Pispalan osia koskeva asemakaava hyväksyttiin yhdyskuntalautakunnassa

Pispalan asemakaavan uudistamisen toisen vaiheen kaava-alueen kaavaehdotus hyväksyttiin 28.5.2024 Tampereen yhdyskuntalautakunnassa. Asemakaavan muutosehdotus menee vielä kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsiteltäväksi.
Kaava-alue karttapohjalla
Asemakaavan 8310 aluerajaus kartalla

Asemakaavamuutoksen alueeseen sisältyy osia Ala-Pispalan sekä Ylä-Pispalan kaupunginosista. Kaava-aluetta rajaa pohjoisessa Mäkikatu mukaan lukien sen varrella olevat tontit, kaakossa Harjunpää sekä Punkkerinkadun varressa olevat tontit ja etelässä Tahmelan viertotie ja Uittotunnelinkatu.

Kaavaehdotukseen tuli maaliskuussa 2024 nähtävillä olon aikana muistutuksia sekä liiallisesta täydennysrakentamisesta että rakennusoikeuden rajoittamisesta. Viranomaislausunnoissa todettiin, että asemakaavaehdotuksessa on sovitettu pääsääntöisesti onnistuneesti yhteen täydennysrakentamisen ja suojelun tavoitteita, ja kaavaratkaisun voidaan arvioida pääosin riittävällä tavalla turvaavan kulttuuriympäristön arvojen säilymisen RKY-alueella (valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö).

Neljällä tontilla tarkistettiin rakennusalojen sijoittelua viranomaisten palautteen perusteella ja yhden tontin tonttitehokkuutta nostettiin kiinteistönomistajan palautteen perusteella. Kaavaan kuuluu kortteleiden ja tonttien lisäksi katu-, puisto-, viher- ja erityisaluetta. Alue on noin 12 hehtaaria ja sillä on 140 kaavatonttia.

Vaikka Pispalan rakennuskanta on muuttunut uudisrakentamisen myötä, alkuperäiset rakennukset ja alueen ominaispiirteet tekevät sen kaupunkikuvasta edelleen ainutlaatuisen. Asemakaavamuutosten tavoitteena on turvata vielä jäljellä olevan, historiallisesti merkittäväksi arvotetun rakennuskannan ja arvoaluekokonaisuuksien säilyminen sekä mahdollistaa täydennysrakentamisen huolellinen sovittaminen alueen miljööseen.

Jotta Pispalan arvokkaat ominaispiirteet säilyisivät myös tulevaisuudessa, on kaavaan sisällytetty korjaus- ja uudisrakentamisen tapaa sääteleviä määräyksiä sekä laadittu rakentamistapaohje. Ensimmäisen vaiheen kaksi kaavaa ovat tulleet voimaan 15.3.2017.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Esittelijä Kaupunkiympäristön palvelualue Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Pekka Salmi
Puheenjohtaja, apulaispormestari Johtaja
Minna Kiviluoto
Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 801 6951
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa