Suuri osa Tampereen kaupungin elintarvikehankinnoista tulee Pirkanmaan Voimian tuottamista ruokapalveluista.
– Selvitys todentaa, että olemme Voimialla keskittyneet oikeisiin asioihin elintarvikkeiden hankinnan ja ruokalistasuunnittelumme osalta. Etenemistahdissa tulee huomioida ruokailija-asiakkaidemme toiveet ja mieltymykset. Muutokset lautasella tulee tehdä positiivisella ja osallistavalla tavalla, ja erityisen tärkeää on ruokakasvatus yhteistyössä päiväkotien ja koulujen kanssa. Lisäämme kasvisruoan houkuttelevuutta ja kiinnitämme huomiota raaka-aineiden ilmasto- ja luontovaikutuksiin. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi lihan, riisin ja maitovalmisteiden osittaista korvaamista ruoanvalmistuksessa vähäpäästöisemmillä raaka-aineilla. Näitä tuotteita voidaan korvata esimerkiksi kasviproteiinilla, broilerilla, kalalla, viljapohjaisilla tuotteilla tai perunalla, sanoo Voimian kehitysjohtaja Saija Lehtonen.
Kiertotalouden ratkaisuilla pienennetään luontojalanjälkeä ja säästetään luonnonvaroja
Selvityksessä vertailtiin myös kiertotalousperiaatteiden mukaan toteutettua rakennusinvestointihanketta tilanteeseen, jossa saneeraus olisi toteutettu tavanomaisilla menetelmillä.
Laskelmien mukaan kierotalousperiaatteita noudattamalla Tampereen Yliopistonkadulle tehdyn katusaneerauksen luonto- ja hiilijalanjäljet ovat noin 35 % pienemmät kuin perinteisessä saneerauksessa. Vaikutukset pienenivät etenkin materiaalien tehokkaamman hyödyntämisen sekä kuljetusten vähentyneen käytön myötä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun rakennusinvestoinnille laskettiin luontojalanjälki.
Merkittävä osa luontojalanjäljestä Suomen ulkopuolella
Hankintaketjujen takia suurin osa kulutuksen aiheuttamasta luontojalanjäljestä syntyy Suomen ulkopuolella. Esimerkiksi maankäytön aiheuttamasta luontojalanjäljestä jopa 96 % kohdistuu muihin maihin (Kuva 3).
Suurimmat jalanjäljet kohdistuvat tyypillisesti luonnoltaan erityisen monimuotoisiin maihin, joissa aiheutettu luontohaitta vaikuttaa useisiin eläin- ja kasvilajeihin. Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi kompensaatiokohteita pohtiessa. Kaupungin voi olla hyvä kohdentaa esimerkiksi lentopäästöjensä hyvitys kohteisiin, joissa hiilensidonnan lisäksi ehkäistään mahdollisimman tehokkaasti myös luontokatoa.
– Tampere on sitoutunut edistämään YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteita, joiden mukaan myös globaalista vastuusta on huolehdittava. Meidän on pidettävä huolta, että toiminnastamme syntyvät haitalliset vaikutukset ovat mahdollisimman pienet myös muissa maissa, sanoo Kankaala.