Lammaslauma hoitaa Raholan Piikahaan perinnemaisemaa 

Lampaat saapuivat heinäkuun alussa Raholan Piikahakaan hoitamaan arvoniityn luontoa ja tuomaan hyvää mieltä puistossa kävijöille.

Pienessä laumassa on suomenlampaita, norjalaisia rygjalampaita ja ahvenanmaanlampaita. Lampaiden kotilampola on Huitun lammastila Sastamalassa.

Ensimmäistä kertaa lampaat laidunsivat Piikahaassa kesällä 2023.  Piikahaka on vanhaa kulttuurimaisemaa ja hakamaata, jossa on laidunnettu, kun alue vielä kuului Raholan kartanolle.  Piikahaka on arvokas alue niin luonnoltaan kuin kulttuurimaisemana. Siellä kasvaa vanhoja, järeitä puita kuten kilpikaarnamäntyjä sekä lehto- ja niittykasvillisuutta.  

Lammasaitaus löytyy Piikahaan itäosasta. Laidunnuksella lisätään luonnon monimuotoisuutta, erityisesti hyönteislajiston toivotaan runsastuvan. Hoidolla myös ylläpidetään kulttuurimaisemaa ja palautetaan pienialaisesti avoimuutta ja näkymiä. Vieraslajejakin lampaat pitävät kurissa. 

Lampaiden hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, ettei niitä ruokita. Ruoan tähteet houkuttelevat jyrsijöitä ja lintuja, joiden ulosteet ovat terveysriski eläimille. Lampaiden ruokavalioon kuuluvat laitumen ruohot ja pensaat, puhdas vesi ja kivennäinen.

Tule mukaan Piikahaan paimenpäivään 8.8.

Tule Piikahakaan tutustumaan laidunnukseen, lampaiden elämään ja arvoniityn luontoon torstaina 8.8. 2024  klo 16-19. Pääset osallistumaan opastetulle laidunkierrokselle. Molemmilla laidunkierroksilla mukana ovat Huitun tilan lampuri Nina Sundelin sekä MKN Maisemapalveluiden maisema-asiantuntija ja luontokartoittaja Hanna Eronen.  Lisäksi kaupungin edustaja erikoissuunnittelija Kaisa Rantee on paikalla klo 16-19.

Aikataulu:

klo 16 paikalle, tapahtuma alkaa
klo 17 kierros laitumella
klo 18.30 kierros laitumella
 

Lisätietoja

Pentti Katajisto
Piikahaan laidunnus, Tampereen Infra Oy: Työpäällikkö
Puhelin:
050 5215009
Hanna Eronen
Paimen päivä, ProAgria Etelä-Suomi ry, MKN maisemapalvelut : Maisema-asiantuntija
Puhelin:
050 5605957
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa