Uimahallien hinnastouudistus on saanut runsaasti positiivista palautetta

Liikuntapalvelut kysyi huhti-toukokuussa uimahalliensa asiakkailta, millä tavalla vuoden 2024 aikana pilottina toteutettava hinnastouudistus on otettu vastaan. Yli puolet 1744 kyselyyn vastaajasta oli tyytyväisiä muutokseen. Kyselyn tuloksia käsiteltiin myös kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksessa 29.5.2024.

- Hienoa, että kaupunkilaisten säännöllinen liikunta on uimahalleissa lisääntynyt eli uudistuksen tavoitteet näyttävät toteutuneen. Ymmärrettävästi mitalin kääntöpuoli on suurempi määrä uimareita samaan aikaan altaassa, toteaa sivistyspalveluista vastaava apulaispormestari Matti Helimo
- Lautakunnan toive on, että lippu-uudistuksesta saataisiin pysyvä käytäntö. Näin edullisen kausilipun voisi ostaa mihin aikaan vuotta tahansa, Helimo lisää. 

Vuoden 2024 alussa uimahalleissa otettiin vuoden kestävänä pilottina käyttöön kaikille uimareille suunnattu kausiranneke, jolla voi uida päivittäin kaikissa Tampereen uimahalleissa vaikkapa läpi vuoden. Kausirannekkeen on voinut ostaa neljässä eri aika- ja hintajaksossa tammi-, maalis-, heinä-, syyskuun alussa ja sillä on voinut uida ostohetkestä vuoden loppuun saakka. Kausiranneke korvasi valikoimasta vuodenvaihteessa poistuneen erityisuimakortin, joka oli suunnattu erityisesti kuntouttavaan harrastamiseen ja joita myönnettiin vain sairausperusteisesti. Uudistuksen myötä yhdenmukaistetulla hinnoittelulla uinnin positiivisista vaikutuksista pääsevät nauttimaan kaikki asiakkaat tasavertaisesti.

Toinen, koko vuoden 2024 käyttöön otettu kokeilu koski ikääntyneemmän väestön liikuttamiseksi mahdollistettuja, yli 65-vuotiaille suunnattuja maksuttomia päiväuinteja uimahalleissa arkisin klo 9–15. Maksuttomuuden toivottiin aktivoivan kaupungin senioreita liikkumaan, mikä toukokuun loppuun mennessä saadun kävijätiedon perusteella näyttäisikin toteutuvan: toukokuun puoliväliin mennessä maksuttomia päiväuinteja oli hyödynnetty yli 50 000 kertaa. 

Uudistuksen vastaanotto on ollut pääosin myönteistä

Uudistus on otettu vastaan positiivisesti, mutta myös huolia ja toiveita on noussut esiin. Vaikka uudistuksen myötä ihmiset ovat innostuneet lisäämään uimahallikäyntejään, se on ajoittain aiheuttanut altaisiin ja pukutiloihin ruuhkia. Lapsiperheiden kannalta hinta koettiin kalliina siinä tapauksessa, että kaikille perheenjäsenille ostettaisiin oma kausiranneke. Toisaalta uusi hinnoittelu on selkeyttänyt aiemmin epäselväksi koettua sisäänpääsymaksuvalikoimaa, jossa hintojen vertailu on koettu haastavaksi. 

Vastaajista suurin osa on ollut jo ennestään uimahallien asiakas, mutta kausirannekkeen on koettu myös innostavan uimaan, ja vastaajista noin 40 % kertoi lisänneensä uintikäyntejä verrattuna aikaisempaan käyttömäärään. Kausirannekkeen vuoden voimassaoloaikaan oltiin yleisesti tyytyväisiä, mutta myös lyhyempiä voimassaoloaikoja toivottiin valikoimaan; esimerkiksi vuoden voimassaolon rinnalle toivottiin myös lyhyempiä voimassaoloaikajaksoja. Myös sellaista joustomahdollisuutta toivottiin, että uinnin yhteydessä voisi osallistua maksutta esimerkiksi uimahalleissa järjestettäviin vesijumppiin. 

Kausirannekkeeseen oli erittäin tyytyväisiä (asteikolla 0–10, arvosana 10) 52,6 % vastaajista. Tyytyväisiä (asteikossa arvosanat 7–9) oli 14,1 % ja nolla-arvion antoi 10,9 %. 

Yli 65-vuotiaat ovat hyödyntäneet aktiivisesti päiväuinteja 

Yli 65-vuotiaiden maksuttomat arkipäiväuinnit on otettu erittäin positiivisesti vastaan. Maksuttomuus on lisännyt uintikertoja entisestään niiden osalta, jotka muutenkin ovat olleet jo uimahallien asiakkaita. Toisaalta myös täysin uusia uinnin harrastajia on saatu mukaan maksuttomuuden houkuttelemana, sillä kyselyyn vastanneista uusia kävijöitä oli 14,3 %. Yli puolet olivat myös sitä mieltä, että päiväuinneille rajattu kellonaika oli maksuttomalle päiväuinnille sopiva. 

Maksuttomiin uinteihin oltiin erittäin tyytyväisiä, lähes 60 prosenttia antoi kokeilulle arvosanan 10 (asteikolla 0 – 10, arvosana 10). Tyytyväisiä (asteikolla arvosanat 7–9) oli vastaajista 22,4 %. Negatiivisina asioina esiin nostettiin ruuhkien muodostuminen altaille. Toisaalta arki-iltojen kävijämäärät ovat edelleen ruuhkaisempia kuin päivän uintiajat. Lisäksi ikääntyneempien asiakkaiden uintiajan sijoittuminen päiväsaikaan on vapauttanut resursseja myös muille käyttäjille muina aikoina. 

Kausirannekkeen lisäksi uimahalli- tai maauimalakäynnin voi edelleen maksaa kertamaksulla tai joukkoliikenteen maksukortilla. Kaiken kaikkiaan uimahallien ja maauimalan kävijämäärät ovat noususuunnassa, kesään mennessä kävijämäärät ovat nousseet 17 % aikaisempiin vuosiin verrattuna. Päätös hinnoittelua koskevan pilottivuoden jatkosta tehdään loppuvuodesta vuoden 2025 talousarvion yhteydessä.

Lisätietoja

Matti Helimo
Apulaispormestari
Puhelin:
040 513 8625
Teksti: Satu Lähteenmäki
Jaa sosiaalisessa mediassa