2023), joten jos laadittava pysäköintiverkosto on liian harva ja sijainnit valittu väärin, päätyy lautoja jatkossakin myös ei-toivottuihin paikkoihin. Sähköpotkulautojen pysäköintipaikkojen merkitseminen mahdollistaa kuitenkin myös pelkästään niihin perustuvan mallin käyttöönoton myöhemmin, jos sille nähdään tarvetta ja jos lainsäädäntö sen mahdollistaa nykyistä helpommin.

Toteutus alkaa tänä vuonna

Toteutussuunnitelmissa valitaan sähköpotkulautapysäköinnille osoitettavat tarkat paikat sekä merkitsemistavat. Tavoitteena on, että suurin osa yleissuunnitelman verkostosta saataisiin toteutettua vuoden 2024 aikana. Vuonna 2023 tavoitellaan noin 30 pysäköintikohteen merkitsemistä, vuonna 2024 noin 100 kohteen merkitsemistä ja vuonna 2025 noin 20 kohteen merkitsemistä.

Pysäköintipaikkojen toteuttamisen tarkat yksikkökustannukset eivät ole vielä tiedossa, ja kokonaiskustannus riippuu lopullisen verkoston laajuudesta ja merkitsemistavoista. Tavoitekustannuksena pidetään sitä, että yhden kohteen toteuttaminen ei maksaisi yli 1000 euroa. Tällöin kokonaiskustannukset sähköpotkulautojen pysäköintiverkoston toteuttamisesta olisivat kaupungille enintään noin 153 000 euroa.

Sähköpotkulautojen pysäköintipaikat pyritään ensisijaisesti osoittamaan sellaisesta katutilasta, jossa on nykyisin vapaata tilaa ja jossa ne eivät häiritse muuta liikkumista, katujen ja kiinteistöjen huoltoa ja logistiikkaa. Laaditussa yleissuunnitelmassa on tunnistettu toistakymmentä kohdetta, jossa sopivan vapaan tilan löytäminen on haastavaa. Tällaisissa kohteissa on jatkosuunnittelussa erikseen arvioitava kriittisesti, onko sähköpotkulautapysäköinnin merkitseminen välttämätöntä.

Vain erittäin kriittisissä kohteissa vaihtoehtona voi olla ajoneuvopysäköinnin poistaminen. Käytännössä sähköpotkulautapysäköinti on mahdollista toteuttaa yhden autopaikan tilalle.

Vastaava yleissuunnitelma tulee tehdä myös ydinkeskustan ulkopuoliselle alueelle. On myös mahdollista, että yksittäiskohteita toteutetaan kriittisiin kohteisiin suunnittelualueen ulkopuolella erillisillä suunnitelmilla tämän yleissuunnitelman toteutuksen rinnalla. Myöhemmin tehtävät sähköpotkulautojen pysäköinnin toteutussuunnitelmat hyväksytään viranhaltijapäätöksillä.

 

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Esittelijä Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Pekka Salmi
Puheenjohtaja Johtaja
Pekka Stenman
Valmistelija Liikenneinsinööri
Puhelin:
040 163 7226
Teksti: Anna-Leea Hyry
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa