Ohjaamo auttoi Emmiä opiskelupaikan valitsemisessa ja opintojen suunnittelussa

Emmiä jännitti opiskelupaikan hakeminen. Ohjaamo tarjosi Emmille tukea ja ohjausta, jotka auttoivat häntä selvittämään opiskelusuunnitelmiaan. Ohjaamosta nuoret saavat tarvitsemaansa apua ja tukea erilaisiin arjen haasteisiin.
Nuori nainen istuu Ohjaamossa tuolilla. Tilassa näkyy pöytiä ja tuoleja. Seinällä lukee isolla Ohjaamo Nuorten talo.
Emmi Tampereen Ohjaamossa

Emmiä kiinnosti media-alan ja liiketalouden koulutukset, mutta opiskelupaikan hakeminen jännitti. Ystävä vinkkasi häntä ottamaan yhteyttä Tampereen Ohjaamoon, josta hän voisi saada apua opiskelujen valintaan ja suunnitteluun. Emmin kotipaikkakunnalla on myös Ohjaamo, joten sen toiminta oli hänelle jo tuttua. 

– Alun perin otin yhteyttä Ohjaamoon koska halusin keskustella tulevaisuudensuunnitelmistani ja opiskelumahdollisuuksista Tampereella, Emmi kertoo. 

Kun Emmi saapui Ohjaamolle, hänet otti vastaan palveluneuvoja. Yhdessä he kartoittivat hänen tilannettaan. Palveluneuvoja ohjasi Emmin Ohjaamossa viikoittain vierailevan Tampereen kaupungin lukiokoulutuksen opinto-ohjaajan luo. Opon kanssa Emmi pääsi keskustelemaan erilaisista opintomahdollisuuksista ja tulevaisuudensuunnitelmistaan. 

– Ohjaamolle oli tosi mukava tulla, ei ollut lainkaan virastomaista. Tunnelma oli turvallinen ja lämminhenkinen. Sain apua paikan päällä, eikä vaan sanottu, että soita johonkin numeroon ja hoida itse, Emmi kertoo. 

Tapaamisella opinto-ohjaajan kanssa Emmi sai tietoa Tampereen ammattikorkeakoulun Verkostoissa oppimisen ja osaamisen tutkinto-ohjelmasta. Hakuun liittyvä avoin kurssi-ilmoittautuminen oli kuitenkin ehtinyt päättyä juuri kahta päivää aikaisemmin. Ohjaamon opo kuitenkin selvitteli asiaa ja Emmi ehti vielä mukaan valintaprosessiin. 

Ohjaamolla on tavattavissa eri oppilaitosten opinto-ohjaajia 

Tampereen lukiokoulutuksen opinto-ohjaaja Katri Weiste kertoo, että Ohjaamolle kannattaa ehdottomasti tulla kaikissa opintoihin liittyvissä asioissa. 

– Omaan kohderyhmääni kuuluvat lukiosta valmistuneet nuoret, jotka miettivät jatko-opintomahdollisuuksiaan. Neuvon nuorta esimerkiksi tiedonhakemisessa ja hakemusten tekemisessä sekä pääsykokeisiin valmentautumisessa, Katri kertoo. 

Nuoren tähtäimessä voi olla esimerkiksi ammattikorkeakoulu, yliopisto, avoimen yliopiston opinnot, ammatillinen koulutus tai ulkomailla opiskelu. Suunta voi olla myös vielä kokonaan selvittämättä. Nuoren kanssa pohditaan eri vaihtoehtoja, omia vahvuuksia ja taitoja sekä motivaatioon liittyviä kysymyksiä. 

– Asiat yleensä etenevät ja selkeytyvät, kun niistä pääsee juttelemaan. Olen itse paikalla torstaisin. Opoille kannattaa varata aika Ohjaamon ajanvarauksen kautta. Sillä tavalla minut tavoittaa varmimmin, Katri neuvoo.  

Torstaisin Ohjaamolla ovat tavattavissa myös Tampereen seudun ammattiopiston Tredun opot, jotka auttavat ammattiin johtavien opintojen suunnittelussa. 

Ohjaamosta saa tukea erilaisiin arjen asioihin 

Opinto-ohjauksen lisäksi Emmi kävi vielä Ohjaamon terveydenhoitajan luona keskustelemassa yleisesti omasta hyvinvoinnistaan. Ohjaamosta saa tukea myös moniin muihin arjen asioihin, kuten esimerkiksi asumiseen, raha-asioihin tai työhakuun liittyen. 

– Suosittelen Ohjaamoa nuorille aikuisille, jotka etsivät matalan kynnyksen paikkaa, jonne voi tulla keskustelemaan omasta tulevaisuudesta. Tai jos on vaikka jotain sellaista meneillään elämässä, johon tarvitsee apua, sanoo Emmi. 

Teksti: Taru Halme
Kuvat: Tuija Jaatinen
Jaa sosiaalisessa mediassa