Valmistumisen jälkeen kohti työelämää

Kun valmistut, sinulla saattaa herätä monia kysymyksiä liittyen valmistumisen jälkeiseen aikaan. Miten haetaan työttömyysetuutta ja tarvitseeko työnhakijaksi ilmoittautua, jos jatkaa opintoja syksyllä? Olemme Tampereen työllisyys- ja kasvupalveluissa koonneet vinkkejä, miten turvaat toimeentulosi ja etenet kohti työelämää.

Valmistumiseen liittyy usein muutoksia ja muutosten keskellä asioita saattaa unohtua. Haluamme selkeyttää valmistumisen jälkeistä aikaa, joten tutustu vinkkeihimme ja muista, että OMA-valmentajamme auttavat sinua.

Ilmoittaudu työnhakijaksi

Kun valmistut eikä sinulla ole tiedossa työpaikkaa, ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi Oma asiointi -verkkopalvelussa. Toimita samalla myös kopio tutkintotodistuksestasi. Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, olet valmis ottamaan vastaan sinulle tarjottua kokoaikatyötä ja voit hakea tukia. 

Hae työttömyysetuutta työttömyyskassasta tai Kelasta, kun olet ollut kaksi viikkoa työttömänä. Työttömyysturvasi maksaa työttömyyskassa, jos kuulut siihen esimerkiksi ammattiliiton kautta. Jos et kuulu työttömyyskassaan, voit hakea työttömyysetuutta Kelasta.

Hae uutta työtä

Työttömyystuen maksamisen edellytyksenä on, että haet kokoaikatyötä. Päivitä ansioluettelosi, kun aloitat työnhaun. Lisää ainakin juuri päättynyt koulutuksesi.  Voit esimerkiksi kertoa, mitä taitoja opit koulutuksessa tai kiinnostuitko jostain tietystä alasta.

Sitten on aika kääriä hihat, tutustua avoimiin paikkoihin ja lähettää hakemuksia. Avoimien työpaikkojen määrä voi näyttää liialta mutta mieti, millaisia tehtäviä haluat hakea ja mihin koulutuksesi ja taitosi sopivat. Kiinnostaako jokin tietty ala, tehtävä, työsuhteen kesto tai paikkakunta erityisesti? Muista, että kaikista kokemuksista oppii ja ne kannattaa ottaa avoimin mielin vastaan.

Kun haet työtä, tuo itsesi esiin rohkeasti. Kaikilla meistä on taitoja, jotka ovat hyödyllisiä työelämässä. Laadi hakemuskirje huolellisesti. Voit myös soittaa työnantajille, jotta jäät paremmin heidän mieleensä ja erotut muista hakijoista aktiivisuudellasi.

Järjestämme rekrytointitapahtumia, joissa työnantajat etsivät työntekijöitä eri aloille ja erilaisiin tehtäviin. Seuraa kanaviamme ja Tampereen kaupungin tapahtumakalenteria, joihin päivitämme tulevia tapahtumiamme. Kysy myös OMA-valmentajaltasi tulevista rekrytointitapahtumista.

Kun uurastuksesi palkitaan ja saat töitä, älä unohda tehdä tarvittaessa muutoksia verokorttiisi. Pidä verokorttisi aina ajan tasalla, kun tulosi muuttuvat. 

Ota muutokset avoimesti vastaan

Valmistuminen voi tuoda mukanaan suuriakin muutoksia. Saatat muuttaa ensimmäiseen omaan asuntoon, aloittaa uudessa työssä tai koulussa ja ystävät hajaantuvat eri kaupunkeihin. Ota muutokset positiivisin mielin vastaan, ja puhu avoimesti lähipiirisi kanssa uusista jännittävistä asioista.

Kun suunnittelet tulevaisuuttasi, ota askel kerrallaan. Maailmaan ei tarvitse suunnata valmiina, eikä sinulla tarvitse olla suunnitelmaa loppuelämällesi tässä vaiheessa. Mieti mitä tavoittelet ja miten voisit saavuttaa sen. Onko sinulla esimerkiksi haaveammatti, jota varten haet opiskelemaan?

Annamme tukea ja neuvoja

Saat OMA-valmentajaltasi tukea työnhakuun. Voit jättää OMA-valmentajalle yhteydenottopyynnön Oma asiointi -palvelussa aina kun tarvitset apua työllistymiseesi liittyvissä asioissa.

Jos et tiedä mitä tekisit valmistumisen jälkeen, voit myös kääntyä Tampereen Ohjaamon puoleen. Ohjaamo tarjoaa tukea alle 30-vuotiaille. Ohjaamolle voit tulla miettimään esimerkiksi eri koulutusvaihtoehtoja. Katso avointen ovien aukioloajat ja muut yhteystiedot Ohjaamon sivuilta.

Muista myös nauttia yhden urakan loppuun saattamisesta. Opintosi ovat päättyneet ainakin tältä osin ja sitä on syytä juhlistaa. Onnea valmistumisen johdosta!

Teksti: Eveliina Vainikka
Kuvat: Pexels
Jaa sosiaalisessa mediassa