Tampereen teknillinen lukio tarjoaa innostavaa opetusta
Tietokoneluokassa käy innostunut kuhina. Tampereen teknillisen lukion opiskelijat Konsta Mäkinen, Sonja Ilvonen ja Eedi Suksi esittelevät vastikään kehittämäänsä peliä tieto- ja viestintätekniikan opettaja Antti Airaksisen kanssa ja kertovat sen syntyprosessista. Mäkinen on heistä ainoana MATEKin opiskelijana koodannut pelin, Ilvonen ja Suksi ovat huolehtineet graafisesta suunnittelusta ja markkinoinnista.
- Täällä pääsee opiskelemaan pelien tekemistä alusta alkaen ja työryhmässä, niin kuin työelämässäkin. Tätä tekemässä oli noin viisitoista ihmistä. Ideoista valitaan parhaat ja yhteistyöllä tästä pelistä tuli kevyempi ja sujuvampi, Mäkinen kertoo.
Kolmikko on selvästi innoissaan opiskelusta Teklussa, eikä hyviä puolia tarvitse miettiä.
- Opettajat ovat innostavia ja saavat kiinnostumaan itselle uusistakin aineista. Opintojaksotarjonta on myös tosi monipuolinen.
Muiden auttaminen, avun kysyminen ja tiedonhakutaidot ovat tärkeitä niin opiskelussa kuin työelämässä ja niihin Teklussa kannustetaan ja opetetaan.
MATEKilla on laaja koulukohtaisten opintojaksojen tarjonta
Opettajanhuoneessa rehtori Petri Murtovaara muistuttaa, että Teklulla ei ole erityislukion statusta, vaan se on ainoastaan matemaattis-teknologisesti painottunut. Opiskelijat paiskivatkin erikoisopintojaan pakollisten opintojaksojen päälle.
- Kolmannes opintojaksoista on valinnaisia, loput pakollisia. Päättötodistukset paisuvat varsinkin MATEK-linjalaisilla, mutta myös muilla, Murtovaara kertoo.
MATEK on erityisesti matematiikasta ja teknologiasta kiinnostuneille nuorille suunnattu linja, jonka laaja kurssitarjonta palvelee varsinkin näiden alojen jatko-opintoja suunnittelevia. Tarjolla on syventävää ja sovellettua matematiikkaa, robotiikkaa, bioteknologiaa, materiaalitekniikkaa, tieto- ja viestintätekniikkaa ja niin edelleen.
MATEKin koordinaattori, matematiikan opettaja Antti Saarinen kertoo kuitenkin yllättävän tiedon.
- MATEKilla opiskelu ei vaadi pitkää matematiikkaa, vaikka niin melkein kaikki luulevat. Erityisesti pelisuunnittelusta kiinnostuneilla valinta saattaa olla lyhyt matematiikka. Useimmat opiskelijamme kyllä valitsevat pitkän matematiikan, mutta mikään edellytys opinnoille se ei ole, hän paljastaa.
Tekoälyn mahdollisuuksia pohditaan myös Teklussa ja jonkin verran sitä myös jo käytetään. Esimerkiksi pelisuunnittelussa se saattaa nopeuttaa työtä ja antaa mahdollisesti neuvoja ongelmien ratkaisuun.
Teknologinen näkökulma tuo mielenkiintoa opiskeluun
Vaikka MATEK on koulun erikoisuus, sillä opiskelee vain kolmannes opiskelijoista ja vuosittain sille otetaan 45-60 opiskelijaa. Lähes viidensadan oppilaan lukiossa suurin osa suorittaa siis aivan tavallisia lukio-opintoja – tai lähes tavallisia.
Toinen Teklun oivallus on nimittäin tuoda teknologia läpäisyperiaatteella mukaan lähes kaikkeen opetukseen, myös humanistisiin ja taideaineisiin.
- Musiikkitunneilla opiskelemme myös musiikkiteknologiaa, kuvaamataidossa arkkitehtuuria ja niin edelleen, musiikinopettaja Aimo Laitamo kuvailee.
Myös Mäkinen, Iivonen ja Suksi vakuuttavat olevansa tyytyväisiä opetustapaan, joka heidän mielestään tuo oppiaineisiin uutta näkökulmaa ja lisää kiinnostavuutta.
Teknillinen lukio tunnetaan huonosti
Teklu on kymmenessä vuodessa tuplannut opiskelijamääränsä ja tämä on tarkoittanut myös uusien opettajien rekrytointia. Opettajakunta on nuorta ja naisia on noin 75 prosenttia. Murtovaaran mukaan minkäänlaisia vaikeuksia opettajien houkuttelemisessa ei ole ollut, vaan tulijoita avoimiin vakansseihin on ollut jonoksi asti.
Oppilaiden kohdalla tilanne on opiskelijamäärän kasvusta huolimatta toinen. Teklu tunnetaan huonosti, eivätkä yläasteiden opinto-ohjaajatkaan sitä oppilailleen juuri markkinoi. Yleinen harhakäsitys myös on, että se on tarkoitettu pelkästään matematiikasta tai teknologiasta kiinnostuneille.
- Luulin, että täällä keskitytään pelkkään matikkaan, Suksi muistelee.
Lisäksi sijainti Hervannassa koetaan kaukaiseksi, vaikka ratikalla pääsee Keskustorilta lähimmälle pysäkille parissakymmenessä minuutissa ja bussilla lähes samassa ajassa melkein koulun viereen. Opetustilat ovat valoisat ja modernit.
Lukiosta suoraan yliopistoon tai ammattikorkean kursseja jo etukäteen
Teklussa on hyvät mahdollisuudet tutustua työelämään. Koulusta järjestetään yritysvierailuja ja tutustumismatkoja tehdään myös ulkomaille. Pelisuunnittelijoiden urakka puolestaan on huipentunut siihen, että he ovat päässeet esittelemään valmiita pelejään pelimessuille.
Yhteistyö toimii eri oppilaitosten välilläkin. Tampereen seudun ammattiopisto Tredun toimipiste on naapurissa ja sen kanssa on yhteisiä kursseja robotiikassa ja automaatioteknologiassa. Reitti jatko-opintoihinkin on tehty mahdollisimman sujuvaksi.
- Meillä on näyttöreittejä yliopisto-opintoihin, eli ne suorittamalla on mahdollista päästä yliopistoon ilman pääsykokeita. Lukio-opintojen ohessa voi myös jo suorittaa valmiiksi ammattikorkeakoulun opintosisältöjä, Murtovaara myhäilee.