Tampereen kaupunki lisää luonnon monimuotoisuutta viheralueillaan syksyisten lehtien avulla

Puista varisseiden lehtien maahan jättämistä kokeillaan Viinikanpuistossa ja muutamassa kohteessa Hervannassa. Syksyllä maahan jätettävät lehdet parantavat maaperää ja tarjoavat ravintoa siinä eläville pieneliöille.

Tampereen kaupunki kokeilee tänä syksynä maaperän ja sen pieneliöstön elinolosuhteiden parantamista puiden lehtien avulla. Lehtiä jätetään maahan Viinikanpuistossa ja Hervannan alueella Ahvenispuistossa, Laattapuistossa, Pallopuistossa, Hupakanojanpuistossa, Kuusikkopuistossa ja Urheilijanpuistossa. Tulevina vuosina kokeiluja on tarkoitus lisätä muissa kaupunginosissa nyt kerättävien kokemusten perusteella.

Valituissa kohteissa syksyiset lehdet jätetään sopivin paikoin maahan. Maaperäeliöstö hajottaa sitten lehtikarikkeen ympäristöystävällisesti paikan päällä. Samalla säästytään lehtien kuljettamiselta kompostiin jätekeskukseen. Suurimmat lehdet silputaan syksyllä ruohonleikkurilla ja lehtikerrokset pidetään riittävän ohuina. Näin edistetään lehtien maatumista ja estetään alla olevan kasvillisuuden vahingoittuminen. Alueilla kulkevat käytävät ja reitit pidetään lehdistä vapaina.

Kaupunki kannustaa asukkaitaan tekemään vastaavia luontotekoja lehtien suhteen omilla pihoillaan. Kaupungin kokeiluista toivotaan myös palautetta, jota voi antaa kaupungin kunnossapidon palautejärjestelmän tai palvelupisteen kautta.

Maaperän hoito puiden lehtien avulla ovat osa Tampereen kaupungin luonnon monimuotoisuusohjelmaa (LUMO-ohjelma).

 

Lisätietoja

Liisa Kivimäki
Ympäristösuunnittelija
Puhelin:
040 800 7297
Teksti: Liisa Kivimäki
Kuvat: Visit Tampere / Laura Vanzo
Jaa sosiaalisessa mediassa