Pyynikin esteetön uimaranta on avattu

Pyynikille on avattu Tampereen ensimmäinen esteetön uimaranta. Selkeät opasteet, järveen vievä loiva luiska, kaiteet ja tilavat unisex-pukuhuoneet mahdollistavat turvallisen uimisen myös heille, joilla on liikkumiseen, aisteihin tai toimimiseen liittyviä esteitä. Uimarannan esteettömyyttä täydennetään kesän aikana.

Pyynikin esteetön uimaranta on osa Pyynikin laajaa ja viihtyisää uimaranta- ja puistoaluetta. Esteetön ranta on omassa suojaisassa poukamassaan lähellä beach volley -kenttiä ja Jalkasaarta.

Esteetön uimaranta vihittiin käyttöön 18.6.2024. Paikalla olivat kaupungin vammaisneuvoston ja esteettömyystyöryhmän edustajien lisäksi apulaispormestari Matti Helimo sekä nuorisovaltuustosta Eetu Hukkanen ja vanhusneuvostosta Marja Civill.

– Tuntuu hienolta, että esteetön uimaranta on vihdoin totta, sillä olemme odottaneet sitä jo pitkään. Toivottavasti uimapaikkaa tullaan käyttämään ahkerasti, sanoo Tampereen vammaisneuvoston puheenjohtaja Katja Metsävainio.

Turvallinen uimapaikka

Tampereen kaupungin vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmä on seurannut Pyynikin esteettömän uimarannan rakentamista ja tehnyt sinne useita katselmuksia. Ryhmä muodostuu kokemusasiantuntijoista, joilla on itsellään jokin liikkumiseen tai toimintakykyyn liittyvä este.

– Pyynikin uimaranta täyttää keskeisimmät vaatimukset, joita on oltava esteettömällä uimarannalla, kertoo esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja Sirpa Virtanen.

Esteettömän uimarannan vieressä on oma paikoitusalue, johon voi pysäköidä liikkumisesteisen LE-pysäköintitunnuksella. Rannalla on helppo liikkua, sillä alue on asfaltoitu. Kaiteet pukuhuoneilta järveen antavat tukea siirtymisessä, ja näkövammainen uimari voi käyttää niitä opasteena.

Tilaviin pukuhuoneisiin pääsee pyörätuolilla ja rollaattorilla. Esteetön wc on kauempana Pyynikin uimarannan huoltorakennuksessa. Pukuhuoneissa ja esteettömän wc:n luona on uimarannan kohokartta sekä opasteet pistekirjoituksella.

Järviveteen kuljetaan loivaa ramppia pitkin. Luiskan molemmin puolin on kaide ja sen päässä on huomiopoijuja. Myös koko uima-alue on rajattu punaisilla poijuilla.

Viimeiset silaukset kesän aikana

Esteettömyystyöryhmä kiinnitti viimeisessä uimarantakatselmuksessaan huomiota vielä muutamiin kohtiin, joihin on saatava muutos. Uimaranta on kuitenkin voitu avata puutteista huolimatta jo nyt, jotta ainakin osa liikkumis- ja toimimisesteisistä rannan käyttäjistä pääsee nauttimaan uimisesta jo tänä kesänä.

Myös apulaispormestari Matti Helimo haluaa, että uimarannasta saadaan mahdollisimman esteetön. Muutostarpeisiin vastataan tämän kesän aikana ja niiden valmistumisesta tullaan tiedottamaan. 

– On sovittu, että esimerkiksi laituriluiskalle tulee ohjausraita valkoista keppiä käyttäville uimareille. Laiturin päähän tarvitaan äänimajakka, jotta näkövammainen uimari löytää äänimerkin perusteella takaisin laiturille. Lisäksi uinnin apuvälineiden säilytys ratkaistaan. Pukukaappiin lisätään hyllyjä riittävän alas, jotta pyörätuolia käyttävät ja lyhytkasvuiset henkilöt ylettyvät käyttämään kaappia, luettelee esteettömyystyöryhmän sihteeri, yhdenvertaisuuskoordinaattori Mikko Ala-Kapee.

