Teoksen tilaaminen tuli ajankohtaiseksi Pispalan koulun peruskorjauksen jälkeen, kun Tampereen kaupungin kokoelmasta sijoitettiin kuvataidetta koululle. Koulun ja taidemuseon henkilökunnasta koostuva valintatyöryhmä valitsi toteuttavan teoksen kahdesta erilaisesta luonnoksesta. Työryhmä perusteli, että valittu luonnos yhdistää omaperäisesti maalaustaidetta ja kuvanveiston muotoja, ja se tuo arvokkaan lisän Tampereen kaupungin kokoelman Pispala-aiheisiin. Teoksessa on muistumia Pispalan harjulla polveilevista rakennusketjuista ja -kerrostumista. Se on tarkkakatseisesti luotu rosoinen katunäkymä, jonka tunnistaa pispalalaiseksi. Teoksen helppoon huollettavuuteen ja materiaalivalintoihin kiinnitettiin myös huomiota.
Koulun rehtori Ilpo Rantanen toteaa: ”Pispalan koululle on tärkeää yhteisöllisyys. Myös koulu itse tiedostaa olevansa osa ainutlaatuista yhteisöä nimeltä Pispala. Koulu on kiitollinen ja ylpeä teoksista, jotka Tampereen taidemuseo on kokoelmistaan kouluun sijoittanut. Kokonaisuuden kruunaa tämä elokuussa julkistettava tilausteos, jonka suunnitteluun ja toteutukseen myös koulun oppilaat ja henkilökunta ovat prosessin eri vaiheissa saaneet osallistua.”
Kuvataiteilija Jenni Yppärilä (s.1980) on käsitellyt taiteessaan hylättyjen, purettujen ja arkisten rakennusten estetiikkaa yhdistämällä maalausta ja kuvanveistoa.
”Työskentelytapaani kuuluu kulkeminen katuja pitkin valokuvaten. Pyrkimykseni on ollut ottaa teoskohteiksi rakennuksia, jotka kertovat ulkomuodollaan ja olemuksellaan tarinaa Pispalan hengestä, historiasta ja nykyisyydestä. Teosten kohteet olen valinnut intuitiivisesti, ilman tarkempaa ennakkotietämystä niiden historiasta.”
Pispalan koulun teoskokonaisuuteen on poimittu rakennuksia Mäkikadulta, Pispalan valtatieltä, Tahmelan viertotieltä ja Rinnekadulta.
Jenni Yppärilä on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta 2010, ja hänen teoksiaan on muun muassa Kiasman, Oulun taidemuseon, Porin taidemuseon, Turun taidemuseon ja Tampereen taidemuseon kokoelmissa.
Tampereen kaupungin taideomaisuutta on esillä ympäri kaupunkia kaupunkilaisten katsottavana. Taidemuseon kokoelmayksikön sijoitustoiminta mahdollistaa taiteen esittämisen kaupungin yksiköissä ja palvelupisteissä.