Monipuolisen uransa aikana Tove Jansson teki runsaasti kuvituksia, maalauksia, pilapiirroksia, sarjakuvia ja teatterilavastuksia sekä kirjoitti kirjoja. Janssonille itsensä ilmaiseminen kirjoittamalla oli hyvin luontevaa. Hän oli myös ahkera kirjeiden kirjoittaja. Jansson syntyi taiteilijaperheeseen, jonka arki ja arvot loivat perustan hänen taiteessaan näkyvälle filosofiselle elämänkatsomukselle.
Taiteilijaelämää kertoo Tove Janssonin suomenruotsalaisesta kulttuuriperheestä ja sen vaikutuksista hänen taiteilijaksi kypsymiselleen. Kotialbumeista löytyneiden valokuvien suurennokset kuvaavat opiskelijaelämää, uraa taidemaalarina, nuoruuden ihmissuhteita sota-ajan boheemeissa taiteilijapiireissä sekä Janssonin elämän suurta rakkautta Tuulikki Pietilään (1917–2009. Janssonilla ja Pietilällä oli Helsingissä omat ateljeeasunnot naapurirapuissa Ullanlinnankadulla, ja he työskentelivät ja matkustelivat paljon yhdessä. Yhteisen mökin he rakensivat pienelle Klovharun saarelle Porvoon edustalle ja viettivät siellä yli kolmekymmentä kesää. Tove Jansson oli rohkea oman tiensä kulkija taiteilijana, ihmisenä ja naisena.
Observatorion näyttelyn keskiössä on Tove Janssonin monipuolinen, usein muumikuvitusten varjoon jäänyt ura kuvittajana ja kirjailijana. Esillä on valokuvien lisäksi monipuolinen kattaus kuvituksia, maalauksia ja esineistöä uran eri vaiheilta. Tove Jansson lahjoitti muumitaiteen kokoelmansa Tampereelle 1986. Elämyksellinen Muumimuseo kertoo perusnäyttelyssään Janssonin kirjoittamien muumikirjojen koko tarinan.
Muumimuseon tuottama näyttely on toteutettu yhteistyössä Moomin Characters Oy Ltd:n kanssa.
Taiteilijaelämää – Tove Jansson
20.4.2024–18.5.2025
Muumimuseon Observatorio