Kesän lämpöaltistumisen hallintaa voidaan lähestyä monelta suunnalta

Kesä on saapunut pitkän ja kylmän talven jälkeen ja saamme jälleen nauttia lämpimistä päivistä ja auringon paisteesta. Valitettavasti viime vuosina olemme kohdanneet enenevissä määrin tukahduttavia lämpötiloja ja lämpöaaltoja ilmastonmuutoksen johdosta. Tämä kehitys tulee jatkumaan tulevina vuosikymmeninä ja vuoteen 2100 mennessä keskilämpötila Suomessa tulee nousemaan 2–6 °C [1].

Altistuminen lämmölle voi johtaa useisiin haitallisiin terveysvaikutuksiin kuten lämpöhalvauksiin, kramppeihin, kognitiivisen toimintakyvyn heikkenemiseen ja mielenterveyshaasteisiin2,3. Pahimmillaan altistuminen korkeille lämpötiloille voi johtaa kuolleisuuden lisääntymiseen: vuonna 2018 Suomea kohdanneen lämpöaallon arvioidaan johtaneen 380 ennenaikaiseen kuolemaan.4

Mutta mitä meidän sitten pitäisi tehdä, jotta voisimme välttää nämä ikävät vaikutukset? Yhteiskunnan eri toimijoilla on kaikilla omat roolinsa ja mahdollisuutensa edistää sopeutumista ja torjuntatoimenpiteitä. Valtakunnan tasolla meillä on jo useita erilaisia suunnitelmia, kuinka sopeutua lämpöön ja äärimmäisiin lämpötiloihin, kuten esimerkiksi 
Valtioneuvoston selonteko kansallisesta ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelmasta vuoteen 2030 : Hyvinvointia ja turvallisuutta muuttuvassa ilmastossa.

Paikallisemmalla tasolla kaupungeilla on keskeinen rooli asukkaiden tiedottamisessa mutta myös eri käytäntöjen, suositusten ja ohjeistuksien laatimisessa liittyen esimerkiksi kaavoitukseen, rakentamiseen, viheralueisiin ja julkisiin viilentymistiloihin. Rakennusten tasolla, isännöitsijöillä ja kiinteistöjen omistajilla on tärkeä rooli varmistaa, että rakennukset voidaan jäähdyttää esimerkiksi toimivilla kaihtimilla, asianmukaisilla ikkunoilla ja ulkoalueiden rakennuksia varjostavalla kasvillisuudella, jotta lämpöaltistumista voidaan hallita.

Myös asukkaat itse voivat tehdä paljon suojellakseen terveyttään lämpöaaltojen aikana. Esimerkiksi Kanadassa kansallinen ympäristöterveyden toimija on julkaissut kansalaisille suunnatun varautumisohjeiston äärimmäisen kuumuuden varalle, pitäen sisällään käytännönläheisiä vinkkejä ja käytännöllisen tarkistuslistan. Samoin Yhdysvaltain ympäristöviranomainen (EPA) tarjoaa kansalaisille kokoelman ohjeita, kuinka pärjätä äärimmäisen kuumuuden aikana. Suomessa mm. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitos ovat julkaisseet ohjeita lämpöaallon varalle.

Prepared BC: Extreme Heat Preparedness Guide

US EPA: Extreme Heat

HSY: Helpotusta helteisiin – vinkit viileämpään asumiseen

THL: Helteen terveyshaittojen torjuntaohjeet väestölle

Yleisesti ottaen toimenpiteet ovat melko yksinkertaisia: estä suoran auringonvalon pääsy asuntoon verhoilla tai kaihtimilla, tuuleta asunto ristivedolla, kun lämpötilalla ulkona laskee alle sisälämpötilan, huolehdi nesteytyksestä ja pidä huolta myös naapureista, erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevista kuten vanhuksista, pienistä lapsista ja heistä, jolla on jo olemassa oleva sairaus.

Suomessa ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo nyt kohoavina keskilämpötiloina ja useammin toistuvina ja yhä vakavampina lämpöaaltoina. Niinpä meidän täytyy oppia sopeutumaan muuttuviin olosuhteiseen välttääksemme ikävät seuraukset, mutta kuitenkin niin, että voimme yhä nauttia lyhyestä kesäajastamme.

Osana RECO 2.0 -hanketta Tampereen yliopisto kerää keinoja, kuinka asuntojen ylilämpenemistä ja sisätiloissa tapahtuvaa lämpöaltistumista sekä muita kaupunkien kohtaamia ilmastonmuutoksen seurauksia voidaan pienentää. Tulokset kerätään listaksi käytännön toimenpiteitä, joita asukkaat, kiinteistöjen omistajat, isännöitsijät, kaupungit ja muut sidosryhmät voivat toteuttaa riskien pienentämiseksi. Tulokset julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

Viitteet

1 Pilli-Sihvola K. et al. (2023). Ilmastonmuutokseen liittyvät riskit ja haavoittuvuudet Suomessa: Tarkastelu kansallisen ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelman 2030 taustaksi [Sarjajulkaisu]. Valtioneuvoston julkaisuja 2023:72.
2 Naumann G. et al. Global warming and human impacts of heat and cold extremes in the EU. In: Publications Office of the European Union. Luxembourg; 2020.
3 Ebi K.L. et al. Hot weather and heat extremes: health risks. The Lancet, 2021, 398, 698-708.  
4 https://thl.fi/en/web/thlfi-en/-/last-summer-s-heat-wave-increased-the-mortality-of-older-people-prepare-for-hot-weather-in-time

Teksti: Anna-Kaisa Viitanen, Jonathon Taylor & Alonso Espinosa, Kaupunkifysiikan tutkimusryhmä, Tampereen yliopisto ([email protected])
Jaa sosiaalisessa mediassa