Tampereen kaupunki korostaa rakennesuunnitelmalausunnossaan kestävän kasvun mahdollisuuksia

Tampereen kaupunginhallitus antoi lausunnon Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelma 2040+ luonnoksesta kokouksessaan 28.8.2023.  Tampereen kaupunki kiinnitti lausunnossaan huomiota valtatie 3:n oikaisun osalta sen vaiheistukseen, virkistys- ja luontoarvojen huomioimiseen sekä kestävän kasvun mahdollistamiseen.

Tampereen kaupunginhallitus antoi lausunnon Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelmasta 28.8.2023. Käytyjen poliittisten neuvottelujen tuloksena lausuntoon on löydetty muotoilu, josta ilmenee Tampereen kaupungille tärkeät ja huomioonotettavat seikat, kuten virkistys- ja luontoarvot yhdessä kestävän kasvun mahdollistamisen kanssa. Julkisuudessa ollut valtatie 3:n oikaisu ja sen lähialueen maankäyttö ovat vain osa laajaa kokonaisuutta. Lisäksi lähijuna- ja raideliikenne nähdään keskeisinä joukkoliikenteen kehittämiskohteina tulevina vuosikymmeninä.

Rakennesuunnitelma antaa hyvän pohjan kaupunkiseudun pitkäjänteiselle kehittämiselle ja sen tavoitteet vastaavat kaupungin strategisia tavoitteita. Tampereen kaupunkiseudun asukasluku kasvaa ennätystahdilla, ja on tärkeää huolehtia myös työpaikkojen ja investointien kasvusta. Kaupunki on teettänyt yhdessä kaupunkiseudun kanssa selvityksen tilaa vievien vihreän siirtymän ja digitalisaation investointien mahdollisuuksista seudulla, josta tilatarpeet logistisine sijainteineen ilmenevät. Etelän alue muodostaa kasvun kannalta merkittävän potentiaalin.  

Valtatie 3:n oikaisun osalta kaupungin lausunnossa todetaan, että liikenteen kapasiteetin lisäys tulee ensivaiheessa toteuttaa nykyisiin tielinjauksiin pohjautuen.  

Kaupunkiseudulla ei ole varaa jäädä taka-alalle vihreän ja digitaalisen siirtymän kasvussa. Tampereen kaupunkiseutu korkealla osaamisellaan on erinomainen investointikohde, ja haluamme edistää kaksoissiirtymästä syntyviä työpaikkoja ja kestävää kasvua. Rakennesuunnitelmassa esitetty yritysalue on toistaiseksi täsmentämätön. Suunnittelun edetessä varsinaiset aluerajaukset täsmentyvät, ja vaikutukset esimerkiksi luonto- ja virkistysalueisiin arvioidaan. 

Vihreän siirtymän investoinnit keskittyvät tällä hetkellä voimakkaasti rannikkoseudulle. Investointien syntyä alueille tuetaan myös valtion toimin, kuten hallitusohjelmassa todetaan. On tässä vaiheessa kriittistä, että me Tampereella katsomme pitkälle tulevaisuuteen ja varmistamme kilpailukykymme tulevaisuudessa.

 

Lisätietoja

Kalervo Kummola
Pormestari
Puhelin:
+358 40 543 5412 / erityisavustaja Neea Loimuvirta, [email protected]
Mikko Nurminen
Kaupunkiympäristön palvelualue Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Jaa sosiaalisessa mediassa