VTT selvitti RECO2-hankkeessa kaupunkiympäristössä syntyvän datan hyödyntämismahdollisuuksia

RECO2.0 Resilient Smart City Solutions Ecosystem -hankkeessa jatkettiin RECO-hankkeen energialiiketoiminnan ekosysteemityötä. RECO:n Murrosareena-työpajasarjassa tuotettiin muutospolkuja kohti hiilineutraalia uutta kaupunginosaa vuoteen 2035 mennessä. Muutospolkujen tärkeimmät yhdistävät tekijät olivat uudet liiketoimintamallit, datanhallinta, avoimet rajapinnat, datatalous, rakentamisen kriteerit sekä koulutuksen ja osaamisen kehitys. RECO2.0:ss

RECO2.0:ssa edistettiin Tampereen kaupungin yhteiskehittämisen alustaa. Tarkoitus on vakiinnuttaa kehitysalustan toiminta ja luoda sen ympärille yhteisö yrityksistä, tutkimuslaitoksista ja kaupungin yksiköistä. Pitkällä aikavälillä yhteisöstä lähtee liikkeelle ja kehittyy erilaisia ekosysteemejä ja klustereita liiketoimintalähtöjen pohjalle. Hankkeessa on tutkittu kaupunkiympäristössä syntyvää dataa uuden liiketoiminnan perustana, älykkään ja hiilinegatiivisen korttelin konseptia pitkän aikavälin tiekarttojen osana ja kestävän ja älykkään kaupungin koulutustarpeita. Hankkeen kohderyhmänä ovat yritykset ja koulutus- ja tutkimusorganisaatiot. Projektin toteutuksesta ovat vastanneet Tampereen kaupunki, Business Tampere, Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu ja VTT.

VTT:n tavoitteena RECO2.0:ssa oli selvittää, miten kaupunkiympäristössä syntyvää dataa voidaan hyödyntää uuden liiketoiminnan perustana. VTT tutki yhdessä Tampereen kaupungin ja Business Tampereen kanssa aluedatan hyödyntämistä kaupunkiympäristössä, esim. Hiedanrannassa. Sidosryhmähaastatteluissa selvitettiin miten rakennustasolta päästäisiin laajempaan datan käyttöön ja hyödyntämiseen sekä mihin suuntaan kehitystä olisi ohjattava. Tavoitteena oli konkreettinen ”Proof of Concept” kehitysalustalle. VTT, Business Tampereen ja GoFore järjestivät Energia ja kulutusjoustot: uutta liiketoimintaa datasta -työpajasarjan keväällä 2024. Työpajoissa kartoitettiin toimijoita, liiketoiminta- ja palvelumalleja, sekä sitä mitä alalta vielä puuttuu. VTT ja Business Tampere jatkoivat PoC:n edistämistä työpajojen tuloksena syntyneen ryhmän kanssa. POC:n aiheena oli energian kokonaisoptimoinnin kaupallistaminen Stardust-projektissa kehitetyn teknologian avulla Ilokkaanpuiston alueella.

VTT:n tavoitteena oli myös määritellä kaupunginosadatalle datastrategia, joka tukee datan jakamisen periaatteita ja kytkeytyy kaupungin datastrategiaan. Työn tuloksena syntyi ”white paper” tyyppinen dokumentti, jossa korostetaan datan laadun tärkeyttä ja sitä, että datalla on taloudellista arvoa vain, jos se täyttää tietyt laadulliset kriteerit. Dokumentissa käsitellään myös datan standardoinnin ja yhteen toimivuuden merkitystä sekä dataoperaattorin roolia tiedonvaihtoalustan hallinnassa.

Jaa sosiaalisessa mediassa