Hengaamo haluaa tehdä Keskustorista keitaan lapsille

Hengaamon taustalla on kolmivuotinen hanke, joka haluaa lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia Tampereella. Erityisesti sen tavoite on lisätä Keskustorin houkuttelevuutta lapsiperheille.
Nainen istumassa.
Hengaamon projektipäällikkö Ruut Lumijärvi haluaa elävöittää Keskustoria.

Aurinko paahtaa ulkona toukokuisena päivänä, mutta istumme projektipäällikkö Ruut Lumijärven kanssa Tampereen Vanhan kirkon mukavassa viileydessä. Paikka on hyvin valittu, sillä heti kirkon oven edessä on Hengaamon toiminnan ydinalue, Keskustori.

Hengaamo on yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on elävöittää Tampereen Keskustoria ja lisätä alueelle osallistavaa yhteisöllisyyttä tarjoamalla 7–13-vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen yhteistä tekemistä – ilmaiseksi. 

Hengaamo järjesti esimerkiksi helatorstaina perhetapahtuman, jossa kävijöitä oli neljän tunnin aikana noin kuusisataa ja palaute Lumijärven mukaan kiittävää.
- Meille sanottiin, että tältä Keskustorin pitäisi aina näyttää, hän myhäilee.    

Tampereen Teatterin kanssa on järjestetty perheille myös teatterikierroksia TT:n tiloissa. Teatteri on tarjonnut tilojaan myös esimerkiksi hankekumppanien järjestämille vanhempainilloille.
- Olen aikaisemmalta ammatiltani kätilö ja edelleen haluan olla mukana uuden syntymässä, Lumijärvi naurahtaa. 

Toimenkuva on laaja

Hankkeen perustajakumppaneita ovat Tampereen kaupunki, Tampereen Teatteri, Tampereen seurakunnat, Pirkanmaan hyvinvointialue, Kulttuuritalo Laikku ja Lastenkulttuurikeskus Rulla. Vastuuorganisaatio on Länsi-Suomen Diakonialaitoksen säätiö, joka on myös Lumijärven työnantaja.

Ensimmäisen toimintavuoden aikana mukaan on tullut erilaisia järjestöjä. Osa on mukana tapahtumien järjestelyissä, osa yhteistyökumppaneina muuten. Ohjausryhmässä on mukana muun muassa poliisi.

Nainen ja mies istumassa penkillä sisätiloissa.
Vanhan kirkon pappi Olli Viljakainen (kuvassa oikealla) on Ruut Lumijärven vanha yhteistyökumppani.

Lumijärven ja samalla Hengaamon toimenkuvaan kuuluu paljon muutakin kuin tapahtumien organisointia. Perheneuvonnassa tavataan kohderyhmien perheitä. Tarjolla on myös maksuttomia ja luottamuksellisia vertaisryhmiä parisuhteen, vanhemmuuden ja perheiden teemoista.
- Asiakaskokemukset ovat tärkeitä, joten kuulen niistä mielelläni näissä tapaamisissa, Lumijärvi toteaa.

Tärkeä yhteistyökumppani on myös Non Fighting Generation ry, NFG. Se on nuorisokasvatusjärjestö, joka auttaa väkivaltaisia nuoria arvokasvatuksen keinoin. Toiminta toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin perusopetuksen kehittämishankkeen kanssa. Ryhmänohjaukset alkavat syksyllä 2024.

NFG:n tavoitteena on tukea nuoria pohtimaan arvoja, tunteita ja valintoja niin, ettei väkivaltainen tai itsetuhoinen käytös olisi ainoalta tuntuva vaihtoehto. Vastuullisuuden kautta nuori voi valita toimintamalleja, jotka kantavat ilman aggressiivisen käytöksen tarvetta.

Sukupolvien yli periytyy myös taitoja

Lumijärvi korostaa muutenkin elämäntaitoja, joita hankkeessa tuetaan. 
- Arvot ovat se juurisyy, joiden takia ihminen toimii kuten toimii, hän muistuttaa.

Hän myös muistuttaa, että vaikka paljon puhutaan ylisukupolvisista ongelmista, asialla on myös toinen, positiivisempi puoli.
- On myös sukupolvien yli periytyviä taitoja, joita olisi hyvä korostaa.

Vaikka Hengaamon pääpaino on Keskustorin kehittämisessä ja siellä työskentelyssä, ei lähiöiden nuoriakaan ole unohdettu. Silti keskusta vetää nuoria puoleensa myös kauempaa, niin kuin kaupunkien keskustat ovat ikiaikaisesti tehneet. Keskustassa poliisienkin on helppo ottaa nuoriin suora kontakti. Myös maahanmuuttajataustaiset nuoret halutaan mukaan toimintaan.

Hengaamo projektina kiinnostaa myös opiskelijoita. Esimerkiksi sosionomit ovat voineet osallistua kehittämistyöhön osana opintojaan. 
- He saavat siitä toivottavasti kipinän tehdä jotain uutta ja erilaista, Lumijärvi miettii.

Teksti: Ismo Lehtonen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa