Tampere hakee uusimmista älyteknologioista työkaluja tulevaisuuden osaamistarpeiden kartoittamiseen

Tampere tekee tiivistä älykaupunkikehitystyötä yrityskumppaneidensa kanssa. Dataan perustuvia tekoälytyökaluja tuottava HeadAi ja kaupunki kartoittavat yhdessä, miten tekoäly voi käsitellä datamassoja ja poimia esiin oleellisia tietoja esimerkiksi osaamisen kehittämisen, koulutuspolkujen ja työllisyyspalvelujen hyödyksi.
Nainen ja mies ovat kumartuneet pöydän ylle tarkastelemaan käsitekarttajulistetta kokoushuoneessa.
Tampereelle yhteistyö HeadAi:n kanssa on tuonut työkaluiksi useita käsitekarttoja, jotka kertovat missä kyvykkyyksiä tarvitaan sekä näyttävät tulevaisuuden suunnan – eli minne halutaan mennä.

– Siinä missä ChatGPT tuottaa uutta tekstiä, käyttämämme Headain tekoäly rakentaa datasta visualisointeja. Voisi sanoa että kyseessä on kuin visualisoiva Chat GPT: ohjelmamme tekoälyltä kysytään kysymys, jonka vastauksen ohjelma etsii lukuisista tietolähteistä. Kun työkalu on poiminut tiedon datamassoista, se piirtää meille aiheesta kennomaiset käsitekartat. Näitä karttoja voi käyttää esimerkiksi työllisyyspalveluissa työkaluna, kun etsitään sopivaa osaajaprofiilia, havainnoi Anu Passi-Rauste,   HeadAi:n markkinointijohtaja. 

– Työkalumme kokoaa lukuisat tietolähteet yhteen ja puristaa niistä oikean tiedon, Harri Ketamo, HeadAi:n toimitusjohtaja jatkaa.    

Digitalisaatio tuo uudenlaisia mahdollisuuksia kaupunkien palvelujen kehittämiseen, ja yksi näistä mahdollisuuksista on kaupungin osaamista kuvaavan datan hyödyntäminen. 

– On tärkeää, että päätöksenteko perustuu ajantasaiseen ja luotettavaan tietoon. Haluamme organisaationa uudistua ja mahdollistaa älykkään kaupungin yhdessä tehden ja oppien. Tässä lähdimmekin osaamisen ja kehittymisen näkökulmasta selvittämään millaista osaamista älykaupunki tarvitsee ja millaista osaamista Tampereen kaupungilla on suhteessa tähän tarpeeseen,  toteaa Riikka Lindsten, kehittämisasiantuntija Tampereen kaupungilta. 
 

Käsitekenno, jossa eri väreillä kuvataan osaamisalueita joita Tampere tarvitsee tulevaisuudessa.
Esimerkki käsitekartasta, jota voidaan hyödyntää osaamistarpeiden kartoittamisessa.

Data auttaa tunnistamaan, millaista tekemistä ja osaamista tarvitaan kaupunkiorganisaatiossa

Tampereen Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelmassa etsitään keinoja, joiden avulla dataa ja teknologioita hyödynnetään palvelujen parantamiseksi ihmisille ja yrityksille. Älykkään kaupunkiorganisaation on kyettävä oppimaan ja uudistumaan. Tampere HeadAi ja Tampere tekevät yhteistyötä kaupungin uudistumisen tueksi, jotta kaupunki voi tunnistaa esimerkiksi tarpeet mahdollisille uusille tehtäville ja suunnitella toimenpiteitä osaamisen vahvistamiseksi niillä alueilla, joilla sitä tarvitaan.

– Käsitekarttojen avulla voidaan saada vastaus siihen, millaista tekemistä ja osaajia tarvitaan älykkään Tampereen konepellin alla, Ketamo tiivistää.

Kyse on siis osaamisen, älykkäiden palvelujen ja niiden edellytysten lisäämisestä. 

Kyvykkyyden kartoittaminen tekoälyllä on tuore näkökulma kansainvälisessä älykaupunkikehityksessä

Vaikka tekoälykeskustelu on nyt pinnalla myös kaupunkikehityksessä, on kyvykkyyden kartoittaminen tekoälyllä tuore näkökulma kansainvälisessä älykaupunkikehityksessä. 

–Kansainvälisissä älykaupunkitapahtumissa, esimerkiksi Barcelonan Smart City Expo & Conference -tapahtumassa nousi esiin, miten esimerkiksi kaupunkien logistiikkaratkaisuissa käytetään jo paljon tekoälyä hyödyksi. Näkökulma kyvykkyyden kartoittamisesta tekoälyn avulla on kuitenkin tuore, Passi-Rauste kertoo. 

–Uudet innovaatiot syntyvät vauhdilla, jonka lomassa meidän tulee varmistaa, että meillä on osaavat ihmiset rakentamaan kompleksisiakin kokonaisuuksia ja varmistavat muutoskyvykkyyden. Juuri tätä haastetta ratkaisemme yhdessä, pohtivat Lindsten ja Passi-Rauste.

Tampereelle yhteistyö HeadAi:n kanssa on tuonut työkaluiksi kaksi käsitekarttaa, jotka kertovat missä kyvykkyyksiä tarvitaan sekä näyttävät tulevaisuuden suunnan – eli minne halutaan mennä. 


–Käsitekartasta voidaan seurata, että missä kehitytään, missä mennään ja mihin osa-alueisiin kannattaa seuraavaksi kiinnittää huomiota, ja miten nämä linkittyvät kaupunkistrategiaan, Ketamo kuvailee. 

Tulevaisuudessa tekoäly tuo yhä enemmän mahdollisuuksia, mutta päävastuu on ihmisellä

Ketamo muistuttaa, että tekoälyn ei ole tarkoitus korvata ihmistä.

 –Tekoälymalleissa tulee aina palata siihen, mistä data on tehty. Kysymys kuuluu, mitä voimme oppia datasta. Esimerkiksi työpaikkailmoitukset, jotka eivät kerro kaikkea alueen oikeasta osaamistilantesta- tai tarpeesta. On ihmisestä kiinni, miten näitä tietoja hyödynnetään, Ketamo toteaa. 

–Datan ja sen visualisoinnin avulla pääsimme keskustelemaan ja luomaan yhteistä ymmärrystä siitä, mitä asioita meidän tulee ottaa huomioon, ja mitä asioita meidän tulisi lähteä vielä tarkemmin tarkastelemaan omassa organisaatiossamme. Oppimisprosessi toi meille oivalluksia ja yhdisti arvokasta tietoa. Tämä luo pohjaa uudistumiskyvyn ja osaamisen tukemiseen. Mielenkiinnolla odotan mitä kaikkea tulevaisuus tuokaan tullessaan; millaisia älykkäitä teknologioita ja innovatiivisia ratkaisuja pääsemme vielä hyödyntämään, Lindsten tiivistää.
 

Lisätietoa:

Riikka Lindsten
Tampereen kaupunki
Kehittämisasiantuntija
[email protected]
0407264097

Anu Passi-Rauste
HeadAi
Markkinointijohtaja
[email protected]
040 5081130

 

Teksti: Elina Uusitalo
Jaa sosiaalisessa mediassa