Kehorauhaa uimareille

Esteettömän uimarannan käyttäjien toivotaan ottavan huomioon ihmisten moninaisuuden. Tämä lisää sosiaalista turvallisuutta, joka on tärkeää kaikilla yleisillä uimarannoilla.

– Toivon, että tällä uimarannalla olisi kehorauha ja että jokainen voisi tuntea olonsa hyväksytyksi juuri sen kokoisena tai muotoisena kuin on. Rannan käyttäjillä saattaa olla monenlaisia tapoja liikkua, käyttää apuvälineitä, vaihtaa vaatteita ja uida. Hienoa, jos jokainen saa toimia rauhassa yhteisellä rannalla, sanoo vammaisneuvoston varapuheenjohtaja, Invalidiliiton Sisä-Suomen järjestöasiantuntija Milla Ilonen.

Koho- ja pistekirjoituskyltti Pyynikin esteettömän uimarannan pukuhuoneen seinällä.
Pyynikin esteettömän uimarannan opasteet ovat koho- ja pistekirjoituksella.

Pyynikin esteettömän uimarannan esteettömyystiedot

Pyynikin esteettömän uimarannan esteettömyystiedot 24.6.2024. Puutteita korjataan kesän aikana.

Sijainti

Pyynikin esteetön uimaranta on osoitteessa Jalkasaarentie 7, Tampere. Ranta on Pyynikin uimarannan vasemmalla puolella, lähellä Jalkasaarta.

Joukkoliikenneyhteys

Pyynikin uimarannalle pääsee Nysse-linjalla 10. Rosendahl-niminen pysäkki on 550 metrin päässä uimarannasta.

Pysäköinti ja saattoliikenne

Sekä Pyynikin esteettömän uimarannan pukuhuoneiden että huoltorakennuksessa olevan esteettömän wc:n yhteydessä kaksi esteetöntä autopaikkaa eli LE-pysäköintipaikkaa.

Opasteet

Pyynikin huoltorakennuksen edessä ja uimarannan pukuhuoneissa on opasteet piste- ja kohokirjoituksella. Opastetaulut löytyvät sekä sivuseinästä että liukuovista.

Piha-alue

Piha-alue pysäköintipaikoilta alkaen on pinnoitettu ja tasainen, kaide johtaa pukuhuoneille ja laituriluiskalle. Ohjausraitaa pukuhuoneisiin tai laituriluiskalle ei ole valkoisen kepin käyttäjille.

Laituri

Esteettömän uimarannan uimalaiturissa on luiska ja kaiteet molemmin puolin veteen asti. Laiturilla on teline valkoiselle kepille, mutta ei ohjausraitaa. Laiturin pää on merkitty keltaisilla poijuilla. Laiturin päässä ei ole äänimajakkaa, jotta näkövammainen uimari löytäisi takaisin laiturille.

Uintialue

Uintialue on merkitty punaisilla poijuilla.

Pukuhuoneet

Pukuhuoneet ja huoltorakennuksen wc:t sopivat kaikille sukupuolille (unisex). Pukukopit voi sulkea vaatteiden vaihdon ajaksi haalla. Pukuhuoneessa on pukukaapit.

Pukuhuoneen liukuovissa ja kahvoissa on kontrastivärit, samoin kuin kiinteässä penkissä ja seinälle kääntyvässä kippipenkissä. Tiloissa on eri korkeuksilla naulakoita, jotta niihin ulottuu esimerkiksi pyörätuolista. Ne eivät erotu valkoisesta seinästä.

Pukuhuoneissa ei ole sähköä. Tilat eivät ole valaistuja. Puute korjataan.

Esteetön wc

Molemminpuolinen esteetön wc on Pyynikin huoltorakennuksessa noin 200 metrin päässä esteettömän uimarannan pukuhuoneesta.

Lastenhoitotila

Pyynikin huoltorakennuksessa on lastenhoitopöytä esteettömän wc:n yhteydessä.

 

Editoitu 24.6.2024 klo 14.15. Lisätty yhteyshenkilön nimi.

Lisätietoja

Mikko Ala-Kapee
Yhdenvertaisuuskoordinaattori
Puhelin:
040 515 6166
Teksti: Johanna Kurela
Kuvat: Jarno Koskinen (pääkuva), Johanna Kurela
Jaa sosiaalisessa mediassa