Kaavamuutoksen tavoitteena on ollut tutkia, miten teatterin nykyistä rakennusta voitaisiin laajentaa pohjoissuuntaan niin, että huomioidaan ja turvataan erittäin merkittävä kulttuuriympäristökokonaisuus ja sen arvot sekä arkeologinen kulttuuriperintö.
Asemakaavamuutoksen tavoitteena on myös kehittää läntisen keskustan elinvoimaa ja kaupungin kulttuuritarjontaa sekä varmistaa merkittävän kulttuurilaitoksen toiminta keskeisessä sijainnissa.
Asemakaavan sisältöä ja vaikutuksia
Asemakaava-alueella ei muodostu ehdotetulla kaavamuutoksella uutta rakennusoikeutta. Nykyinen rakennusoikeuden määrä mahdollistaa noin 1000 kerrosalaneliömetriä teatterin laajentamiseksi, josta noin puolet sijoittuu maan päälle ja puolet maan alle.
Laajennus muuttaa kaupunkinäkymiä etenkin pohjoisesta Vanhan kirjaston puistosta päin tarkastellessa sekä lännestä Keskustorilta päin. Näkymäakseli teatterin ja kellotapulin välissä säilyy, mutta muuttuu osittain suljetummaksi.
Laajennus on selkeästi matalampi kuin olemassa olevan teatterirakennuksen merkittävimmät rakennusosat ja ei heikennä teatterin ja Vanhan kirkon kellotapulin asemaa, mutta muuttaa rakennuksen alkuperäistä symmetriaa.
Teatteritaloa muunneltu ennenkin
Asemakaavamuutoksen kohteena oleva tontti rakennuksineen on osa valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä. Tampereen teatteri valmistui vuonna 1912. Rakennukseen on tehty lukuisia muutoksia, muun muassa korotuksia ja laajennuksia eri vuosikymmenillä.
Keskustan strategisessa osayleiskaavassa alue sijoittuu ydinkeskustan kehittämisvyöhykkeelle ja on osoitettu hallinnon ja palvelujen alueeksi, jonka kehittäminen on sovitettava arvokkaan kulttuuriympäristön vaatimuksiin.
Avoin suunnittelupäivystys 29.4.
Asemakaavoittaja ja muita suunnittelijoita on tavattavissa suunnittelupäivystyksessä maanantaina 29.4.2024 klo 14-17 Tampereen teatterilla, Keskustori 2. Tilaisuudessa voi tutustua nähtävillä olevaan valmisteluaineistoon ja keskustella paikalla olevien suunnittelijoiden kanssa.
Asemakaavaluonnos kehitetään valmisteluvaiheesta saadun palautteen ja jatkosuunnittelun jälkeen kaavaehdotukseksi, joka etenee yhdyskuntalautakunnan päätöksen kautta taas nähtäville.