Työväenopisto täyttää 125 vuotta – monimediainen historiasivusto juhlistaa vapaata sivistystyötä

Suomen ensimmäinen kansalaisopisto Tampereen seudun työväenopisto täyttää 125 vuotta 16.1.2024. Työväenopisto julkaisee juhlavuotensa ja valtakunnallisen Sivistyksen teemavuoden kunniaksi historiasivuston, joka perehtyy opiston menneisyyteen ja tulevaisuuteen kuvin, videoin ja tarinoin.
Joukko opiskelijoita on kokoontunut opettajan ympärille tutkimaan kirjaa.
Työväenopiston opetus koostui aluksi yksinomaan luennoista, mutta 1930-luvulla opintopiirit yleistyivät ja ainevalikoima monipuolistui etenkin taitoaineissa ja kielissä. Poetiikka oli suosittu 1950-luvulla.

Kronologisesti vuosikymmenittäin rakennettu Työväenopisto 125 vuotta -sivusto avaa nähtäville työväenopiston arkistomateriaaleja, aikalaistarinoita ja historiakatsauksia digitaalisessa ja saavutettavassa muodossa. Artikkeleita on valmistunut yhteensä yli 30, ja niissä ääneen pääsevät myös opiston uranuurtajat. Historiasivusto on kunnianosoitus työlle, jota vapaa sivistystyö on tehnyt suomalaisen yhteiskunnan hyväksi jo 13:lla vuosikymmenellä.

125-vuotisjuhlasivuston toimittamisesta ja sisällöistä on vastannut viestintäsuunnittelija Anna-Katariina Maksimoff, ja työryhmään ovat kuuluneet koulutussuunnittelijat Anne Kilponen ja Kristiina Kestinen sekä viestintäavustajana vuonna 2023 työväenopistossa työskennellyt Johan Saarnio. Vierailijatekstejä ovat kirjoittaneet Sirkka-Liisa Häyrynen, Taina Törmä, Katriina Toivonen-Salo, Pia Pihlanto ja Taina Wendorf. Toimitettuja artikkeleita on mahdollisuus kommentoida.

Osana opiston juhlavuotta ja 150 vuotta täyttävän Kansanvalistusseuran koordinoimaa Sivistyksen teemavuotta työväenopisto järjestää kevään aikana lukuisia kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia.

Sampolan auditoriossa alkaa maaliskuussa alkaa viisiosainen Sivistyksen ihmeitä -luentosarja, jonka aiheita ovat kulttuurinen kestävyysmurros, Sara Hildénin merkitys taiteelle, Vapriikin digitaalinen museo, lukemisen mallit sekä sivistyskäsitteen muuttuvat merkitykset. Maaliskuussa Sampolaan saapuu myös suomalaisen sivistyksen historiasta kertova Kansanvalistusseuran Soppi-näyttely. Näyttely on nähtävillä galleriatilassa maaliskuun ajan.

Myöhemmin keväällä lauantaina 13.4.2024 työväenopisto viettää avoimien ovien päivää Sampolassa, jossa tarjolla on maksuttomia näytetunteja, non stop -työpajoja, taide-elämyksiä ja esiintyvien ryhmien näytöksiä. Ohjelma huomioi kaikenikäiset.

Sivistyksen ihmeitä vuodesta 1899

  • Tampereen työväenopisto -nimellä toimintansa aloittanut opisto perustettiin Tampereen Raittiustalolla 16. tammikuuta 1899. Työväenopiston ylläpitäjä on sen historian alusta saakka ollut Tampereen kaupunki.
  • Ensimmäisenä vuonna opiskelun aloitti 500 innokasta kaupunkilaista. Vuosien saatossa työväenopistotoiminta on kasvanut kansakoulutaitoja täydentävästä luentojärjestäjästä organisaatioksi, joka tunnetaan merkittävänä hyvinvoinnin tuottajana, laajan opetustarjonnan mahdollistajana ja taiteen perusopetuksen toimijana. 
  • Vuonna 2024 Tampereen seudun työväenopisto on yksi Suomen suurimmista kansalaisopistoista, jossa käy vuosittain yli 25 000 kurssilaista ja työskentelee yli 400 henkilöä päätoimisesti ja osa-aikaisesti. Työväenopisto järjestää kursseja Tampereella, Ylöjärvellä ja verkossa.

Lisätietoja

Anna-Katariina Maksimoff
Viestintäsuunnittelija
Puhelin:
040 705 5241

Sähköpostiosoite on muotoa [email protected].

Teksti: Anna-Katariina Maksimoff
Kuvat: Työväenopiston arkisto
Jaa sosiaalisessa mediassa