Kaupunginhallitus esittää valtuustolle Monitoimiareenan lainojen järjestelyjä sekä keskustassa sijaitsevan tontin myyntiä

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 4.9.2023 esittää valtuustolle, että osa kaupungin Tampereen Monitoimiareenalle myöntämistä lainoista muunnetaan sijoitetun vapaan oman pääoman sijoitukseksi. Lisäksi valtuustolle esitetään, että Tampereen kaupunki myy Asunto Oy Koskipuistolle yhtiöllä vuokralla olleen tontin. 

Valtuuston päätettäväksi menevän esityksen mukaan osa kiinteistöosakeyhtiö Tampereen Monitoimiareenalle myönnetyistä lainoista ja niiden koroista muutetaan vapaan oman pääoman sijoitukseksi, muunnettava summa on yhteensä arviolta 10, 4 miljoonaa euroa. Kaupunki on lainannut areenayhtiölle yhteensä 24 miljoonaa euroa.

- Järjestelyllä omistajat vahvistavat areenayhtiön omaa pääomaa, sillä areenayhtiön rahoituskustannukset ovat painaneet tuloksen tappiolle. Rahoituskuluista merkittävä osa muodostuu korkokuluista, joita maksetaan omistajien, kuten Tampereen kaupungin myöntämille lainoille. Ei ole järkevää aiheuttaa omilla rahoituskuluilla tappiota yhtiölle, sanoo liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen.

Tampereen kaupunki omistaa areenayhtiöstä 40 prosenttia ja loput 60 prosenttia omistavat yhdessä Lähi-Tapiola, Ilmarinen, OP ja SRV yhtiön kautta.

Valtuustolle esitetään myös, että Tampereen kaupunki myisi Asunto Oy Koskipuistolle yhtiöllä vuokralla olleen tontin. Kauppahinnaksi esitetään 3 800 000 euroa. Tontti on ollut vuokrattuna asunto-osakeyhtiölle vuodesta 1926 ja yhtiön vuosina 1926-1927 valmistuneet asuinrakennukset on suojeltu asemakaavalla. 

Asunto- ja maapolitiikan linjausten mukaisesti asuinkäyttöön tarkoitettujen vuokratonttien ostaminen ei lähtökohtaisesti ole mahdollista. Poikkeuksen tekevät kuitenkin ne asuintontit, jotka täyttävät seuraavat edellytykset: kyseessä on yhtiömuotoinen asuntotontti, joka sijaitsee keskustan strategisen osayleiskaavan alueella; tontilla sijaitsee asemakaavalla tai lailla suojeltu rakennus ja vuokralainen on maksanut kaupungille kaikki voimassa olevan maanvuokrasopimuksen mukaiset vuokrat. Asunto- ja maapolitiikan linjausten mukaisesti tontti myydään ulkopuolisen, yhdessä sovitun auktorisoidun arvioitsijan määrittelemällä hinnalla. Kyseinen tontti täyttää kaikki nämä ehdot. 

Lisäksi kaupunginhallitus päätti kokouksessaan, että kaupungin vahinkorahastosta korvataan Koukkuniemen Rauhaniemen sairaalan vesivahingosta aiheutuneista kustannuksista vähän alle 235 000 euroa elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmälle. Kaupunginhallitus myös päätti, että kaupunki liittyy Green Building Council Finland ry:n jäseneksi. 


 

Lisätietoja

Arto Vuojolainen
Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja
Puhelin:
050 345 1397
Virpi Ekholm
Kiinteistöjohtaja
Puhelin:
040 020 5044
Jaa sosiaalisessa mediassa