Työväenopiston lukuvuosi alkanut vilkkaana – edessä 125-vuotisjuhlat

Tampereen seudun työväenopiston lukuvuosi alkoi maanantaina 4.9.2023, kun ensimmäiset kurssit yli 1000:sta käynnistyivät opetuspaikoissa Tampereella, Ylöjärvellä ja verkossa. Lukuvuoden aikana työväenopisto juhlii 125-vuotistaivaltaan tammikuussa 2024.
Sampolan saviateljee, jossa on seinillä keramiikassa tarvittavia välineitä ja etualalla tuoli.
Työväenopistossa alkaa syksyllä yli 1000 kurssia. Suosituimmaksi kurssiksi nousi jälleen kestosuosikki keramiikka, johon opiskelijoita on runsaasti jonossa. Sampolassa saviateljee sijaitsee kolmannessa kerroksessa.

Tampereen seudun työväenopiston rehtori Maija-Liisa Gröhnin mukaan juhlavuosi muistuttaa yhteiskuntaa siitä, että kansalaisopistoja on tarvittu jo 125 vuoden ajan.

– Mitä haasteellisempia aikoja elämme, sitä tarpeellisempia kansalaisopistot ovat, sillä ne ovat osallisuuden ja saavutettavuuden asialla, Gröhn sanoo.

Lukuvuoden alkaminen on herättänyt myös kansainvälisesti kiinnostusta. Japanilainen yliopistotutkija saapuu Sampolaan vierailulle syyskuun puolivälissä. Gröhn ei ole yllättynyt kasvaneesta kiinnostuksesta.

– Kansalaisopisto on sivistysvaltion ihme ja satsaus jokaisen suomalaisen hyvinvointiin. Mahdollisuus luoda elämänmittainen kasvutarina.

Myös tänä vuonna Tampereen seudun työväenopisto kerää opiskelijoiltaan palautetta jokaisen kurssin päättymisen jälkeen lähtevällä kyselyllä.

– Viime vuoden palautteissa suurimmaksi syyksi osallistua kurssille nousi kiinnostavan aiheen ja uuden oppimisen lisäksi opiskelun myönteiset vaikutukset hyvinvointiin, Gröhn kertoo.

Palautteiden käsitteleminen näkyy myös työväenopiston itsearviointiraportissa, joka on menossa lautakuntakäsittelyyn syksyllä.

– Moni ei tiedä, kuinka laajasti opiston toimintaa arvioidaan itsearviointiraportin laatujärjestelmällä ja kuinka paljon kuulemme kuntalaisten ja osallistujien toiveita ja palautteita, Gröhn toteaa.

Työväenopistossa alkaa syksyn aikana yli 1000 kurssia viidellä ainealueella: tiedossa, terveyden edistämisessä, kielissä, taiteessa ja kädentaidoissa. Opetusta on yli 70 opetuspaikassa ja opettajia noin 400. Osasta opiston kursseja voi ansaita myös opintopisteitä.

Teksti: Anna-Katariina Maksimoff
Kuvat: Anna-Katariina Maksimoff
Jaa sosiaalisessa mediassa