Tampereen kaupungin vastaanottokeskus sulkee ovensa

Kaupin sairaalan tiloissa toiminut Tampereen kaupungin ylläpitämä vastaanottokeskus lopettaa toimintansa 31.7.2024. Maahanmuuttoviraston ja Tampereen kaupungin välinen sopimus kansainvälistä suojelua hakevien ja tilapäistä suojelua saavien vastaanoton järjestämisestä päättyy Maahanmuuttoviraston irtisanottua sopimuksen 31.1.2024. Asiakkaat siirtyvät kuntiin asuntoihin tai Maahanmuuttoviraston osoittamiin vastaanottokeskuksiin.
Vastaanottokeskuksen henkilökuntaa ja asiakkaita.
Vastaanottokeskuksen työntekijöitä ja asiakkaita jäähyväistunnelmissa.

Vastaanottokeskuksen historiaa

Vastaanottokeskus aloitti toimintansa 1.6.2016 Kaupin sairaalan tiloissa. Siirtymävaiheessa Kaupin sairaalassa oli yhtä aikaa sekä ikäihmisten laitospalveluita että turvapaikanhakijoiden vastaanottopalveluita. Vastaanottokeskuksen majoituskapasiteetti on vaihdellut 150–350 paikan välillä. Kaupin sairaalakiinteistön kerroksia on ollut tarpeen mukaan käytössä 1.–6. kerrokseen. Lisäksi keskus vuokrasi Parantolankatu 5:n virkataloa muun muassa koronapandemian aikana. 

Yhteistyö kaikkien viranomaistahojen sekä verkostojen kanssa on ollut erittäin sujuvaa. Vastaanottokeskuksen asiakkaat ovat alusta alkaen saaneet varhaiskasvatuspalveluja. Toiminta alkoi Eela-kerhotoiminnalla vastaanottokeskuksen tiloissa, ja myöhemmin Tampereen kaupunki ensimmäisten joukossa myönsi varhaiskasvatuspaikat vastaanottokeskuksen lapsille. 

Vuosina 2016–2024 asiakkaita eri kulttuureista ja kieliryhmistä on ollut 33:sta eri maasta. Osa heistä on saanut Suomen kansalaisuuden. Vastaanottokeskuksessa on koettu elämän kaikki ilot ja surut yhdessä asiakkaiden, työntekijöiden ja verkostojen kanssa. Eri kulttuurit ovat luoneet rikkaan ympäristön, jossa on työskennelty ja eletty. Toisilta on opittu paljon. Keskuksesta onkin sanottu: ”Koko maailma saman katon alla”.  Ei siis tarvitse matkustaa Kaupin mäkeä pidemmälle tunteakseen olevansa perillä. 

Tärkeänä arvona toiminnassa on ollut syrjimättömyys. Se on tarkoittanut sitä, että niin asiakkaat kuin työntekijät ovat saaneet olla sellaisia kuin ovat. Työntekijöitä on ollut yli 40 eri ammattiryhmästä, joita ovat muun muassa olleet ohjaajat, sosiaalityöntekijät, sairaanhoitajat, terveydenhoitajat, kriisi- ja perhetyöntekijät, lääkärit, etuuskäsittelijät, taloussihteerit, sosiaaliohjaajat, palveluohjaajat, johtajat ja johtavat ohjaajat.  

Näinä vuosina kohdattiin koronapandemia, laajamittainen maahantulo Venäjän hyökkäyssodan alkaessa ja sotepela-uudistuksen yhteydessä työtiimin jakaantuminen ja uudelleenorganisoituminen hyvinvointialueen ja kaupungin välillä. Tiivis ja hyvä yhteistyö eri toimijoiden välillä on auttanut selviytymään monista muutoksista. Vallitsevasta maailmantilanteesta huolimatta vastaanottokeskuksen tavoitteena on ollut olla maailman paras paikka työskennellä ja asua. Tämä tavoite on toteutunut niin hyvin kuin mahdollista. 

Vastaanottokeskuksen henkilökunta kiittää kuluneista vuosista yhteistyökumppaneitaan ja asiakkaitaan! 

Vastaanottokeskuksen taidetta esillä Rautatienkadulla

Vuosien aikana keskuksessa on tuotettu asiakkaiden toimesta myös kulttuuria monin eri tavoin. Tämän julkaisun kuvat on otettu Kaupin keskuksen tiloista, jonne upeita seinämaalauksia taiteili vuonna 2016 Amjed Raad.

Tutustu myös Elina Mantereen ja Nick Haswell:n tekemään animaatiovideoon.

Lisäksi pääset ihastelemaan Tampereen vastaanottokeskuksen toteuttaman taidetyöpajan teoksia Kansainvälisen osaamisen palvelujen toimipisteessä, Rautatienkatu 10, 1. kerroksen Backstage-tilassa heinäkuusta alkaen.

Tiedustele vierailusta tarkemmin: [email protected] 

Lisätietoja

Liisa Korkatti
Turvallisuussuunnittelija
Puhelin:
041 730 8957
Auli Oksman
Lisätietoja taiteesta työpajan vetäjältä
Teksti: Liisa Korkatti ja Ella Tuikka
Kuvat: Liisa Korkatti ja Mirella Mellonmaa
Jaa sosiaalisessa mediassa