Romanian kruununhoitaja Margareta vieraili Tampereella
Kruununhoitaja Margareta saapui Tampereelle miehensä prinssi Radun ja Romanian Suomen-suurlähettilään Maria Ligorin kanssa. Vaikka Margaretalla ei ole virallista asemaa Romanian ulkoasiainhallinnossa, hän kiertää ahkerasti maailmalla edistämässä erityisesti maansa kaupallisia ja tieteellisiä suhteita.
Tampereella hän vieraili ennen lounasta Tampereen yliopistolla ja tapasi Milavidassa kaupungin romanialaisyhteisön edustajia, sekä tutustui samalla museoon ja sen näyttelyihin.
Pormestari korosti kansainvälisyyttä
Pormestari Kalervo Kummola korosti tervehdyspuheessaan Raatihuoneella erityisesti Tampereen avoimuutta ja kansainvälisyyttä.
- Tampere tunnetaan tänä päivänä kansainvälisestä ilmapiiristään. Meillä on vilkas monikansallinen yhteisö, johon kuuluu myös pieni, mutta taitava ja korkeasti koulutettu romanialaisväestö, hän totesi puheessaan.
- Monivuotisen Welcoming City -ohjelmamme tavoite on luoda monimuotoinen ja avoin kaupunkiyhteisö ja pärjätä kansainvälisessä kilpailussa palvelutasomme ja elämänlaatumme avulla, pormestari kertoi.
Kummola mainitsi, että Tampere on verkottunut kansainvälisesti muun muassa digitalisaatioon ja vihreään siirtymään liittyvissä hankkeissa ja erityisesti tiedemaailmassa. Hän nosti esiin siruohjelman, jonka tavoitteena on tehdä Tampereesta yksi eurooppalaisen puolijohdekehittämisen ja -tuotannon kärkikeskittymistä.
Tampere kiinnostaa romanialaisia huippututkijoita
Kummola muistutti puheessaan myös, että Tampereen yliopistossa työskentelee neljä romanialaista professoria ja että vuosien mittaan täältä on valmistunut kolmekymmentä romanialaista tohtoria.
Yksi näistä professoreista on Mircea Guina. Hän johtaa Tampereen yliopiston fysiikan laitoksella ORC-tutkimushanketta, joka on Euroopan johtavia optoelektroniikan tutkimusryhmiä. Guina oli myös läsnä Raatihuoneella.
- Ensimmäiset romanialaiset tutkijat saapuivat Tampereelle jo 1990-luvun alussa ja monet heistä työskentelivät Nokialle. Erityisesti tänne on saapunut elektroniikan, tietotekniikan ja automaation ammattilaisia. Kolmestakymmenestä täällä väitelleestä tohtorista monet ovat jääneet kaupunkiin tuomaan panoksensa täkäläiseen yliopisto- ja liike-elämään, hän kertoo.
Uusi vierailu suunnitteilla
Kruununhoitaja Margaretan ja prinssi Radun vierailun Guina näkee ennen kaikkea merkkinä Suomen ja Romanian tiiviistä yhteyksistä.
- Puheessaan yliopistolla Radu korosti Suomen merkitystä Romanian EU-jäsenyysprosessissa ja toisaalta Romanian roolia Suomen NATO-jäsenyyden saavuttamisessa. Romanian suurlähetystöhän oli NATO:n yhteyskeskus neuvottelujen aikana, Guina muistuttaa.
Hänen mukaansa Tampereen valinta Margaretan toiseksi kohteeksi Helsingin ohella kertoo kaupungin aktiivisesta roolista akateemisen yhteistyön kaupallisessa hyödyntämisessä.
- Prinssi Radu mainitsi siruohjelman useita kertoja ja sitä pidettiin hyvänä esimerkkinä siitä, miten maidemme teollisuustuotannot voivat hyödyntää toisiaan. Romaniassahan on paljon autoteollisuutta. Hän suunnitteli myös jo uutta vierailua Tampereelle, tällä kertaa kauppavaltuuskunnan kanssa, Guina paljastaa.
Margareta on syrjäytetyn kuninkaan vanhin lapsi
Kruununhoitaja Margareta on Romanian edesmenneen kuninkaan Mikael I:n vanhin lapsi. Valtaan noussut kommunistihallitus syrjäytti Mikaelin vuonna 1947 ja ajoi hänet maanpakoon. Perheen sallittiin palata Romaniaan vasta vuonna 1997.
Margareta syntyi Sveitsissä vuonna 1949. Hän työskenteli urallaan useissa YK:n järjestöissä, kuten Maailman terveysjärjestössä WHO:ssa ja Elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:ssa. Vuodesta 1989 alkaen hän ryhtyi hoitamaan kuningassuvun asioita ja on sittemmin toiminut Romanian epävirallisena lähettiläänä maailmalla ja johtanut perustamaansa, nimeään kantavaa hyväntekeväisyyssäätiötä. Margareta on myös Romanian Punaisen Ristin puheenjohtaja.