Tampereella jäte- ja hulevesipumppaamoiden tieto kulkee nyt tehokkaasti
Vanhempi laitosmies Marko Lemström on toiminut yli viisi vuotta Tampereen kaupungilla. Vesialalla hän on ollut vuodesta 2010 asti ja sitä ennen teollisuudessa, sähkö- ja koneasentajana.
Simo Luoma opiskelee konetekniikkaa Tampereen ammattikorkeakoulussa viimeistä vuotta. Hän on kolmatta kesää Tampereen Vedellä kesätöissä. Kaksi ensimmäistä kesää hän työskenteli Lemströmin apuna pumppuryhmässä ja tällä hetkellä hän toimii työnjohtajana.
– Kun tulin tänne viime kesänä töihin, Marko tuumi, että olisi hyvä sitoa tietoa paremmin yleiseen valvontajärjestelmään. Hän ajatteli, että yhteinen lomake voisi auttaa asentajia seuraamaan jäte- ja hulevesipumppaamoiden tietoa työkentällä myös sähköisesti tabletilta, Luoma pohjustaa keksinnön alkua.
– Tieto oli sillä hetkellä hajallaan eri järjestelmissä. Kohteita on meillä kuitenkin 140 ja kaikki ovat erilaisia. Niitä tulee myös koko ajan lisää, kun Tampere kasvaa, Lemström lisää.
Teknisten tietojen lomakkeen tarkoitus on helpottaa toimintaa vikatilanteissa.
– Kun yhtäkkiä huomaa, että takaisku on mennyt rikki, ei kuitenkaan tiedä esimerkiksi putkiston kokoa. Nyt kaiken voi tarkistaa lomakkeesta eikä tarvitse ajaa paikan päälle katsomaan, mitä osia tarvitsee hakea, vaan voi ottaa ne heti mukaan, Luoma kuvailee.
Monen asian summa ja monen asiantuntijan apu
Idea Tekniset tiedot -lomakkeesta syntyi Lemströmille monen asian summana.
– Ideoinnin jälkeen loimme pohjan ja sitten kysyimme neuvoa omalta automaatioasentajainsinööriltä. Hän toimitti valvontasoftan, ja palaset alkoivat loksahdella kohdilleen. Saimme vihreää valoa, että kyllä tämä onnistuu, Lemström kertoo.
Testikappaleiden jälkeen oli luvassa valtava tiedonkeräysoperaatio. Lemström ja Luoma kaivelivat pölyisiä arkistoja: osa tiedoista haettiin työkentiltä ja osa ulkomuistista. Kaikki tiedot olivat hankalasti monen järjestelmän takana.
Lemströmin ja Luoman toteuttama lomake palvelee useita eri ammattiryhmiä päivittäisessä työnteossa.
– Tässä oli mukana mekaanisia asentajia sekä sähköryhmä, jolta kysyttiin, mikä olisi heidän mielestään hyödyllistä tietoa. Heidän avukseen lomakkeeseen lisättiin sitten logiikkatyypit ja pehmokäynnistimet, Luoma sanoo.
– Kaikki pääsevät nyt lomakkeen ansiosta tarkastamaan ajankohtaiset tiedot järjestelmästä. Esimerkiksi sähköiselle ja mekaaniselle kunnossapidolle, verkostopäivystäjille ja vuoromiehille lomake on hyödyllinen, Lemström kuvailee.
Kehitystyö täydessä vauhdissa
Henkilöstö kehittäjänä -palkinnot jaetaan joka vuosi kaupungin työntekijöille tunnustuksena innostuksesta kehittää omaa työtään. Lemström ja Luoma kuvailevat palkinnon voittamista suurimpana onnistumisena koko projektin aikana.
– Sattumalta huomasin silloin palkinnon haun alkaneen, kun selasin kaupungin sivuja ja mietin, että miksei sitä voisi hakea, Lemström kertoo.
– On hienoa, että lähdimme oma-aloitteisesti kehittämään toimintaa ja olemme saaneet paljon positiivista palautetta, Luoma lisää.
Lemström ja Luoma haluavat kehittää tuotettaan entisestään. Seuraavaksi lomakkeeseen on tarkoitus lisätä jäte- ja hulevesipumppaamoiden sijaintitietoja ja tarkempia ohjeistuksia kohteista.
– Tämä on ollut onnistunut projekti. Vielä kun kehitämme tämän loppuun, niin ehkä lomake otetaan käyttöön myös puhtaan veden puolella ja muissa kunnissa, kaksikko toivoo.