Huomioitko sinä jokaisen lapsen oikeudet?
Osana Tampereen lapsiystävällinen kunta -kehittämistyötä Tampereen kaupungin lapsiasiamies Tiia Heinäsuo ja harjoittelija Kaisa Marttila vierailivat syksyllä 2022 kysymässä kahden esiopetusryhmän ja kolmen iltapäivätoiminnan ryhmän lapsilta, kuka lapsi tarvitsee apua ja millaista apua he tarvitsevat. Keskusteluissa lapset nimesivät avun tarpeessa oleviksi lapsiksi aikuisilta hoivaa ja huolenpitoa tarvitsevat lapset eli kaikki lapset. Myös ammattilaisilta eli poliisilta, lääkäriltä, ambulanssilta, sairaalasta ja hätänumerosta 112 saatava apu toistui lasten vastauksissa.
Lapset nostivat keskusteluissa vahvasti esiin myös turvallisuuden tunteeseen, turvalliseen ympäristöön ja fyysiseen koskemattomuuteen liittyvät avuntarpeet. Lapset liittivät avun tarpeessa olemiseen muun muassa pelottelun, tönimisen, kiinni pitämisen ja repimisen sekä liikenteen vaarojen välttämisen. Lisäksi lapset kertoivat tarvitsevansa apua silloin, kun heillä ei ole kavereita, kun he jäävät leikin ulkopuolelle tai kun lapset riitelevät.
Lasten näkemyksien rinnalla kerättiin myös kaupungin henkilöstön näkemyksiä haavoittuvassa asemassa olevista lapsista kyselyllä, johon saatiin 264 vastausta. Vastaajien mukaan lasten haavoittuvuus liittyy muun muassa maahanmuuttajataustaan, kiusaamiseen, kodin ulkopuolelle sijoittamiseen, yksinäisyyteen, pakolaistaustaan tai sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuulumiseen.
Henkilöstön mukaan haavoittuvassa asemassa ovat esimerkiksi lapset, joilla ei ole elämässään riittävää sosiaalista tukiverkkoa, kuten turvallisia vanhempia, aikuisia, perhettä tai kavereita. Ammattilaiset liittivät lasten haavoittuvuuden myös palvelujen ulkopuolelle jäämiseen tai esimerkiksi harrastuksen puuttumiseen.
Haavoittuvuus muodostuu yksilön ja ympäristön kohtaamisissa
Pääsääntöisesti kaikkien lasten – myös haavoittuvassa asemassa olevien lasten – oikeuksia on mahdollista toteuttaa yhdenvertaisesti, mutta joskus se edellyttää erityisiä toimia. Lapsen oikeudet – Myös haavoittuvassa asemassa oleva lapsi on elämänsä pääosassa -verkkokoulutus johdattaa pohtimaan, miten voi itse omassa roolissaan tukea kaikkien lasten toimijuutta ja osallisuutta yhdenvertaisesti. Koulutuksessa opitaan, miten haavoittuvuus muodostuu yksilön ja ympäristön kohtaamisessa ja annetaan näkökulmia syrjinnän tunnistamiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
Koulutus on osa eOppivan ja kansallisen lapsistrategian 10-osaista Lapsen oikeudet -verkkokoulutuskokonaisuutta.