Tampereen viheralueohjelman päivitystyö etenee – esittelyssä viheralueiden kehittämisteemat ja -tavoitteet
Teemoja on työstetty kaupungin viheralueita ylläpitävien yksiköiden sidosryhmien tuella sekä asukkailta saadun palautteen perusteella. Seuraavaksi teemoille valitaan toimenpiteet, joita tarkennetaan asiantuntijatyöpajoissa.
Ensimmäisen kerran alustavat kehittämisteemat esiteltiin viheralueohjelman asukaskyselyssä, joka oli avoinna syksyllä 2023. Kaupunkilaisia on viheralueohjelman valmisteluun liittyen kuultu myös Tampere-päivänä järjestetyssä asukastilaisuudessa ja pääkirjasto Metsossa Aistit ja muisti -tapahtumassa. Tämänhetkisen aikataulun mukaan viheralueohjelman luonnos asetetaan nähtäville ja kommentoitavaksi loppuvuodesta 2024. Vuoden 2025 aikana valmistuvan ohjelman hyväksyy yhdyskuntalautakunta.
Teema 1: Kaupunkivihreä kaikkien saavutettavissa
Kaikilla tulisi olla enintään 300 metrin matka lähivirkistysalueelle kotoaan. Tavoitteena onkin turvata viheralueiden saavutettavuus ja riittävyys. Puistot, metsät, katuvihreä, rannat ja vesistöt muodostavat yhtenäisen sini-viherverkoston, jonka heikompia kohtia tulee vahvistaa.
Teema 2: Omaleimaiset Tampereen maisemat
Puistojen, aukioiden, katujen ja rantojen tamperelaista identiteettiä ja omaleimaista vehreää ilmettä vaalitaan. Paikan henki ja historia tuodaan näkyväksi myös uusilla alueilla suunnittelukonseptien, kasvillisuuden, taiteen, rakenteiden ja materiaalien kautta. Tärkeät puisto-, kaupunki-, vesistö- ja luonnonnäkymät tunnistetaan ja niiden arvot huomioidaan kaupunkisuunnittelussa.
Teema 3: Hyödyt ja palvelut viheralueilla
Viheralueiden palveluja ja toimintoja kehitetään vastaamaan eri käyttäjäryhmien tarpeita tiivistyvässä ja kasvavassa kaupungissa. Monipuoliset viheralueet lisäävät ihmisten fyysistä ja henkistä terveyttä ja hyvinvointia. Viheralueilla on myös turvattava luonnon tuottamat ekosysteemipalvelut kuten puhdas ilma, ravinteiden kierto, pölytys, hiilen sidonta ja vesi. Suunnitteluratkaisuilla ja kasvivalinnoilla tuetaan luonnon prosesseja.
Teema 4. Kestävä ja monimuotoinen kaupunkiluonto
Viheralueilla säilytetään olemassa oleva monimuotoinen kaupunkiluonto. Kaupunkiin myös lisätään monimuotoista, ilmastonmuutokseen sopeutuvaa kasvillisuutta. Heikentyneitä elinympäristöjä pyritään ennallistamaan, ja luontopohjaisia ratkaisuja kuten hulevesien viivytysaltaita lisätään kaupunkialueelle. Maaperää ja kasvillisuuden peittämiä alueita säästetään ja vaalitaan. Kaupunkivihreän hyvinvointi ja pitkäikäisyys mahdollistetaan oikeanlaisilla kasvuolosuhteilla, kunnossapidolla ja hoidolla.