”Luonto ja ihmiset ovat parasta täällä” – sotaa paennut kiovalaisperhe löysi kodin Tampereelta
Kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssotansa Ukrainaan kaksi vuotta sitten helmikuussa 2022, joutuivat miljoonat ukrainalaiset pakenemaan kotimaastaan ja hakemaan turvaa muualta Euroopasta. Sotaa pakeni myös kiovalainen Krylovan perhe. He jättivät kotikaupunkinsa Kiovan ja saapuivat Tampereelle maaliskuussa 2022.
Alun perin Krylovat harkitsivat turvapaikan hakemista lähempää Keski-Euroopasta, ja yhtenä vaihtoehtona oli Tsekin tasavalta. Kuitenkin ystävän antaman vinkin perusteella he päätyivät lopulta Tampereelle, kaupunkiin, jota he eivät tunteneet entuudestaan.
- Emme tienneet Suomesta tai Tampereesta silloin yhtään mitään. Pian kuitenkin huomasimme, että täällä on turvallista ja mukavaa asua, perheen äiti, Aleksandra Krylova kertoo.
Ennen sotaa Krylovat asuivat noin kymmenen kilometrin päässä Kiovasta Shchaslyve-nimisessä kylässä. Suomeksi kylän nimi tarkoittaa ”onnellista”.
Krylovat näkevät Tampereen seudussa paljon samaa kuin kotikylässään Shchaslyvessa.
- Shchaslyve on kuin pieni kaunis maailma – luonto ja metsä ovat aina lähellä, aivan kuten Tampereella. Vain järvet puuttuvat, Aleksandra tuumaa.
Myös Tampereella Krylovat pääsivät asumaan luonnon helmaan, sillä perhe muutti metsän ja järven läheisyyteen sekä hyvien kulkuyhteyksien varrelle kaakkois-Tampereelle.
- Asumme järven lähellä ja olemme innostuneet kalastamisesta. Veden äärellä oleminen ja kalastaminen on kuin meditaatiota. On ihmeellistä, miten järvissä voi olla noin isoja kaloja! Pelästyimme, kun näimme Ratinan vesissä hyppivän suuria lohia, Aleksandra naurahtaa.
Perhe on sopeutunut Tampereelle hyvin. Vanhemmat ovat löytäneet töitä, ja tytär Alisa käy suomenkielistä ala-astetta.
Tällä hetkellä Aleksandra tekee kahta työtä: aamupäivät kuluvat hyllytystyössä Prismassa, ja illat hän viettää perheen vuosi sitten perustamalla liikuntasalilla.
Koulutukseltaan Aleksandra on liikunnanopettaja, ja Krylovat pyörittivät Kiovassa omaa liikuntasaliketjua. Nykyisin Aleksandra ohjaa Hervannassa sijaitsevalla liikuntasalilla venyttely- ja hengitysharjoitustunteja.
Tampereella asumisen suurimpana haasteena Krylovat pitävät suomen kielen opiskelua. Suomen kielen kursseja ei ole tarpeeksi ilta-aikaan, jolloin vanhemmat ehtisivät opiskella. Tytär Alisa on oppinut suomea koulussa.
- Haluaisimme oppia suomea, mutta opiskeluun jää arjessa liian vähän aikaa. Pyrimme opiskelemaan suomea kotoa käsin verkkokursseilla, mutta se ei ole yhtä tehokasta kuin paikan päällä kurssilla opiskeleminen olisi. Tapaamamme suomalaiset ovat kuitenkin vaihtaneet mielellään kielen englanniksi meidän kanssamme puhuessaan, Aleksandra kertoo.
Nyt perhe toivoo saavansa jäädä pysyvästi Suomeen, jotta he voisivat jatkaa elämänsä rakentamista Tampereella.
- Haluaisimme tarjota Alisalle tulevaisuuden Suomessa, että hän voisi opiskella ja myöhemmin tehdä töitä täällä.
Huoli Ukrainaan jääneistä ystävistä ja sukulaisista on läsnä jokapäiväisessä elämässä.
- Olemme huolissamme Ukrainaan jääneistä sukulaisistamme ja ystävistämme. Toivoisimme, että sota loppuu ja voisimme kaikki elää rauhassa, perheen äiti huokaisee.
Tampereen tukee Kiovaa ystävyyskaupunkien 70-vuotisjuhlavuotena
Tampereen ja Kiovan ystävyyskaupunkisuhteen solmimisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Kaupungit juhlistavat vuonna 1954 käynnistynyttä yhteistyötä monipuolisin toimenpitein sekä Tampereella että Kiovassa.
Voit tutustua juhlavuoden toimenpiteisiin ja tapahtumiin sekä tapoihin auttaa ukrainalaisia ja kiovalaisia juhlavuoden verkkosivuilla.