Tampereella valaisuja ja liputuksia Ukrainan kansallispäivänä 24.8. 

Ukrainan kansallispäivää vietetään 24. elokuuta, ja Tampereen kaupunki kunnioittaa päivää liputuksin ja valaisemalla kaupunkia Ukrainan lipun värien mukaisesti. 

Tammerkoski ja Hämeenkadun valoverhot väritetään sinikeltaiseksi Ukrainan kansallispäivänä 24. elokuuta. Ukrainan lippu nostetaan salkoon Raatihuoneen edustalla. Liputuksella ja keskustan kohteiden valaistuksilla Tampere haluaa osoittaa myötätuntoaan Ukrainalle. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kestänyt puolitoista vuotta 24.8.2023. 

"Tällä pienellä, mutta symbolisesti tärkeällä teolla haluamme osoittaa, että Tampere ja tamperelaiset seisovat johdonmukaisesti ja voimakkaasti Ukrainan sekä ystävyyskaupunkimme Kiovan puolella.", sanoo Tampereen pormestari Kalervo Kummola. 

Ukrainan värit ovat loistaneet kaupungilla aikaisemminkin, kun kaupunki valaisi rakennuksia ja katuja Ukrainan kansallispäivänä vuonna 2022 sekä helmikuussa 2023, kun Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tuli kuluneeksi tasan vuosi. 

Tampere on viimeisen puolentoista vuoden aikana tukenut ukrainalaisia ja kiovalaisia eri tavoin. Heti Venäjän hyökkäyssodan alettua Tampereen kaupunginhallitus päätti 150 000 euron tarvike- ja rahalahjoituksesta ukrainalaisille. Tämän jälkeen Ukrainaan on muun muassa lahjoitettu TKL:n käytöstä poistuvia busseja, joiden mukana Ukrainaan on kuljetettu myös avustustarvikkeita. Viime vuonna kaupunki järjesti Apua Ukrainalle! -tukikonsertin ja muisti Odessan baletin Tampereella vierailleita esiintyjiä.  

Kesäleiri kiovalaisille lapsille on järjestetty jo toistamiseen tänä vuonna. Alkuvuodesta Tampereen kaupunki osallistui Generators of Hope -kampanjaan ja keräsi generaattoreita ja aggregaatteja ystävyyskaupunki Kiovalle. Generaattoreita lahjoitettiin yhteensä 33. Kaupunginhallitus päätti myös, että Tampereen kaupunki osallistuu kampanjaan ostamalla generaattoreita ja lahjoittamalla ne keräykseen. Kiova on ollut Tampereen ystävyyskaupunki vuodesta 1954 lähtien. 

Elokuussa Tampereen kaupunki, Ilves ja Tappara tukevat Ukrainan kansalaisia ja Kiovan asukkaita lahjoittamalla puolet Aamulehti Tampere Cupin lipputuloista ukrainalaisten hyväksi. Perinteikäs jääkiekkoturnaus pelattiin Nokia Arenalla 11.–12.8.2023. Lipputulojen lisäksi Tampereen kaupunki lähettää yhdessä Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa Kiovaan käytöstä poistuvia Nyssejä sekä vesisäiliöauton. 

Postikortteja Ukrainasta -valokuvanäyttely Hämeenpuistossa 28.8.–10.9. 

Tampereella Hämeenpuiston keskusaukiolla 28.8.–10.9.2023 välisenä aikana nähtävä Postikortteja Ukrainasta -valokuvanäyttely paljastaa Venäjän pommitusten aiheuttaman tuhon laajuuden ukrainalaisille kulttuurilaitoksille. Näyttelyn kuvat todistavat kuinka Venäjä ei tuhoa vain Ukrainan kaupunkeja ja kyliä, vaan myös maan tuhansia vuosia vanhaa kulttuuriperintöä. Näyttelyn avajaistilaisuus järjestetään maanantaina 28.8. kello 17 Hämeenpuiston keskusaukiolla. 

Valokuvat ovat tähän mennessä olleet esillä yli 40 maassa. Tampereelle näyttely tulee Helsingistä, jossa se oli kesäkuussa esillä Esplanadilla. Valokuvanäyttelyn on tuottanut Ukrainan instituutti yhdessä luovan toimiston Green Penguin Median kanssa USAID:n hankkeen tuella. Tampereen näyttelyn järjestävät Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry yhdessä Helsingistä käsin toimivan Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kanssa. Yhteistyössä on Tampereen kaupunki. 
 

Lisätietoja

Iina Ojala
Liputukset ja valaistukset Suhdetoiminta- ja markkinointipäällikkö
Puhelin:
040 801 6189
Hannele Räikkönen
Postikortteja Ukrainasta -valokuvanäyttely EU-yhteysjohtaja
Puhelin:
040 776 3446
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa