Linnainmaan suunnan raitiotiesiltojen asemakaavaehdotus hyväksyttiin nähtäville

Teiskontietä ympäröiviä alueita Alasjärven eteläpuolella sekä Heikkilänkadun itäosan ympäristöä koskeva asemakaavaehdotus hyväksyttiin nähtäville Tampereen yhdyskuntalautakunnassa 28.5.2024. Kaava luo edellytykset Linnainmaan raitiotielinjan ja Teiskontien ja valtatien 9 ylittävien siltojen rakentamiselle.
Kuvassa viheralueta sekä silta jossa ratikka kulkee.
Alustava havainnekuva Teiskontien ylittävästä Rahjukosken sillasta. Kuva: Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa -allianssi

Asemakaavalla osoitetaan varaus raitiotielle valtatien 12 yli ja vierelle Alasjärven kohdalla sekä valtatien 9 yli ja itäpuolelle, Heikkilänkadulle. Jalankulun ja pyöräilyn seudullinen reitti linjataan asemakaava-alueella Teiskontien vierellä etelämmäs, jotta raitiotie voidaan toteuttaa suunnitellulle paikalle.

Asemakaavan valmistelun aiemmissa vaiheissa tuli palautetta luonto- ja maisema-arvoista. Kaupunkikuva, maisema-, virkistys- ja luontoarvot sekä kestävä vesitalous on otettu kaavan laadinnassa huomioon. Teiskontien ylittävästä uudesta sillasta muodostuu kaupunkikuvallisesti huomattava maamerkki pääväylän maisemaan.

Alasjärven eteläpuoli on viheraluetta, jossa sijaitsee uimaranta. Suunnittelualueen länsirajalla kulkee merkittävä vesireitti (Rahjukoskenoja), joka tulee säilyttää avoimena tai palauttaa avoimeksi ja säilyttää sen lähiympäristö rakentamattomana ja kasvipeitteisenä.

Kaksiosainen asemakaava-alue on pääosin kaupungin omistuksessa. Kaava-alue kuuluu Kaupinlaakson, Takahuhdin, Pappilan ja Linnainmaan kaupunginosiin. Raitiotiesillat ylittävät valtatiet 12 (Teiskontie) ja 9 (valtatie Oriveden suuntaan).

Alasjärven luonto ja käyttö huomioitu

Teiskontien pohjois- ja eteläpuolisilla viheralueilla on Alasjärven kohdalla voimassa vanhat asemakaavat, joissa metsäalueet on osoitettu pääsääntöisesti puistoksi. Näiltä viheralueilta on tunnistettu ympäristöhäiriöitä ja luontoarvoja, joiden huomioimiseksi Alasjärven etelärannan uimaranta- ja metsäalueet sekä Pappilanpuiston pohjoisreuna on otettu mukaan muutettavaan asemakaavaan.

Asemakaavassa on määrätty luontoarvojen huomioimisesta sekä turvattu mahdollisuudet Alasjärven uimarannan virkistystoimintojen kehittämiseen.

Asemakaavan tavoitteena on osaltaan luoda kaavalliset edellytykset raitiotielinjan rakentamiselle Tays:lta Linnainmaalle, johon perustuen voidaan kehittää joukkoliikenteeseen tukeutuvaa maankäyttöä. Samalla muodostetaan uutta Kaupinlaakson kaupunginosaa, jota suunnitellaan myös kahdessa muussa asemakaavassa.

Asemakaava on tulossa nähtäville 30.5.2024, jolloin nähtäville tulee myös raitiotien suunnitteluratkaisut sisältävä Teiskontien varren seudullisen jalankulku- ja pyöräilyväylän puistosuunnitelmaehdotus välillä Alasjärvenranta-Heikkilänkatu.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Esittelijä Kaupunkiympäristön palvelualue Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Tuija Rönnman-Arnautelis
Erikoissuunnittelija
Puhelin:
041 730 4617
Saija Kouko
Erikoissuunnittelija
Puhelin:
040 801 6171
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa