Nuorisopalveluiden Skontti sai erityismaininnan Henkilöstö kehittäjänä -palkitsemistilaisuudessa
Tampereen Iso-Vilusen skeittipuistossa palvelee tänä vuonna toista kesää skeittikontti eli Skontti. Skontti on työmaakontti, josta voi lainata skeittilautoja, skuutteja ja muita harrastusvälineitä, mutta myös ostaa pientä välipalaa ja juotavaa.
Nuoriso-ohjaajat Teemu Illikainen, Toni Lahtela ja Arimo Satola yhdistivät tietonsa ja taitonsa ideoidessaan Skonttia. Illikainen ohjaa lasten osallisuutta, vaikuttamista ja lasten parlamenttia. Idean kehittämisen aikaan hän ja Satola tekivät nuorisotilatyötä Annalan nuorisokeskuksella.
– Satolalla oli idea ja kokemusta projekteista, joten ajatusta oli helppo tukea, Illikainen sanoo.
Lahtela toimii Tesoman nuorisokeskus Nuorkalla nuoriso-ohjaajana. Aiemmin hän teki nuorisotyötä ja pyöritti 15 vuotta skeittihallia Seinäjoella.
Kaupunki jakaa Henkilöstö kehittäjänä -palkintoja vuosittain oman työnsä kehittäjille. Kilpailun yhtenä tarkoituksena on hyvien ideoiden, ajatusten ja uusien työmenetelmien esilletuominen ja palkitseminen. Tänä vuonna palkinnon sai 19 työntekijää tai työntekijäryhmää.
Kohtaamiset nuorisotyön näkökulmasta tärkeitä
Skontin toiminta alkoi kokeilusta kesällä 2022. Vastuu projektin toteutumisesta ja hankinnoista jakautui Illikaisen, Lahtelan ja Satolan kesken tasaisesti. Itse kontti, johon oleskelutila, välinevuokraamo ja kioski sommiteltiin, hankittiin Nekalasta liikuntavaraston pihalta. Lahtela ja nuoret taitelivat sen pinnat graffiteilla.
Tarvikkeiden lainaamisen ja kioskitoiminnan lomassa nuorisotyöntekijät voivat jutella nuorten kanssa harrastuksista ja opastaa välineiden käyttöön. Lisäksi nuorten kesätyöntekijöiden kanssa jutellaan tulevaisuuden haaveista ja opiskelupaikoista.
Paljon positiivista palautetta on tullut siitä, että puistossa on rauhallisempaa, kun ohjaajat ovat paikalla.
– Yleensä kuitenkin odotamme, että nuoret itse ottavat kontaktia, koska moni haluaa viettää täällä aikaa vain kavereidensa kanssa, Lahtela sanoo.
Asiakkaiden vierailusykli on kehittynyt tasapainoiseksi lähes itsekseen. Aamupäivällä kun Skontti avautuu, paikalla on yleensä aikuisia pienten lasten kanssa. Puoliltapäivin saapuvat 10-15-vuotiaat eli suurin asiakasryhmä. Illalla Skontin sulkeutumisajan jälkeen paikalle tulevat vanhemmat lajin harrastajat.
Skontin asiakaskunta on laaja, kolmivuotiaista nelikymppisiin. Parhaimmillaan paikassa käy toistasataa lasta ja nuorta päivässä. Suurin osa alan harrastajista on poikia, mutta myös muita toivotaan mukaan tutustumaan lajiin.
– Tämä tuo myös muita lajiin yhdistettäviä mahdollisuuksia, kuten graffitipajoja, Illikainen suunnittelee.
– Eikä lajia edes tarvitse tuntea niin hyvin, koska kiinnostus riittää. Viime kesänä yksi vasta-aloittanut nuori innostui lajista niin paljon, että meni skeittilukioon, Lahtela kertoo.
Lahtelan ja Illikaisen mukaan erityistä on, että myöhemminkin kohdatessa nuoret tulevat tervehtimään. Arvokasta on myös se, kun nuoret palaavat puistoon tai haluaisivat päästä sinne kesätöihin ja opettamaankin.
Tulevaisuuden tavoitteena monipuolistuva toiminta
– Olemme vielä miettineet, keitä kannattaisi tavoitella. Tähän voidaan vaikuttaa aukioloajoilla, mutta myös tapahtumilla, jotka lisäävät näkyvyyttä ja madaltavat kynnystä tulla kokeilemaan, Illikainen pohtii.
Puistossa on myös pyritty järjestämään tapahtumia joka toisena perjantaina. Esimerkiksi viikkoa ennen juhannusta oli avajaiset, jossa oli esiintyjiä, kisaluja ja aloittelijoille skeitti- ja skuuttiopastusta. Tarkoitus on, että kuka tahansa voi tulla ilman kynnystä mukaan kokemuksesta huolimatta.
Se, mikä ohjaajien mielestä kaipaisi vielä kehittämistä, on Skontin sosiaalisen median kanavien aktivoiminen ja videoiden tekeminen. Lisäksi haastava ympäristö on tähän mennessä estänyt vesipisteiden rakentamisen alueelle. Kuumina kesäpäivinä puut eivät riittävästi suojaa mäen päällä sijaitsevaa skeittipuistoa.
Nuorisopalvelut ovat lähellä asukkaita. Illikaisen ja Lahtelan mukaan henkilöstöpalkintojen erityismaininta on tärkeä huomionosoitus siitä, että kolmikko on tehnyt hyvää ja merkityksellistä työtä. Se tukee toiminnan näkyvyyttä, sekä antaa energiaa, uskoa omaan tekemiseen ja uusia ideoita toiminnan laajentamiseen.