Peltolammin hyvinvointikeskuksen, liiketilaa ja asuntoja tuova asemakaava eteni

Peltolammille uuden koulun ja muuta julkisten palvelujen tiloja, liiketiloja ja uutta asumista mahdollistava asemakaavaehdotus hyväksyttiin 28.5.2024 Tampereen yhdyskuntalautakunnassa. Asemakaava menee vielä kaupunginhallituksen ja -valtuuston päätettäväksi.
Kivetty kulkuväylä, nurmikkoa ja vaaleita rakennuksia molemmin puolin.
Peltolammin asemakaavan havainnekuva. Näkymä sisäpihalle. Kuva: BST-Arkkitehdit Oy.

Asemakaavaan tehtiin vain pieniä tarkistuksia vuodenvaihteen nähtävillä olon viranomaispalautteen jälkeen. Kaavasta ei tullut muistutuksia. Ympäristöön liittyviä määräyksiä tarkennettiin ja muun muassa pienennettiin liiketilan rakennusoikeutta hieman. Lempääläntien nimeksi muutettiin Eteläinen Lempääläntie

Kaava-alueeseen kuuluu tontti osoitteessa Automiehenkatu 2 sekä lähiympäristön liikenne-, katu-, viher- ja suojaviheralueita. Suunnittelualue sijaitsee noin 5 kilometriä Tampereen keskustasta etelään Peltolammin ja Lakalaivan kaupunginosissa. Kaava-alueen koko on 17,4 hehtaaria.

Uudet korttelit Automiehenkadun eteläpuolella sijoittuvat etäämmälle Peltolammin nykyisestä asutuksesta. Kuusamapuisto säilyy nykyisen ja uuden asutuksen välissä vanhaa ja uutta asutusta yhdistävänä julkisena kaupunkitilana. Peltolammi säilyy omana kokonaisuutena ja esimerkkinä aikakautensa rakentamistavasta.

Uudet korttelit toimivat alkuna uudelle aluekokonaisuudelle, joka perustuu kaupunkimaisempaan korttelirakenteeseen. Kävelyn ja pyöräilyn reittejä kehitetään, ja liikenneverkkoon tulee muutoksia.

Peltolammin kohdalla nykyinen Lempääläntie katkaistaan, ja liikenne ohjataan Autovarikonkadun kautta. Vapautuvalle tiepohjalle ja entiselle Valion tontille rakentuu palvelu- ja asuinkortteleita. Lempääläntielle on osoitettu uusi linjaus Herrainsuon pohjoisreunaa pitkin Autovarikonkadulle.

Automiehenkadun varteen sijoittuu kaksi uutta palvelukorttelia. Tavoite on, että niihin sijoittuvat rakennukset muodostavat yhdessä niin sanotun Peltolammin hyvinvointikeskuksen, joka on monipuolinen julkisten ja yksityisten palvelujen keskittymä.

Yleisten rakennusten korttelialue sijoittuu Kuusamapuiston reunaan. Suunnitelman mukaan rakennukseen tulee sijoittumaan alueen uusi Peltolammin koulu, päiväkoti, nuorisotilat ja kirjasto. Liikerakennusten korttelialue sijoittuu Automiehenkadun ja Autovarikonkadun risteyksen viereen.

Asuinkerrostalojen korttelialueita on kaksi. Rakennukset sijoittuvat reunoille ja keskelle muodostuu keskuspiha, jonne sijoittuvat eri tonttien yhteiset oleskelualueet, istutukset, hulevesijärjestelyt ja kulkuväylät. Asuinkorttelien yhteenlaskettu rakennusoikeus on noin 57 000 kerrosneliömetriä, mikä vastaa 1300-1400 asukasta.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Esittelijä, kaupunkiympäristön palvelualue Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Ilkka Kotilainen
Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 806 2485
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa