Rohkeus ja halu oppia uutta auttoivat Penttiä työllistymään

Pentin tarina osoittaa, että työllistyminen yli 50-vuotiaana on täysin mahdollista. Hän on ollut valmis kehittämään omaa osaamistaan ja hyödyntänyt erilaisia työllistymistä tukevia palveluja työpaikan saamiseksi.
Pentti Oikarinen työllistyi palkkatuen siivittämänä.

Pentti Oikarinen syntyi 58 vuotta sitten Keminmaalla. Vaikka hän on ehtinyt elämänsä aikana asumaan monessakin paikassa, Tampereen Pentti kokee kotikaupungikseen.

Peruskoulun Pentti aloitti Ruotsissa ja sai päätökseen Porvoossa. Myöhemmin hän jatkoi kauppaopiston markkinointilinjalle ja valmistui merkonomiksi vuonna 1986. Aikuisiällä Pentti suoritti lisäksi ylioppilastutkinnon ja myöhemmin myös sairaanhoito-opintoja. Tavoitteena oli ammatti, jolle olisi aina kysyntää muuttuvassa maailmassa.

Pentin ura johti lääkealalle, jossa hän toimi erilaisissa tehtävissä 15 vuoden ajan. Myyntihenkiselle ja helposti lähestyttävälle ammattilaiselle tuntui olevan kysyntää – Pentti osallistui usean lääketuotteen lanseerausprojektiin. Työelämän onnistumisissa hän korostaa tiimityön tärkeyttä.

–Vähän kuin Formuloissakin: pitää olla hyvä tallipäällikkö, insinöörit, varikkotiimi ja auto. Minä taas haluan olla paras kuski, Pentti kuvaa.

Uusi alku haasteiden jälkeen

Työelämässä saattaa joskus tulla tarve miettiä suuntaa uudelleen, ja näin kävi myös Pentille. Koska hän oli nuorempana tehnyt paljon töitä rakennustyömailla, Pentti päätti vuonna 2018 suorittaa talonrakentajan perustutkinnon Tampereen aikuiskoulutuskeskus TAKKissa työvoimakoulutuksena. Hän oli kiinnostunut kehittymään erityisesti laatoittamisessa. Kun tutkintotodistus oli kädessä, Pentti teki ensimmäisen kylpyhuone- ja saunaremontin asiakkaalleen.

Vuonna 2019 Pentti lähti mukaan lääkeyrityksen projektiin muutamaksi kuukaudeksi, jonka jälkeen hän osallistui vielä uuden tuotteen lanseeraukseen. Kuitenkin jo seuraavana vuonna Pentin työnantaja lakkautti kokonaan Pohjoismaiden myyntiorganisaationsa. Silloin mies päätti työllistää itsensä rakennusalan yrittäjänä. Epäonnekseen talvella 2021 hän kuitenkin loukkasi polvensa laatoitustyössä niin pahasti, että hän ei enää kyennyt rakennustöihin. Pentti jäi ansiosidonnaiselle työttömyyspäivärahalle. Kun Pentti oli taas paremmassa kunnossa, halusi hän jälleen haastaa itsensä. Hän lähti mukaan TAKKin järjestämään työvoimakoulutukseen, jossa hän kehitti kuvankäsittelyn ja digimarkkinoinnin osaamistaan.

Osaamisen päivittäminen kannatti, sillä Pentille tarjottiin työpaikkaa Yeseco Acousticsissa myynnin ja markkinoinnin tehtävissä. Palkkatuki oli ratkaiseva tekijä tulevalle työnantajalle, joten kun sille saatiin hyväksyntä, oli homma taputeltu.

–Työssäni esittelen, myyn ja markkinoin suomalaisia, hiilinegatiivisia akustiikkaratkaisuja asiakkailleni. Tässä tehtävässä saan haastaa itseäni ja pääsen hyödyntämään vahvuuksiani. Kun tiimi ja tuote toimii, on helppo tehdä työtä hymyssä suin, Pentti summaa.

OMA-valmentajansa Pentti koki ystävällisenä. OMA-valmentaja myös auttoi Pentin uutta työnantajaa palkkatukiasioiden selvittelyssä. Tärkeimpinä voimavaroina Pentti kuitenkin näkee avoimen mielensä ja positiivisen asenteensa, jotka hän on aina säilyttänyt työelämässä.

–Mielestäni oma asenne ratkaisee ja henkilökohtaisesti haluan olla osa tätä yhteiskuntaa työn kautta. Happea saa vetää, mutta kannattaa pyrkiä pian takaisin oikealle kurssille. Aina voi nousta uudelleen, Pentti kannustaa.

Teksti: Sara-Sofia Hostikka
Kuvat: Hanna Kirmanen
Jaa sosiaalisessa mediassa