Tekoäly ja opiskelijoiden hyvinvointi yhdistyvät Pidetään yhtä -projektissa
– Parasta kaikissa projekteissani on ollut se, kun olen päässyt kohtaamaan ihmisiä ja sitä kautta kuulemaan, millaisia asioita voisin tehdä heidän hyväkseen, kuvailee projektipäällikkö Terhi Lehtinen.
Lehtinen toimii tällä hetkellä kahden eri projektin parissa. Päätehtävänään hän on projektipäällikkönä projektissa, joka käsittelee yhteisöllistä opiskeluhuoltoa. Sen lisäksi hän toimii Pidetään yhtä -projektissa 15 muun projektitoimijan kanssa ja pilotoi siinä Annie Advisor -tukibottia. Tarkoitus on, että Annie lähettää Tredun eri alojen opiskelijoista kootulle ryhmälle tuen tarpeita kartoittavia viestejä ja ohjaa heidät tarvittaessa eteenpäin tuen tarjoajille, kuten opinto-ohjaajalle, terveydenhoitajalle tai OMA-opettajalle.
Annie Advisor -pilotteja on kehitetty vuodesta 2023 asti, ja mukaan otettua opiskelijamäärää on pystytty koko ajan kasvattamaan. Pidetään yhtä -projektin puitteissa Annieta pilotoidaan pitkin ensi lukuvuotta jo useassa Tredun toimipisteessä.
– Jotkut kutsuvat minua jo Annieksi, Lehtinen hymyilee. Aiheessa kiehtoo sen ajankohtaisuus. Ei ennen ollut tekoälystä tietoakaan!
Uudenlainen tapa lähestyä nuoria
Annie-botti lähestyy opiskelijoita tekstiviestin välityksellä ja ohjaa heidät tarvittaessa eteenpäin. Kaikissa piloteissa vastausprosentti Annien tekstiviesteihin on ollut hyvä, vähintään 70 prosenttia. Lehtisen mukaan palaute Annie-piloteista on ollut positiivista.
– Annie Advisor on selainpohjainen, joten sovelluksia ei tarvita. Jos opiskelijalla on vaikka sosiaalisten tilanteiden pelkoa, tämä on hyvä kasvoton väline olla yhteydessä. On tietysti niitäkin, jotka eivät kaipaa tukea tai tietävät hyvin jo ennestään, kehen voi ottaa yhteyttä.
Projektitiimi on yrittänyt hakea pilottiin mukaan mahdollisimman erilaisia opiskelijaryhmiä. Organisaatio on laaja, ja opiskelijoita on runsaasti. Tärkeää on saada tuen tarjoajia vastaamaan opiskelijoiden tukipyyntöihin.
– Hienoa on se, että olemme saaneet mukaan hyvinvointialueiden edustajia, kuten kuraattoreita ja terveydenhoitajia. Ensi syksyksi myös yksi psykologi on jo ilmoittautunut mukaan.
Nykyinen pilotti kestää helmikuuhun 2025 asti, ja sen aikana yhä useampi opiskelija saa viestejä. Pilotti on herättänyt laajasti kiinnostusta, mutta tulevaisuutta ajatellen sitä täytyy ensin testailla ja tutkia hyvin.
– Minulla on opettajataustaa yli 20 vuoden ajalta. Olen huomannut, että opiskelijoilla on samankaltaisia elämäntilanteisiin liittyviä huolia ja murheita riippumatta siitä, missä opiskelee ja mitä.
Projektityö on jatkuvaa uuden oppimista
Projektityössä Lehtistä innostaa monipuolisuus. Viime kuukausina hän on opetellut eri viestintäkanavien käyttöä ja uusia ohjelmia sekä tuntemaan organisaation rakenteet ja löytämään oikeat kontaktit.
– Jokainen päivä on erilainen. Olen myös pitänyt tarkoista työajoista. Opettajan hommissa työt tuppasivat leviämään iltaan ja viikonloppuihin, hän kertoo.
Lehtinen on projektityön aikana oppinut valtavasti kaikenlaista.
– Olen ymmärtänyt verkostotyön merkityksen. Esimerkiksi kun edellisessä projektissa olin jo tutustunut kaikkiin Tredun opiskeluhuoltoryhmiin, tässä Annie-asiassa oli todella helppoa soittaa heille.
Lehtinen kokee, että hän on saanut uutena projektipäällikkönä hyvin tukea niin Tredun kuin Tampereen kaupungin projektitoimistoista. Verkostotapaamisissa hän on huomannut, että kokemuksesta riippumatta projekteissa on usein samankaltaisia haasteita.
– Olen saanut paljon vertaistukea ja huomannut, miten paljon toisille voi myös antaa. Projektityön noviisina uudessa työyhteisössä on ollut helppoa kysellä asioita, joita ei vielä tiedä. Olen pitänyt kovasti tästä työstä.